Në shtetin ku aktualisht është viti 2015

Publikuar më: 28/3/2023, ora 16:29

Në shtetin ku aktualisht është viti 2015

Publikuar më: 28/3/2023, ora 16:29

Shumë vende në mbarë botën përdorin një kalendar të përbashkët prej 28 deri në 31 ditë, me periudha 12-mujore. Koha ndahet në katër stinë dhe viti i ri fillon më 1 janar dhe përfundon më 31 dhjetor. Megjithatë, ky nuk është rasti në Etiopi.

Sipas kalendarit etiopian, një vit përbëhet nga 365 ditë, gjashtë orë, dy minuta dhe 24 sekonda. Kjo bën një total prej 13 muajsh, 12 muajsh nga saktësisht 30 ditë secili. Ndërsa, muaji i 13-të përbëhet nga vetëm pesë ose gjashtë ditë. Kalendari i Vitit të Ri fillon më 11 shtator.

Po, është mjaft konfuze, por le të themi diçka edhe më interesante

Viti në Etiopi është tani 2015. Kalendari i vendit është 7 vjet e 8 muaj prapa. Pra, nëse për shembull te ne është muaji i dytë, dita e 11-të e vitit 2023. Kjo datë sipas kalendarit etiopian përkon me muajin e 6-të, ditën e 4-t të 2015-s.

Nuk është për t’u habitur që vendet kanë kalendarët e tyre, por Etiopia gjithashtu mat kohën ndryshe: në vend të një dite 24-orëshe, Etiopia është i vetmi vend në botë me një sistem orar 12-orësh.

Pra, pse ekziston një kornizë kohore 12 orë në vend të 24 orëve? Në vend, dita fillon në orën 12 të mesditës, që është koha e saktë e lindjes së diellit, konsiderohet ora 6 (18:00) e mesditës dhe fundi i ditës llogaritet si ora 12 e natës kur dielli perëndon plotësisht.

Pra, pse Etiopia po e bën këtë?

Deri në këtë kohë, vendet përdorën shumë kalendarë, por Etiopia nuk u kolonizua kurrë, kështu që nuk u ndikua kurrë nga fuqitë e huaja dhe gjithmonë vazhdoi të përdorte hartën e saj.