Çfarë bëjnë dentistët për të mbajtur dhëmbët e tyre të pastër?

Publikuar më: 12/5/2023, ora 18:14
dd

Çfarë bëjnë dentistët për të mbajtur dhëmbët e tyre të pastër?

Publikuar më: 12/5/2023, ora 18:14

Shëndeti i mirë oral nuk çon vetëm në një buzëqeshje të bukur, pra një shpërblim estetik, por na ndihmon të shijojmë jetën. Marrëdhënia midis shëndetit oral dhe shëndetit tonë të përgjithshëm (fizik dhe mendor) është e pandashme, pasi dhëmbët e shëndetshëm na lejojnë të flasim qartë, të shijojmë, të përtypim, të gëlltisim ushqime të shijshme dhe të tregojmë emocionet tona përmes shprehjeve të fytyrës, si p.sh. buzëqeshjen. Për këtë arsye, dentistët na ndihmojnë të analizojnë mënyrën e duhur për të mbrojtur dhëmbët tanë.

Larja e duhur
Larja e dhëmbëve është mënyra kryesore për t’i mbajtur ato në gjendje të shkëlqyer dhe rekomandohet të fillohet edhe kur ka vetëm 2 dhëmbë, pra kur dhëmbët nuk janë zhvilluar plotësisht te fëmijët. Ajo që stomatologët këmbëngulin është te mënyra dhe kohëzgjatja e larjes së dhëmbëve. Prandaj, sipas stomatologes Korina Oikonomou, dhëmbët duhet të lahen pas çdo vakti, pra të paktën 2 larje në ditë, për 2 minuta dhe pa pasur një distancë mes tyre më shumë se 12 orë. Siç thekson ajo, 12 orë është saktësisht sa kohë u duhet mikrobeve që të rriten në gojën tonë.

Zakonet dietike
Sheqeri dhe dhëmbët. Dy gjëra që nuk funksionojnë së bashku. Sado që ne i duam ëmbëlsirat, një dietë e ekuilibruar, pa to, duket se është shumë më e rëndësishme se sa mendojnë shumica prej nesh, për shëndetin e dhëmbëve tona.

Këshilla për prindërit
Pikërisht sepse larja është lëvizja më e rëndësishme për kujdesin e higjienës sonë orale, është edhe kushti më i rëndësishëm që duhet të krijojmë si në përditshmërinë tonë ashtu edhe te fëmijët tanë. Sepse mënyra më e mirë është imitimi.

Marrëdhënia jonë me dentistin
Dentisti duhet të bëhet miku ynë më i mirë, qysh kur jemi fëmijë. “Marrëdhënie e mirë midis një dentisti dhe një fëmije do të thotë një marrëdhënie e mirë midis një dentisti dhe një të rrituri, prandaj nuk i trembim kurrë fëmijët me fjalët dhimbje, injeksion, gjilpërë dhe çdo gjë tjetër që ne të rriturit mund të kemi frikë”, thekson një stomatologe. Qëllimi duhet të jetë kultivimi i një klime besimi midis fëmijës dhe dentistit.