Të jetosh me kafshët shtëpiake zvogëlon rrezikun nga alergjitë

Publikuar më: 31/3/2023, ora 18:19
qen me femije

Të jetosh me kafshët shtëpiake zvogëlon rrezikun nga alergjitë

Publikuar më: 31/3/2023, ora 18:19

Të porsalindurit që jetojnë në një shtëpi me mace ose qen kanë më pak të ngjarë të zhvillojnë alergji ushqimore. Sipas një studimi të publikuar së fundmi, e njëjta gjë fle edhe kur një nënë shtatzënë jeton me kafshë shtëpiake.

Sipas “The Washington Post”, ekspozimi ndaj maceve ose qenve gjatë zhvillimit të fetusit ose në muajt e parë të jetës reduktoi gjasat e alergjive ushqimore më vonë me rreth 14 për qind. Ky përfitim u zbulua të ishte më i fortë kur qentë jetonin në ambiente të mbyllura dhe ekspozimi ishte gjatë zhvillimit të fetusit dhe foshnjërisë.

Studimet e mëparshme kishin arritur rezultate të ngjashme; por studimi i ri, i cili përfshiu më shumë se 65,000 foshnja dhe prindërit e tyre në Japoni, është më i madhi deri më sot. Ashtu si studimet e tjera, ky studim nuk arriti të provojë se kafshët shtëpiake reduktojnë rrezikun e alergjive ushqimore.

“Zbulimi se ekspozimi ndaj qenve dhe maceve lidhet me më pak alergji ushqimore duket mjaft i fortë dhe pajtohet me disa studime të mëparshme,” tha James Gern, profesor i Alergjisë, Imunologjisë dhe Reumatologjisë në Universitetin e Wisconsin.

Gern, i cili botoi një punim në vitin 2004 që tregon se mbajtja e një qeni redukton rrezikun e të gjitha llojeve të alergjive, tha se studimi i ri shton literaturën në rritje se kontakti me kafshët shtëpiake mund të ketë shumë përfitime shëndetësore për fëmijët.

Studiuesit kontrolluan lidhjen në pronësinë e kafshëve shtëpiake me një sërë alergjish specifike ushqimore, si dhe alergjitë e përgjithshme ushqimore. Prandaj, pronësia e qenve zvogëlon rrezikun e alergjisë ndaj vezëve, qumështit dhe arrave. U zbulua se mbajtja e një mace ul rrezikun e alergjive ndaj vezëve, grurit dhe sojës.