A është stresi shkaktar për dhimbjet e shpinës? Flasin ekspertët

Nga A2 CNN
5 Maj 2023, 22:21 | Lifestyle
A është stresi shkaktar për dhimbjet e shpinës? Flasin

Nëse vuani nga sikleti ose dhimbja në shpinë në tërësi ose në pjesën e poshtme të shpinës, me siguri e dini se sa shqetësime mund të shkaktojnë probleme të tilla në jetën e përditshme.

Është gjithashtu e sigurt që do të keni kërkuar mënyra për të përballuar dhimbjen, qofshin këto medikamente apo ushtrime specifike dhe metoda të tjera të ngjashme.

Por a keni menduar ndonjë herë se dhimbja në shpinë mund të jetë shkak i stresit stresit intensiv?

Nëse jeni nga ata që stresohen shumë dhe shpesh, ka mundësi që shqetësimi që ndjeni në shpinë të jetë shkaktuar nga gjendja juaj e rënduar mendore.

Dhimbja e mesit është një nga problemet më të zakonshme që prek miliona njerëz në mbarë botën.  Një nga faktorët që mund ta shkaktojë atë është stresi i rëndë.

Sipas ekspertëve, dhimbja e shpinës dhe stresi ndajnë një marrëdhënie komplekse të dyanshme. Më konkretisht, siç pretendon EvidenceTrusted Source, stresi kronik mund të çojë në dhimbje kronike të shpinës dhe anasjelltas.

Një studim i bërë në 8,473 raste zbuloi se stresi i rëndë shoqërohej me një rrezik 2.8 herë më të lartë të dhimbjes kronike të mesit, ndërsa një studim tjetër i ngjashëm arriti në përfundimin se stresi është i lidhur fort me dhimbjen e sipërme muskul-skeletore.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Bruna Çifligu