Angelo Haruni

BUSINESS JOURNALIST

Kostoja e karburanteve në ekonomi, problemi jo vetëm taksat, gjurmë për fiksim të çmimit

15:05 • 26 Shkurt 2021

Kostoja e karburanteve në ekonomi, problemi jo vetëm taksat, gjurmë për fiksim të çmimit

Ulja e çmimit të karburantit përmes reduktimit të taksave është një lëvizje e mirëpritur nga biznesi, një pjesë të madhe të kostove të secilit e zë pikërisht transporti. Për ekspertin e ekonomisë, Vjoldi Danaj, çdo ndryshim për të ulur këtë barrë, do të avantazhonte ekonominë...

Lexo lajmin e plotë

Çmimi i karburanteve, taksat zënë pjesën më të madhe në atë që paguajmë

10:50 • 26 Shkurt 2021

Çmimi i karburanteve, taksat zënë pjesën më të madhe në atë që paguajmë

Mbi çmimin e karburantit, për të cilin shqiptarët paguajnë më shtrenjtë se në vende të tjera, barra fiskale luan një rol shumë të rëndësishëm. Aktualisht, janë rreth 8 taksa dhe tarifa vendore, të përfshira në çmimin e një litri naftë, duke nisur nga akciza prej...

Lexo lajmin e plotë

Shtrenjtohen karburantet, çmimet në Shqipëri të larta për drejtuesit e mjeteve

17:19 • 25 Shkurt 2021

Shtrenjtohen karburantet, çmimet në Shqipëri të larta për drejtuesit e mjeteve

Çmimi i karburanteve është shtrenjtuar javët e fundit, duke ndjekur trendin e bursave ndërkombëtare. Teksa nafta dhe benzina kanë shënuar një rritje të moderuar në tregun vendas, ata që kanë ndjerë një shtrenjtim të menjëhershëm janë përdoruesit e automjeteve me impiant gazi, që zënë mbi...

Lexo lajmin e plotë

Studimi i Deloitte, biznesi pret një rimëkëmbje të ngadaltë të ekonomisë

15:13 • 24 Shkurt 2021

Studimi i Deloitte, biznesi pret një rimëkëmbje të ngadaltë të ekonomisë

Bizneset shqiptare janë më pesimiste se qeveria dhe institucionet financiare ndërkombëtare, për ecurinë e ekonomisë këtë vit. Një anketë e Deloitte Shqipëri me drejtuesit financiarë dhe aksionerët e kompanive, tregon se biznesi pret një rritje ekonomike vetëm 1% këtë vit. Sipas zv.drejtoreshës pranë Departamentit të...

Lexo lajmin e plotë

Aeroporti i Vlorës, gara u mbyll më 1 shkurt, Rama: Mund të mos lidhet kontrata

13:16 • 24 Shkurt 2021

Aeroporti i Vlorës, gara u mbyll më 1 shkurt, Rama: Mund të mos lidhet kontrata

Prej 1 shkurtit, qeveria po shqyrton ofertat e mbërritura për ndërtimin dhe operimin e aeroportit ndërkombëtar të Vlorës. Projekti, që diskutohet seriozisht prej 1 mandati të plotë, pas prishjes së negociatave me turqit, iu drejtua tenderit ndërkombëtar. Por, për shkak të pandemisë dhe procedurave të...

Lexo lajmin e plotë

Agjencitë dhe guidat turistike, pas një 2020-e zhgënjyese, pak pritshmëri për këtë vit

10:39 • 23 Shkurt 2021

Agjencitë dhe guidat turistike, pas një 2020-e zhgënjyese, pak pritshmëri për këtë vit

Viti i kaluar u mbyll me humbje të mëdha për agjencitë turistike, që u ndëshkuan nga ndalimi i lëvizjes së lirë të njerëzve, ndryshe nga strukturat hoteliere që u mbështetën edhe nga turizmi i brendshëm. Ferjolt Ozuni, prej vitit 2011 zotëron një agjenci që organizon...

Lexo lajmin e plotë

Nuk ka rimëkëmbje këtë vit, kufizimet dhe mosvaksinimi do të rëndojnë mbi turizmin

10:30 • 23 Shkurt 2021

Nuk ka rimëkëmbje këtë vit, kufizimet dhe mosvaksinimi do të rëndojnë mbi turizmin

Industria e turizmit në Shqipëri nuk ka dalë në asnjë moment nga kriza, që prej fillimit të pandemisë. E teksa masat mbështetëse të qeverisë nuk kanë arritur të përthithen nga ky sektor, 70% e bizneseve turistike sot janë jofunksionale. Kryetari i Shoqatës së Hoteleri-Turizmit, Zak...

Lexo lajmin e plotë

Turizmi larg normalitetit, netëqëndrimet në hotele ranë ndjeshëm në muajt e fundit

14:30 • 21 Shkurt 2021

Turizmi larg normalitetit, netëqëndrimet në hotele ranë ndjeshëm në muajt e fundit

Hotelet, bujtinat dhe strukturat e tjera akomoduese janë larg rikuperimit të pasojave të krizës. Të dhënat e Institutit të Statistikave tregtojnë se në tremujorin e fundit të vitit, numri i netëqëndrimeve në këto struktura ra me 58,4%, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2019....

Lexo lajmin e plotë

Shqipëria po plaket, shtesa natyrore bie në nivelin më të ulët historik

19:18 • 19 Shkurt 2021

Shqipëria po plaket, shtesa natyrore bie në nivelin më të ulët historik

Shtesa natyrore e popullsisë arriti vitin e kaluar në nivelin më të ulët historik. Me vdekjet që arritën në nivele rekord, si rrjedhojë e pasojave të pandemisë Covid-19 dhe tendencën rënëse të lindshmërisë, për herë të parë në historinë e Shqipërisë, shtesa natyrore u regjistrua...

Lexo lajmin e plotë

Bankat të shëndetshme, financuan ekonominë në pandemi

15:19 • 19 Shkurt 2021

Bankat të shëndetshme, financuan ekonominë në pandemi

Bankat në Shqipëri e kanë përballuar mirë sprovën që krijoi kriza ekonomike. Ekspertja financiare, Brunilda Isaj, vlerëson se të dhënat dhe indikatorët e Bankës së Shqipërisë tregojnë një shëndet të mirë të sistemit bankar. Ajo shpjegon dy faktorët që lejuan bankat të luajnë rol kryesor...

Lexo lajmin e plotë

Letrat me vlerë, shtrenjtohen interesat e borxhit të brendshëm

19:19 • 18 Shkurt 2021

Letrat me vlerë, shtrenjtohen interesat e borxhit të brendshëm

Qeveria po merr borxh më shtrenjtë këtë vit. Të dhënat e Bankës së Shqipërisë tregojnë një rritje të ndjeshme të interesave të letrave me vlerë, si për titujt afatgjatë ashtu edhe për ato afatshkurtër. Në harkun kohor të tre muajve, yieldi mesatar, apo norma e...

Lexo lajmin e plotë

Programi ekonomik i PS, Denaj: Zbulohet ditët në vijim, jo vetëm ndryshime fiskale

14:27 • 18 Shkurt 2021

Programi ekonomik i PS, Denaj: Zbulohet ditët në vijim, jo vetëm ndryshime fiskale

Javët e fundit të nisjes zyrtare të fushatës elektorale, përkojnë me një prej krizave ekonomike më të forta që ka përjetuar vendi. Kësisoj partitë e kanë kthyer planin e rimëkëmbjes në qendrën e programeve të tyre. Por kur PD dhe LSI kanë prezantuar premtimet e...

Lexo lajmin e plotë

Tregtia Shqipëri-Kosovë, potenciali i madh, por i pashfrytëzuar

16:46 • 16 Shkurt 2021

Tregtia Shqipëri-Kosovë, potenciali i madh, por i pashfrytëzuar

Shkëmbimet tregtare midis Shqipërisë dhe Kosovës pësuan rënie gjatë vitit të kaluar për shkak të pandemisë. Teksa importet e mallrave që vijnë në drejtim të Shqipërisë u rritën në 8,3 miliardë lekë, nga 7,7 miliardë në 2019-n, ishin eksportet shqiptare ato që ranë në 26,2...

Lexo lajmin e plotë

Ekonomia e Kosovës. Programi fitues, jetësor për ringritjen nga kriza

14:32 • 14 Shkurt 2021

Ekonomia e Kosovës. Programi fitues, jetësor për ringritjen nga kriza

Për herë të parë në historinë e saj si shtet i pavarur, Kosova u përball me një krizë ekonomike me përmasa të mëdha dhe pasoja të rënda. Krizë prej nga e cila sot vjen si një nga vendet më të prekura në rajon dhe Europë....

Lexo lajmin e plotë

Kriza ekonomike, bizneset pesimiste për ringritje në 2021

15:34 • 12 Shkurt 2021

Kriza ekonomike, bizneset pesimiste për ringritje në 2021

Bizneset shqiptare ndihen pesimiste për ecurinë e aktivitetit të tyre gjatë këtij viti. Sondazhe me sipërmarrjet vendase e të huaja nga institucione të ndryshme shfaqin pritshmëri të ulëta se të paktën brenda muajve të ardhshëm mund të ringrihet xhiroja dhe të rritet numri i të...

Lexo lajmin e plotë

Ringritja ekonomike, BSH: E dobët, në fund të vitit të kaluar, prej masave

16:24 • 11 Shkurt 2021

Ringritja ekonomike, BSH: E dobët, në fund të vitit të kaluar, prej masave

Fundi i vitit të kaluar shënoi nisjen e rikuperimit të ekonomisë, por përkeqësimi i situatës së pandemisë dhe riprezantimi i kufizimeve kanë frenuar këtë rimëkëmbje. Nxitja e rritjes së qëndrueshme ekonomike dhe kthimi i inflacionit në objektiv do të kërkojë kohë dhe politika ekonomike nxitëse....

Lexo lajmin e plotë

Investimi në prona, rritet kredia për banesa, pavarësisht krizës

12:24 • 11 Shkurt 2021

Investimi në prona, rritet kredia për banesa, pavarësisht krizës

Investimi në prona po shihet në këtë periudhë krize të pandemisë, si një alternativë investimi që ofron deri diku siguri. Të dhënat zyrtare të Bankës së Shqipërisë tregojnë se në vitin 2020, kredia e re e dhënë për individët për blerje banese arriti në 26.5...

Lexo lajmin e plotë

Ankandi për Spitallën, 5 kompani në garë për Parkun Fotovoltaik

16:45 • 09 Shkurt 2021

Ankandi për Spitallën, 5 kompani në garë për Parkun Fotovoltaik

Ankandi për Parkun Fotovoltaik të Spitallës ka ngjallur interesin e shumë kompanive që duan të investojnë në sektorin e energjisë së rinovueshme në Shqipëri. 5 oferta zyrtare i janë paraqitur Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë, përkatësisht nga një konsorcium shqiptaro-indian, francezët e Voltalias, fituese e...

Lexo lajmin e plotë

Ndryshon buxheti, qeveria fryn të ardhurat për të gjetur fondet e KQZ

12:47 • 09 Shkurt 2021

Ndryshon buxheti, qeveria fryn të ardhurat për të gjetur fondet e KQZ

Qeveria ka rishikuar buxhetin 2021, vetëm 36 ditë pas nisjes së vitit, për të akomoduar shpenzimet për zgjedhjet e 25 prillit. Përmes një akti normativ që hyn në fuqi menjëherë, qeveria ka shtuar 3.4 miliardë lekë për Komisionin Shtetëror të Zgjedhjeve, shumë e barabartë me...

Lexo lajmin e plotë

Video
19:22 • 08 Shkurt 2021
Denaj: Më shumë biznese dhe të punësuar në vitin 2020
Reshjet në veri, shkarkime të kontrolluara nga kaskada, liqenet larg kuotës maksimale

16:35 • 08 Shkurt 2021

Reshjet në veri, shkarkime të kontrolluara nga kaskada, liqenet larg kuotës maksimale

Rifillimi i reshjeve në veri të vendit ka rritur ndjeshëm nivelin e ujit dhe prurjet në kaskadën e lumit Drin. Për të mbajtur situatën nën kontroll, Korporata Elektroenergjetike Shqiptare po bën shkarkime të kontrolluara nga prodhimi dhe portat e shkarkimit nga të trija hidrocentralet. Sipas...

Lexo lajmin e plotë

Kërkesat e biznesit, një platformë e detajuar që do t’u dorëzohet partive politike

16:14 • 05 Shkurt 2021

Kërkesat e biznesit, një platformë e detajuar që do t’u dorëzohet partive politike

Në prag të zgjedhjeve parlamentare të 25 prillit, komuniteti i biznesit do t’iu dorëzojë të gjithë partive politike një platformë, në të cilët do të detajohen të gjitha kërkesat për të dalë kriza dhe për të zhvilluar sipërmarrjen shqiptare. Mësohet se pjesë e kërkesave është...

Lexo lajmin e plotë

Skenarët e krizës, qeveria optimiste edhe në rastin më pesimist

13:58 • 05 Shkurt 2021

Skenarët e krizës, qeveria optimiste edhe në rastin më pesimist

Rreziqet që i kanosen ekonomisë shqiptare këtë vit dhe deri në kapërcimin e krizës së shkaktuar nga pandemia janë të shumta. Të tillë e vlerësojnë institucionet zyrtare si Ministria e Financave dhe Banka e Shqipërisë, ashtu sikurse ekspertët, por perceptimi ndaj këtyre rreziqeve është i...

Lexo lajmin e plotë

Problemet me doganat, Dhoma Amerikane: Shqetësim referencat, lehtësi për “e-commerce”

16:45 • 04 Shkurt 2021

Problemet me doganat, Dhoma Amerikane: Shqetësim referencat, lehtësi për “e-commerce”

Bizneset e Dhomës Amerikane të Tregtisë kanë evidentuar disa probleme në lidhje me doganat, që vështirësojnë punën e tyre të përditshme. Gjatë një takimi me Drejtorin e Përgjithshëm të Doganave, Dhoma Amerikane kërkoi zgjidhje për praktikat e prapambetura në dogana, që vijojnë të krijojnë padrejtësi...

Lexo lajmin e plotë

Debati për taksat, studimi: Të pamjaftueshme për të nxitur rritjen ekonomike

15:12 • 04 Shkurt 2021

Debati për taksat, studimi: Të pamjaftueshme për të nxitur rritjen ekonomike

Në kulmin e debatit politik për taksat, një raport i botuar së fundmi nga Akademia e Studimeve Politike, e hartuar nga një grup ekspertësh, ka arritur në përfundimin se si taksat e ulëta, ashtu dhe ato më të larta nuk kanë shërbyer për të nxitur...

Lexo lajmin e plotë

Ndërrimi i aksionerëve, TIA ul tarifën e pasagjerëve. Përgatit 100 milionë euro investime

19:56 • 27 Janar 2021

Ndërrimi i aksionerëve, TIA ul tarifën e pasagjerëve. Përgatit 100 milionë euro investime

Aeroporti Ndërkombëtar “Nënë Tereza” ka lajmëruar uljen e tarifës së pasagjerit dhe një paketë të re investimesh prej 100 milionë eurosh. Zhvillimet vijnë pas ndërrimit të pronësisë së aeroportit dhe synojnë ta bëjnë atë më tërheqës për linjat ajrore dhe pasagjerët shqiptarë. Tarifa e pasagjerit...

Lexo lajmin e plotë

Borxhi publik, Shqipëria me nivelin më të lartë në rajon

13:53 • 22 Janar 2021

Borxhi publik, Shqipëria me nivelin më të lartë në rajon

Shqipëria ka sot nivelin më të lartë të borxhit publik në rajon dhe ndër më të lartit në Europë, i vlerësuar në 79.7% në fund të tremujorit të tretë. Krahasimisht, Mali i Zi llogarit një nivel të ngjashëm prej 79.5%, Serbia 62.2%, Maqedonia e Veriut...

Lexo lajmin e plotë

Eksportet shqiptare ranë me 217 milionë euro, kërkohen politika për diversifikimin

14:57 • 21 Janar 2021

Eksportet shqiptare ranë me 217 milionë euro, kërkohen politika për diversifikimin

Eksportet e mallrave shqiptare ranë me 26,8 miliardë lekë, apo rreth 217 milionë euro gjatë vitit të kaluar. Grupet kryesore Made in Albania (këpucët, veshjet, hidrokarburet, giza dhe çeliku) shënuan të gjitha rënie për shkak të kërkesës së dobët nga partnerët tregtarë, që vuajnë ende...

Lexo lajmin e plotë

Dy mandate qeverisëse, Rama: Llogaritë e shtetit ishin si tërmet, bëmë karabina

15:49 • 19 Janar 2021

Dy mandate qeverisëse, Rama: Llogaritë e shtetit ishin si tërmet, bëmë karabina

Kryeministri zgjodhi të bënte një analogji mes tërmetit dhe menaxhimit të llogarive të shtetit, për të evidentuar punën e bërë nga qeveria këto 8 vitet e fundit dhe atë ç’ka mbetur për t’u bërë. “Situata pas tërmetit, ishte edhe situata e llogarive të shtetit, ishte...

Lexo lajmin e plotë

Skema e karburantit, kontrolle ajrore dhe në terren për përdorimin e naftës

16:01 • 18 Janar 2021

Skema e karburantit, kontrolle ajrore dhe në terren për përdorimin e naftës

Fermerët që do të marrin pjesë në skemën e karburantit do të monitorohen për kryerjen e punës. Për ata që kapen në shkelje, pritet të aplikohen penalitete me përjashtimin e tyre deri në 3 vjet nga kjo skemë. Nëpërmjet kontrolleve në terren dhe imazheve termike...

Lexo lajmin e plotë

Nafta pa akcizë, të shmangen abuzimet me skemën, problem në të kaluarën

15:18 • 18 Janar 2021

Nafta pa akcizë, të shmangen abuzimet me skemën, problem në të kaluarën

Skema e furnizimit të fermerëve me naftë pa akcizë ka si avantazh kryesor uljen e kostove, një problem që penalizon jo pak bujqësinë shqiptare dhe që në finale rëndon te konsumatorët, që i blejnë shtrenjtë produktet bujqësore. Por për ekspertin Shkëlzen Marku e rëndësishme është...

Lexo lajmin e plotë

Abuzimet me çmimet, tregu farmaceutik dhe spitalor nën vëzhgim këtë vit

17:33 • 16 Janar 2021

Abuzimet me çmimet, tregu farmaceutik dhe spitalor nën vëzhgim këtë vit

Tregu farmaceutik dhe ai spitalor do të jenë nën vëzhgimin e rreptë të Autoritetit të Konkurrencës përgjatë këtij viti, për shkak të rolit të madh që do të vazhdojnë të kenë për shkak të Covid-19. Në fillim të pandemisë, depot farmaceutike rritën ndjeshëm në mënyrë...

Lexo lajmin e plotë

Letrat me vlerë, interes i lartë nga investitorët për titujt afatgjatë

17:29 • 16 Janar 2021

Letrat me vlerë, interes i lartë nga investitorët për titujt afatgjatë

Investitorët shqiptarë, bankat dhe fondet e investimit kanë shfaqur një interes të madh në letrat me vlerë, që në këtë periudhë krize ofrojnë norma më të larta kthimi të investimit, sesa alternativat e tjera që gjenden në treg. Banka e Shqipërisë zhvilloi këtë javë ankandin...

Lexo lajmin e plotë

Sa kushton jeta? Dëmshpërblimi për aksidentet, i nënçmuar dhe i cunguar

20:01 • 15 Janar 2021

Sa kushton jeta? Dëmshpërblimi për aksidentet, i nënçmuar dhe i cunguar

Jeta e njeriut është e paçmuar, por humbja e saj në një aksident rrugor është e llogaritshme për arsye dëmshpërblimi. Në vendin tonë, dëmshpërblimi që mund të presë familja e një viktime, bazuar tek mosha mesatare dhe të ardhurat mesatare është rreth 60 mijë euro....

Lexo lajmin e plotë

Abuzimet në tendera, përjashtimi i konkurrencës zhduk mundësinë për kursim

15:13 • 14 Janar 2021

Abuzimet në tendera, përjashtimi i konkurrencës zhduk mundësinë për kursim

Pazaret dhe shkeljet me tenderat publikë po kryhen sot në përmasa shumë të mëdha nga institucionet publike. I këtij mendimi është eksperti për ekonominë, Pano Soko, që fajëson mungesën e kulturës së ndëshkueshmërisë si elementin kryesor që nxit këtë sjellje. Arma kryesore e përdorur në...

Lexo lajmin e plotë

Inflacioni ra në 1.1%, konsumi i dobët edhe gjatë festave të fundvitit

14:55 • 12 Janar 2021

Inflacioni ra në 1.1%, konsumi i dobët edhe gjatë festave të fundvitit

Inflacioni ra në muajin dhjetor në nivelin më të ulët të vitit, duke reflektuar një stepje të fortë të konsumit. Instituti i Statistikave raporton se indeksi i çmimeve u rrit me vetëm 1.1%, ndikuar vetëm nga ushqimet dhe shtrenjtimi i qirave, ndërsa çmimet e veshjeve...

Lexo lajmin e plotë

Ristrukturimi i kredive, Shoqata i bën kërkesë Bankës së Shqipërisë për shtyrjen e masave lehtësuese

15:32 • 12 Janar 2021

Ristrukturimi i kredive, Shoqata i bën kërkesë Bankës së Shqipërisë për shtyrjen e masave lehtësuese

Bankat kërkojnë shtyrjen deri në fund të marsit të masave lehtësuese të miratuara nga Banka e Shqipërisë në kuadër të pandemisë. Këto masa konsistojnë në shtyrjen e afatit të pagesave të kësteve të kredive për klientët në vështirësi dhe në ristrukturimin e kredive për bizneset...

Lexo lajmin e plotë

Darka luksoze e qeverisë në Dubai u pagua nga investitorë, konflikt i hapur interesi

11:43 • 12 Janar 2021

Darka luksoze e qeverisë në Dubai u pagua nga investitorë, konflikt i hapur interesi

Kjo video e një darke në Dubai, në një kohë kur vendi po kalonte një situatë të vështirë me përmbytjet, i ka kushtuar shtrenjtë qeverisë Rama në opinionin publik. Në të shihen ministrat Ahmetaj dhe Balluku, nënkryetari i Bashkisë së Tiranës Mazniku dhe disa zyrtarë...

Lexo lajmin e plotë

“Propozimi i pahijshëm”, arabët kërkojnë portin e Durrësit pa garë

20:19 • 11 Janar 2021

“Propozimi i pahijshëm”, arabët kërkojnë portin e Durrësit pa garë

Projekti për të cilin interesohet qeveria shqiptare dhe kompania nga Emiratet e Bashkuara Arabe, EMAAR, është ndërtimi i një marine dhe resorti turistik, që do të zëvendësojë portin e Durrësit, më të madhin në vendin tonë. Teksa ligji shqiptar për koncesionet dhe PPP-të i lejon...

Lexo lajmin e plotë

Rënia e fluksit të valutës, tregu i këmbimit i fjetur, nuk pati as luhatje sezonale

15:44 • 08 Janar 2021

Rënia e fluksit të valutës, tregu i këmbimit i fjetur, nuk pati as luhatje sezonale

Tregu i këmbimit valutor nuk ka njohur luhatje të forta pas daljes së ekonomisë nga karantina, duke mos u ndikuar as nga efektet sezonale të turizmit dhe kthimit të emigrantëve për festa. Sipas kursit zyrtar të Bankës së Shqipërisë, euro këmbehet sot për 123.6 lekë,...

Lexo lajmin e plotë

146 milionë euro për t’u paguar, dëmit të arbitrazhit i shtohen padi të reja

19:25 • 07 Janar 2021

146 milionë euro për t’u paguar, dëmit të arbitrazhit i shtohen padi të reja

Shqipëria rrezikohet edhe nga çështje të tjera në gjykatat e arbitrazhit, të nisura së fundmi. Në shtator, konsorciumi Durrës Kurum Shipping paditi Shqipërinë për 100 milionë euro pas prishjes së kontratës koncesionare të terminalit të kontejnerëve. Ndërsa, Arka Energy ka regjistruar më 18 Dhjetor 2020,...

Lexo lajmin e plotë

Rruga Tiranë-Elbasan, arbitrazhi akordon 45 milionë dollarë në dëm të shtetit shqiptar

15:05 • 07 Janar 2021

Rruga Tiranë-Elbasan, arbitrazhi akordon 45 milionë dollarë në dëm të shtetit shqiptar

45 milionë dollarë është shuma që shteti shqiptar do të duhet t’i paguajë kompanisë greke Aktor dhe asaj kuvajtiane Copri për shkeljen e kontratës për ndërtimin e rrugës Tiranë-Elbasan. Ky është vendimi i formës së prerë i tribunalit të arbitrazhit të Dhomës Ndërkombëtare të Tregtisë,...

Lexo lajmin e plotë

Nga paga minimale, te fiskalizimi, ndryshimet fiskale që hynë në fuqi nga 1 janari

14:09 • 02 Janar 2021

Nga paga minimale, te fiskalizimi, ndryshimet fiskale që hynë në fuqi nga 1 janari

Viti 2021 nisi me disa ndryshime drastike në sistemin tatimor, që prekin shumë biznese dhe individë. Së pari, bizneseve të vogla nga 1 janari u është hequr tatimi mbi fitimin, një taksë që shkonte në favor të arkave të bashkive. Reduktimi do të sjellë një...

Lexo lajmin e plotë

Investimet e huaja, në rritje vetëm automotivët. Prioritetet sollën zero para’

14:15 • 27 Dhjetor 2020

Investimet e huaja, në rritje vetëm automotivët. Prioritetet sollën zero para’

Investimet e huaja direkte në vendin tonë shënuan rënie me 110 milionë euro për 9 muajt e parë të vitit, por të dhënat e Bankës së Shqipërisë konfirmojnë që më tepër sesa pandemia, ndikoi mungesa e një plani për thithjen e projekteve të reja. Me...

Lexo lajmin e plotë

Buxheti i Bashkisë, kryeqyteti do të paguajë më shumë për taksa e tarifa

14:26 • 26 Dhjetor 2020

Buxheti i Bashkisë, kryeqyteti do të paguajë më shumë për taksa e tarifa

Banorët e kryeqytetit duhet të përgatiten për të paguar më shumë taksa dhe tarifa vendore gjatë vitit të ardhshëm. Buxheti i Bashkisë së Tiranës parashikon të mbledhë 14,3 miliardë lekë, apo rreth 117 milionë euro, nga familjet dhe bizneset. Të ardhurat nga taksat do të...

Lexo lajmin e plotë

Festat e fundvitit, shqiptarët nxiten drejt konsumit dhe dhuratave

19:23 • 25 Dhjetor 2020

Festat e fundvitit, shqiptarët nxiten drejt konsumit dhe dhuratave

Pandemia nuk ka arritur të prishë frymën e festave këtë fund dhjetori, ku të shumtë kanë qenë ata që i janë drejtuar qendrave tregtare. Krishtlindjet dhe Viti i Ri janë periudha kur shqiptaret shpenzojnë më shumë për pazaret e fundvitit. Përmes dhuratave për miqtë dhe...

Lexo lajmin e plotë

INSTAT: Ekonomia u tkurr me 3,47% gjatë verës

12:28 • 24 Dhjetor 2020

INSTAT: Ekonomia u tkurr me 3,47% gjatë verës

Ekonomia shqiptare u tkurr me 3,47% gjatë tremujorit të tretë të vitit, që përkon me periudhën pas heqjes së kufizimeve prej pandemisë. Instituti i Statistikave raporton se sektorët që kanë ndikuar më fort në këtë rënie ishin turizmi dhe tregtia, ndërsa një pjesë e aktiviteteve...

Lexo lajmin e plotë

Masat e reja kufizuese, baret dhe restorantet në krizë, hotelet e paqarta

16:23 • 23 Dhjetor 2020

Masat e reja kufizuese, baret dhe restorantet në krizë, hotelet e paqarta

Bizneset në fushën e shërbimeve i shohin me shqetësim masat e reja të vendosura nga Komiteti Teknik i Ekspertëve. Baret, restorantet dhe hotelet, që janë edhe ndër sektorët me rënien më të madhe këtë vit, kishin pritshmëri të larta për xhiron që do të gjeneronin...

Lexo lajmin e plotë

Reforma e fiskalizimit, Papajani: I shërben vetëm tatimeve, kosto për biznesin

16:18 • 22 Dhjetor 2020

Reforma e fiskalizimit, Papajani: I shërben vetëm tatimeve, kosto për biznesin

Reforma e fiskalizimit në Shqipëri do t’i shërbejë vetëm shtetit, teksa biznesi do të ngarkohet me kosto shtesë për t’iu përshtatur kritereve të ligjit. Ish-drejtori i përgjithshëm i Tatimeve, Artur Papajani, bazohet te vetë ligji, për të argumentuar se qëllimi kryesor është rritja e mekanizmave...

Lexo lajmin e plotë

Reforma e fiskalizimit, Ibrahimaj: Presim të rriten të ardhurat me 15%

21:17 • 21 Dhjetor 2020

Reforma e fiskalizimit, Ibrahimaj: Presim të rriten të ardhurat me 15%

Reforma e fiskalizimit do të mundësojë një rritje të konsiderueshme të të ardhurave tatimore. Drejtoresha e Përgjithshme e Tatimeve, Delina Ibrahimaj, shprehet se sistemi i ri mundëson analizimin në kohë reale të transaksioneve të dyshimta, diçka që pritet të ulë evazionin nga bizneset. Drejtoria e...

Lexo lajmin e plotë

Fiskalizimi, çfarë ndryshon për biznesin në vitin 2021?

14:00 • 21 Dhjetor 2020

Fiskalizimi, çfarë ndryshon për biznesin në vitin 2021?

Nga 1 janari 2021, nis zyrtarisht fiskalizimi, reforma e sistemit tatimor ku prezantohet për herë të parë fatura elektronike dhe sistemi i ri i monitorimit të qarkullimit. Fillimisht, procesi do të nisë për të gjitha transaksionet midis bizneseve dhe organeve publike shtetërore. Kjo nënkupton që...

Lexo lajmin e plotë

Rritja e pagës minimale, fasonët: Rrit kostot, kërkojmë mbështetje

15:44 • 18 Dhjetor 2020

Rritja e pagës minimale, fasonët: Rrit kostot, kërkojmë mbështetje

Rritja e pagës minimale do të rrisë ndjeshëm kostot e punëdhënësve kryesorë në sektorin privat, prodhuesit e veshjeve dhe këpucëve. Edvin Prençe, kryetar i shoqatës Pro Export Albania, deklaron se fasonët nuk janë kundër rritjeve, edhe pse pagat zënë deri në 80% të kostove mujore...

Lexo lajmin e plotë

Rigjallërohen eksportet, rriten me 10,5% në nëntor, fasonët ende në krizë

14:56 • 17 Dhjetor 2020

Rigjallërohen eksportet, rriten me 10,5% në nëntor, fasonët ende në krizë

Eksportet shqiptare janë rigjallëruar në muajin nëntor, duke shënuar madje një rritje me 10,5% kundrejt vitit të kaluar. Rritjen e kryeson grupi i makinerive dhe pjesëve të këmbimit, nxitur nga industria e re e prodhimit të pjesëve për makina, ndjekur nga materialet e ndërtimit, produktet...

Lexo lajmin e plotë

Fonde për bonusin, ndihmën ekonomike dhe votimin elektronik. Qeveria ndryshon sërish buxhetin

15:28 • 16 Dhjetor 2020

Fonde për bonusin, ndihmën ekonomike dhe votimin elektronik. Qeveria ndryshon sërish buxhetin

Qeveria ka rishikuar për herë të katërt buxhetin e këtij viti, përmes një tjetër akti normativ. Ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Anila Denaj, listoi zërat ku do të rialokohen fondet shtesë nga buxheti, si shuma prej 34 milionë dollarësh për shpërblimin e fundvitit për pensionistët....

Lexo lajmin e plotë

Tregtia e jashtme, porti i Durrësit, 29% më shumë volum mallrash se nëntori 2019

14:53 • 16 Dhjetor 2020

Tregtia e jashtme, porti i Durrësit, 29% më shumë volum mallrash se nëntori 2019

Të dhënat zyrtare flasin për një rekuperim të tregtisë së jashtme gjatë muajve të fundit. Pas raportit të INSTAT për rikthimin e eksporteve të mallrave në nivelet e një viti më parë në tetor, Autoriteti Portual i Durrësit zbulon shifra më premtuese për muajin nëntor....

Lexo lajmin e plotë

Goditja nga kriza, zhyten shërbimet dhe industria, shpëton ndërtimi dhe tregtia

13:32 • 16 Dhjetor 2020

Goditja nga kriza, zhyten shërbimet dhe industria, shpëton ndërtimi dhe tregtia

Kriza ka fundosur një pjesë të madhe të bizneseve, që kanë rezultuar me humbje të thella edhe në periudhën e verës, kur u hoqën tërësisht masat shtrënguese. Në sektorin e shërbimeve, humbësit më të mëdhenj janë agjencitë e udhëtimit, që kanë shitur 56.9% më pak...

Lexo lajmin e plotë

Më pak valutë në hyrje, Beqiri: Do të ndikojë te papunësia dhe të ardhurat

16:18 • 14 Dhjetor 2020

Më pak valutë në hyrje, Beqiri: Do të ndikojë te papunësia dhe të ardhurat

Rënia e fluksit të valutës me thuajse 9% të GDP-së do të japë një goditje të fortë dhe të shumanshme në ekonominë shqiptare. I këtij mendimi është eksperti i ekonomisë dhe ish-drejtori i Agjencisë Shqiptare të Zhvillimit të Investimeve, Genti Beqiri. Sipas tij, ajo do...

Lexo lajmin e plotë

Shtyrja e rivlerësimit, frymëmarrje për tregun e pasurive të paluajtshme

15:48 • 11 Dhjetor 2020

Shtyrja e rivlerësimit, frymëmarrje për tregun e pasurive të paluajtshme

Shtyrja e afatit për të bërë rivlerësimin e pasurisë do t’i japë frymëmarrje edhe tregut imobiliar, i cili nuk ka dalë i paprekur nga goditjet që ka pësuar ekonomia shqiptare. Ilda Baraj, broker real estate, shprehet se ky do të jetë një shans i dytë...

Lexo lajmin e plotë

Rivlerësimi i banesave, qeveria shtyn afatin për në 30 shtator

15:27 • 11 Dhjetor 2020

Rivlerësimi i banesave, qeveria shtyn afatin për në 30 shtator

Afati për rivlerësimin e pasurive të paluajtshme është shtyrë sërish nga qeveria, që do t’u japë më tepër kohë qytetarëve të përfitojnë nga ky proces. Afati duhet të ishte data 31 dhjetor 2020, por për shkak të pandemisë do të përfundojë 9 muaj më pas,...

Lexo lajmin e plotë

Tregu i punës, Muço: Duhet paketë e tretë për të nxitur punësimin

18:05 • 10 Dhjetor 2020

Tregu i punës, Muço: Duhet paketë e tretë për të nxitur punësimin

Të dhënat e INSTAT për tregun e punës janë surprizuese për ekspertin e ekonomisë, Klodian Muço. Sipas tij, të gjithë indikatorët e tjerë flasin për një situatë më të rënduar dhe për këtë arsye nevojitet një paketë e tretë ekonomike për të ndihmuar biznesin dhe...

Lexo lajmin e plotë