Pushtimi rus i Ukrainës dhe kufizimet e abortit në SHBA, ndër fituesit e çmimeve Pulitzer

Nga A2 CNN
9 Maj 2023, 07:54 | Aktualitet
Pushtimi rus i Ukrainës dhe kufizimet e abortit në SHBA, ndër

Qyteti i rrethuar i Mariupolit, pushtimi ukrainas me vdekjet në Bucha, pasojat në jetën e përditshme të vendimit historik të gjykatës së lartë të SHBA-së për abortin, janë disa nga punimet gazetareske të vlerësuara me çmimin prestigjioz Pulitzer, fituesit e të cilit u shpallën të hënën.

SHËRBIM PUBLIK Mstyslav Chernov, Lori Hinnant, Evgeniy Maloletka, Vasilisa Stepanenko, The Associated Press. Kuarteti i reporterëve të AP fitoi për "raportimin e tyre të guximshëm" nga qyteti i rrethuar i Mariupolit për masakrën e civilëve gjatë pushtimit rus të Ukrainës.

RAPORTIMI I LAJMEVE TE FUNDIT - Los Angeles Times. Stafi i Los Angeles Times publikoi një bisedë të regjistruar në fshehtësi midis zyrtarëve të qytetit që përfshinte komente raciste dhe historia u pasua nga një mbulim i gjerë i pasojave.

HETIMI -The Wall Street Journal. Seria "Capital Assets" e Wall Street Journal analizoi investimet e rreth 12.000 zyrtarëve federalë dhe familjeve të tyre midis 2016 dhe 2021. WSJ mblodhi dhe analizoi të dhëna për rreth 850.000 asete financiare dhe më shumë se 315.000 transaksione. Ky ishte një shpërblim personal.

RAPORT SHPJEGUES-Caitlin Dickerson, “Thë Atlantic”. Caitlin Dickerson kreu më shumë se 150 intervista si pjesë e një hetimi 18-mujor mbi politikën e "tolerancës zero" të ish-presidentit Donald Trump për ndarjen e fëmijëve në kufi.

LAJMET LOKALE-John Archibald, Ashley Remkus, Ramsey Archibald dhe Challen Stephens, AL.com; Anna Wolfe, Misisipi Today.

Gazetarët e AL.com fituan me një sërë raportesh që ekspozonin sesi forcat e policisë në qytetin Brookside plaçkitën banorët për të rritur të ardhurat. Seriali i reporteres së Mississippi Today, Anna Wolfe, "The Backchannel" detajoi se si zyrtarët shtetërorë shpenzuan gabimisht miliona dollarë të mirëqenies që supozohej të ndihmonin disa nga njerëzit më të varfër në Shtetet e Bashkuara. Wolfe zbuloi prova se ish-guvernatori Phil Bryant dhe legjenda e NFL Brett Favre punuan së bashku për të grumbulluar të paktën 5 milionë dollarë fonde shtetërore të mirëqenies për të ndërtuar një stadium të ri volejbolli në Universitetin e Mississippi-t Jugor.

LAJME KOMBËTARE-Caroline Kitchener, The Washington Post. Caroline Kitchener ka shkruar për pasojat e jetës pas vendimit të Roe kundër Wade në 1973 (guri themeltar i jurisprudencës amerikane për abortin).

LAJME NDËRKOMBËTARE-New York Times. Punonjësi i New York Times fitoi për mbulimin e pushtimit rus të Ukrainës, duke përfshirë një hetim për vdekjet e Ukrainës në qytetin e Bucha.

ARTIKUJ KARAKTERISTIKE-Eli Saslow, The Washington Post. Eli Saslow fitoi për "rrëfimet individuale ndjellëse" rreth njerëzve që luftojnë me pandeminë, të pastrehët, varësinë dhe pabarazinë në të gjithë Shtetet e Bashkuara. Saslow që atëherë është larguar nga Post, duke iu bashkuar The New York Times në shkurt.

FOTO NGA LAJMET E FUNDIT Associated Press. Një ekip fotografësh të AP fituan çmimin Pulitzer për imazhet "unike dhe urgjente" nga javët e para të pushtimit rus të Ukrainës.

FOTOGRAFIA Christina House, Los Angeles Times. Christina House e Los Angeles Times fitoi për "një vështrim intim" në jetën e një gruaje shtatzënë 22-vjeçare që jeton në rrugë në një tendë.

KOMENT-Kyle Whitmire, AL. com. Kyle Whitmire nga AL.com, Birmingham fitoi për "fjalët e matura dhe bindëse" që dokumentojnë se si trashëgimia e konfederatës në Alabama vazhdon ende.

KRITIKA-Andrea Long Chu, revista New York. Andrea Long Chu i revistës New York fitoi për recensionet e librave që përdorin "objektiva të shumta kulturore" për të eksploruar çështjet sociale.

EDITORIAL Nancy Ancrum, Amy Driscoll, Luisa Yanez, Isadora Rangel dhe Lauren Costantino, Miami Herald. Gazetarët nga Miami Herald fituan për një seri editorialesh mbi dështimin e zyrtarëve publikë të Floridës për të ofruar shërbime dhe lehtësira të premtuara prej kohësh të financuara nga taksapaguesit për banorët.

ILUSTRIMET Mona Chalabi, New York Times. Kontribuesja e New York Times Mona Chalabi fitoi për ilustrimet që kombinojnë raportimin statistikor me analizën për të ndihmuar lexuesit të kuptojnë pasurinë e pamasë dhe fuqinë ekonomike të themeluesit të Amazon, Jeff Bezos.

GAZETARIA AUDIO Gimlet Media, veçanërisht Connie Walker. Çmimi shkoi për stafin e Gimlet Media, veçanërisht Connie Walker, hetimi i së cilës për të kaluarën e trazuar të babait të saj zbuloi një histori më të madhe të abuzimit të qindra fëmijëve indigjenë në një shkollë rezidenciale në Kanada.

Fituesit e çmimit Pulitzer për artet.

FICTION -"Demon Copperhead" e Barbara Kingsolver; "Trust" nga Hernan Diaz

DRAMË -"English" nga Sanaz Toossi

JO FICTION I PËRGJITHSHËM- "Emri i tij është George Floyd: Jeta e një njeriu dhe lufta për drejtësi racore", nga Robert Samuels dhe Toluse Olorunnipa

BIOGRAFIA - "G-Man: J. Edgar Hoover dhe krijimi i shekullit amerikan", nga Beverly Gage

KUJTIM OSE AUTOBIOGRAFI - "Stay True" nga Hua Hsu

POEZI- "Then the War: And Selected Poems, 2007-2020", nga Carl Phillips

MUZIKA- "Omar" nga Rhiannon Giddens dhe Michael Abel

A2 CNN Livestream

Ditari nga Denisa Pasholli