Pse fërkimi i syve mund të jetë fatale për ju?

Nga A2 CNN
27 Mars 2023, 22:03 | Lifestyle
Pse fërkimi i syve mund të jetë fatale për ju?

Disa hulumtime thonë se, fërkimi i shpeshtë dhe i fortë i syve mund të çojë në lehtësim të përkohshëm, por gjithashtu mund të shkaktojë efekte negative dhe dëmtime serioze në sy.

Fërkimi i shpeshtë dhe i fortë i syve mund të çojë në lehtësim të përkohshëm, por gjithashtu mund të shkaktojë efekte negative dhe dëmtime serioze në sy, tregojnë hulumtimet.

Fërkimi kronik i syve mund të çojë në dobësimin e kornesë dhe shtrembërimin e saj, pra shfaqjen e keratokonusit degjenerues. Gjithashtu, fërkimi i syve mund të gërvishtet kornea, veçanërisht nëse syri ka inflamacion të qerpikëve ose grimcave të pluhurit.

Në situata të tilla, tretje fiziologjike duhet të përdoret për të shpëlarë syrin. Përndryshe, fërkimi i syve mund ta përkeqësojë glaukomën, sepse rritet presioni i brendshëm i syrit dhe dobëson shikimin. Pavarësisht sa shpesh lani duart, përsëri mund të ketë mijëra baktere mbi to.

https://a2news.com/2021/04/13/krijohet-syri-qe-do-tiu-vezhgoje-cdo-levizje/
https://a2news.com/2023/03/12/a-mund-te-teshtini-me-sy-hapur/

A2 CNN Livestream

Debat - nga Alba Alishani