Boll më! Fshati përrallor në Austri “ngre gardhin”, ndalon turistët

Publikuar më: 17/5/2023, ora 11:23

Boll më! Fshati përrallor në Austri “ngre gardhin”, ndalon turistët

Publikuar më: 17/5/2023, ora 11:23

Boll më! Fshati turistik Hallstatt ka mbyllur dyert. Ky vendim erdhi për shkak se në këtë fshat të Austrisë, ku mund të gjenden copëza nga filmi i animuar i Elsës, jetesa e banorëve po bëhej e pamundur.

Edhe pse në fshatin alpin jetojnë vetëm 780 vetë, dhe është shpallur vend i trashëgimisë botërore nga UNESCO që prej vitit 1997, vitet e fundit është “pushtuar” nga turistët. Në pjesën më të madhe të kohës 10 mijë vetë e vizitojnë çdo ditë. Ata bëjnë selfie, foto dasme dhe shpesh futen edhe në shtëpitë e banorëve vendas për të përdorur tualetet e tyre.

Për rrjedhojë, ato kanë rrethuar zonën me një gardh për të frenuar turistët.

“Ne kemi reaguar pas ankesave të banorëve të komunitetit”, tha për AFP një zyrtar komunal, i cili kërkoi të mos përmendet emri.

Në këto kushte, një fshat të ngjashëm mund të gjeni në Kinë, i cili është ndërtuar pikërisht i frymëzuar nga Hallstatt.