Ukraina godet një oligark të madh rus

Publikuar më: 3/6/2023, ora 17:21

Ukraina godet një oligark të madh rus

Publikuar më: 3/6/2023, ora 17:21

Ukraina ka vendosur një sërë sanksionesh ndaj oligarkut rus Alexander Lebedev për destabilizimin e sovranitetit të Kievit, duke investuar në sektorin e turizmit në Krime, gadishulli i aneksuar ilegalisht nga Rusia në vitin 2014.

Manjati ka një hotel dhe pasuri të tjera në Ukrainë, sipas gazetës britanike “The Guardian”. Masat e vendosura do të pengojnë rusin që të tërheqë fonde nga Ukraina dhe të kryejë transaksione bankare brenda vendit. Këshilli i Sigurisë Kombëtare dhe Mbrojtjes së Ukrainës vendosi këto sanksione ndaj Lebedevit në tetor 2022, por lajmi nuk ishte publikuar deri këtë të enjte.

Edhe pse manjati e ka mohuar atë në disa raste, dekreti përcakton se Lebedev është një “person i kontrolluar drejtpërdrejt ose indirekt nga banorët e një shteti të huaj ose që vepron në interes të tyre”. Dokumentet e tjera sigurojnë që manjati gëzon “favore nga Vladimir Putin”.

Alexander Lebedev ishte një agjent i KGB-së, ndikimet e të cilit arrijnë përtej Rusisë ose Ukrainës. Djali i tij, Evgeny Lebedev, është anëtar i Dhomës së Lordëve të Londrës dhe në vitin 2020 mori një kolegj falë ndërhyrjes së Boris Johnson, i cili mban marrëdhënie shumë të mira me familjen Lebedev, e cila zotëron median “Evening Standard” dhe “Independent”.

Në vitin 2018, kur Johnson ishte Sekretar i Jashtëm, ai udhëtoi në Perugia të Italisë, për të kaluar një fundjavë në rezidencën e Lebedevit. Ai gjithashtu merrte pjesë shpesh në festat luksoze që Lebedev Jr. organizonte në Londër, madje iu bashkua festës së Krishtlindjeve të Lebedevëve në 2019.