Dismorfofobia, ose sëmundja e urrejtjes ndaj vetvetes

Publikuar më: 1/4/2023, ora 16:48

Dismorfofobia, ose sëmundja e urrejtjes ndaj vetvetes

Publikuar më: 1/4/2023, ora 16:48

Dismorfofobia është një çrregullim mendor i shoqëruar me vetëekzaminim obsesiv dhe gjetje të vazhdueshme të gabimeve. Nëse nuk kontrollohet, mund të shkaktojë sëmundje të tjera. Sidoqoftë, dismorfofobia është shumë më tepër se kaq.

Një person që e përjeton këtë gjendje fillon të mendojë për të në mënyrë obsesive sepse nuk i pëlqen asnjë pjesë e trupit të tij. Personi mund të shmangë shikimin e zonës që ai beson se është me defekt, si dhe të ekzaminojë vazhdimisht zonën që ai e konsideron si të metë.

Në këtë çrregullim mendor, i cili shihet përgjithësisht në adoleshencë dhe në moshë madhore; njerëzit fillojnë të imagjinojnë papërsosmëritë që nuk ekzistojnë ose i ekzagjerojnë të metat ekzistuese.

Sigurisht, edhe cilësia e jetës së personave me dismorfofobi ndikohet seriozisht. Shumë nuk mund të shoqërohen ose të martohen sepse mendojnë se shoqëria do të tallet me të metat e tyre imagjinare.

Kjo situatë mund të arrijë ankthin, depresionin, çrregullimet e të ngrënit, çrregullimin obsesiv-kompulsiv dhe përdorimin e substancave me kalimin e kohës.

Pse zhvillohet ky çrregullim mendor?

Megjithëse ky shqetësim ende nuk është kuptuar plotësisht, gjetjet e marra deri më tani tregojnë për katër arsyet e mëposhtme:

Gjenetika: Nëse një i afërm i shkallës së parë ka dismorfofobi, personi ka më shumë gjasa të përjetojë gjendjen.

Dallimet në strukturën e trurit, kiminë dhe aktivitetin: Njerëzit me këtë sëmundje shpesh kanë zona shumë aktive të trurit ose punojnë ndryshe nga sa pritej. Këto dallime e bëjnë të vështirë kontrollin e mendimeve dhe veprimeve rreth situatës.

Ndikimet kulturore dhe mediat popullore: Kultura të ndryshme kanë standarde të ndryshme të bukurisë dhe pamjes. Mediat e njohura, kultura ose një kombinim i të dyjave mund të ndikojnë në mendimet.

Abuzimi ose neglizhenca në fëmijëri: Një histori e përvojave negative të fëmijërisë mund të ndikojë negativisht në vetë-perceptimin e një personi.

Nuk ka asnjë test për të diagnostikuar dismorfofobinë. Nëse krijohet një situatë e tillë, personi që do të konsultohet është psikolog ose psikiatër. Ekspertët mund të sigurojnë që personi të shërohet duke kryer një proces trajtimi të personalizuar me kalimin e kohës.