Pse katër-putroshët ua tregojnë gjithnjë prenë pronarëve të tyre?

Publikuar më: 28/3/2023, ora 17:08

Pse katër-putroshët ua tregojnë gjithnjë prenë pronarëve të tyre?

Publikuar më: 28/3/2023, ora 17:08

Nëse në shtëpinë tuaj keni një mik me katër putra, si një mace ose qen, mund të keni përjetuar një ngjarje interesante si p.sh. momentin kur kafsha juaj e dashur ju “prezanto” me prenë që ka gjuajtur. Kjo mund të tingëllojë e çuditshme për një njeri, por jo për kafshët.

Edhe pse macet dhe qentë janë zbutur për më shumë se 10,000 vjet, ata ende ruajnë shumë nga instinktet e tyre të egra. Në natyrë, qeni nënë dhe macja nënë i mësojnë kotelet e tyre se si të mbijetojnë.

Ky trajnim përfshin të mësuarit se si të gjurmoni gjahun, si t’i sulmoni ato dhe si t’i mposhtni ato. Macet dhe qentë që mësojnë të mbijetojnë në këtë mënyrë ia paraqesin prenë familjes së tyre. Kjo është pikërisht arsyeja pse kafsha juaj ju ofron prenë e saj, sepse ju sheh si pjesë të familjes së saj.

Sot, me sterilizimin e maceve dhe qenve, kafshët nuk mund t’i kalojnë gjenet e tyre brezit të ardhshëm, kështu që ata adoptojnë pronarin e njeriut si përfaqësues dhe ia prezantojnë prenë personit që kanë adoptuar si familje.

Pra, herën tjetër që të shihni macen tuaj duke hyrë me një mi të ngordhur në gojë, mos u trembni apo neveritni, pasi kjo është një mënyrë e tyre e të thënit “Të dua”.