Shkencëtarët japin argumentet që vërtetojnë se njerëzit mund të jetojnë deri në 141 vjet  

Publikuar më: 31/3/2023, ora 18:30
jetgjatesia cift pleqsh

Shkencëtarët japin argumentet që vërtetojnë se njerëzit mund të jetojnë deri në 141 vjet  

Publikuar më: 31/3/2023, ora 18:30

Jetëgjatësia e njeriut është një çështje që prej kohësh ka shkaktuar dhe vijon të shkaktojë debat mes ekspertëve. Deri më tani, rekordin e njeriut më jetëgjatë e mban Jeanne Calment, një gruaje franceze e cila vdiq në moshën 122-vjeçare.

Por një studim i ri ka arritur në përfundimin se ne jemi ende ‘larg’ nga çdo maksimum nëse ka një të tillë. Dhe ka edhe një shans 50/50 që dikush i lindur në 1940 në Mbretërinë e Bashkuar të arrijë moshën mbresëlënëse 125 vjeç. Kjo do të thotë se një tetëvjeçar sot është ende gjallë në vitin 2065.

Studiuesit nga Universiteti i Gjeorgjisë analizuan jetëgjatësinë e njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar të lindur që në vitin 1880 për të gjetur se çfarë mund të jetë e mundur në të ardhmen. Parashikimet e tyre tregojnë se burrat e lindur në 1970 mund të arrijnë moshën 141 vjeç dhe gratë më të vjetra të lindura në 1970 mund të arrijnë 131 vjeç.

Ekspertët thonë se më i moshuari midis njerëzve të lindur midis 1910 dhe 1950 mund të jetojë rregullisht deri në 120 ose më shumë. Sipas tyre, rritja e mjekësisë moderne pas Luftës së Dytë Botërore, ushqimi i mirë dhe stabiliteti politik, midis faktorëve të tjerë, mund të kenë kontribuar në rritjen e jetëgjatësisë deri më tani dhe që parashikohet të vazhdojë.