“Nju Jorku po fundoset nga pesha e qiellgërvishtëseve”

Publikuar më: 18/5/2023, ora 20:14

“Nju Jorku po fundoset nga pesha e qiellgërvishtëseve”

Publikuar më: 18/5/2023, ora 20:14

Qyteti i Nju Jorkut po fundoset për shkak të peshës së ndërtesave dhe rrokaqiejve masive, paralajmërojnë shkencëtarët.

Siç raporton gazeta ” New York Post ” duke cituar gjeologë amerikanë, mbi një milion ndërtesa dhe rrokaqiejt janë ndërtuar në territorin e “Mollës së Madhe” .

Një grup shkencëtarësh nga Shërbimi Gjeologjik i SHBA (USGS) dhe Universiteti i Rhode Island zbuluan se pesha e rrokaqiejve favorizon fundosjen e pesë rretheve kryesore të Nju Jorkut me një deri në dy mijë në vit. Por ka edhe disa zona që fundosen më shpejt.

Kreu i studimit, gjeologu i USGS, Tom Parsons, paralajmëron se çdo vit që Nju Jorku fundoset qoftë edhe një milimetër, bëhet jashtëzakonisht i prekshëm nga fatkeqësitë natyrore, ndërsa ndryshimet klimatike ngrenë nivelin e oqeaneve.

Bazuar në rezultatet e sondazhit, Manhattan është kryesisht në rrezik, ndërsa ka një shqetësim serioz për bashkitë Brooklyn dhe Queen.

Nju Jorku përballet me sfida të rëndësishme nga rreziku i përmbytjeve. Kërcënimi i rritjes së nivelit të detit është tre deri në katër herë më i lartë se mesatarja globale përgjatë bregut të Atlantikut të Amerikës së Veriut…”

“Qyteti që nuk fle kurrë” ka kaluar tashmë të paktën dy fenomene të rrezikshme të motit në dekadën e fundit.

Ekspozimi i themeleve të qytetit ndaj ujit të kripur mund të gërryejë çelikun dhe betonin e dobësuar kimikisht duke shkaktuar dobësim strukturor të ndërtesave.