Hapet “kafeneja e vdekjes” në Torino

Publikuar më: 30/3/2023, ora 18:45
nathan dumlao 6VhPY27jdps unsplash 1080x720

Hapet “kafeneja e vdekjes” në Torino

Publikuar më: 30/3/2023, ora 18:45

Mënyra më e mirë për t’u përgatitur për vdekjen, apo edhe thjesht për ta kuptuar më mirë, është të flisni për të.

Ky proces lehtësohet më shumë nëse do të keni edhe ndihmën e psikologëve. Ky është koncepti i “Death Cafè”, i cili mbërrin në Itali për herë të parë në Torino.

Është një rast takimi i organizuar për të reflektuar mbi ciklin e jetës dhe për të kapërcyer “tabunë” e vdekjes. Nisma u promovua nga Urdhri i Psikologëve të Piemontes, me synimin për të kontribuar në mirëqenien e brendshme të njerëzve.

Në fazën eksperimentale të projektit, janë planifikuar katër takime mujore, kryesisht për ata që janë të përfshirë profesionalisht në këtë temë, si psikologë, punonjës shëndetësorë apo vullnetarë në fushën e mirëqenies, por edhe atyre që kryejnë edukim dhe trajnim në këtë fushë. Synimi është promovimi i modelit në të ardhmen edhe mes qytetarëve.

Formati, i sjellë mbi 10 vite më parë në Londër dhe më pas i përhapur në të gjithë botën, parashikon organizimin e takimeve publike për një numër të kufizuar njerëzish, zakonisht jo më shumë se njëzet. Pjesëmarrësit në këto takime ulen dhe flasin lirshëm mbi temën e vdekjes ndërsa konsumojnë ushqim dhe pije.