Droga amerikane që kthen përdoruesit në “zombi” mbërrin në Europë

Publikuar më: 24/5/2023, ora 08:55
xylazine

Droga amerikane që kthen përdoruesit në “zombi” mbërrin në Europë

Publikuar më: 24/5/2023, ora 08:55

Xylazina, një drogë e re që i shndërron përdoruesit në “zombi” dhe ka efekte të rënies së lëkurës, ka mbërritur edhe në Evropë, pasi u përhap masivisht në qytetet amerikane.

Është Britania e Madhe, vendi ku është regjistruar viktima e parë nga përdorimi i kësaj droge, me Karl Warburton, një punonjës fabrike që vdiq majin e kaluar nga efektet e ksilazinës së kombinuar me droga të tjera, duke përfshirë heroinën, fentanilin dhe kokainën.

Mjeku ligjor përcaktoi se 43-vjeçari vdiq për shkak të pneumonitit akut të aspiratës, një gjendje e shkaktuar shpesh nga thithja e toksinave. Por ksilazina ishte renditur në certifikatën e vdekjes së Warburton si kontribues në vdekjen e tij.

Kjo shënon herën e parë që droga, e njohur shpesh si “tranq dope”, është gjetur jashtë Amerikës së Veriut.

Xylazine, një qetësues veterinar i miratuar në SHBA për kafshët, ka përmbytur tregun e paligjshëm të drogës në SHBA, duke i lënë përdoruesit në një gjendje të ngjashme me “zombit”, e ndër të tjera u kalb edhe lëkurën nga brenda duke shkaktuar plagë të hapura.

Ajo shpesh pritet me fentanil dhe droga të tjera dhe zvogëlon numrin e rasteve kur një i varur duhet të marrë një injeksion.

Ardhja e drogës në Britani u zbulua për herë të parë nga toksikologët në Programin Kombëtar për Vdekjet nga Abuzimi me Substancat (NPSAD). Laboratori i toksikologjisë në Birmingham ka vënë re një “kulm të çuditshëm” në rezultatet e testit që më vonë u identifikua si ksilazin.

Drejtoresha e NPSAD, Caroline Copeland i tha gazetës se ksilazina nuk testohet në ekranet standarde të barnave dhe paralajmëroi se mund të ketë shumë raste të tjera të pazbuluara.