Angelo Haruni

Ritmi i plakjes së popullsisë shqiptare vijon të mos ndalet, teksa politikat si bonusi i bebes duket se nuk kanë dhënë efekt në planifikimin familjar. Për periudhën Prill-Qershor 2020 u regjistruan 6,124 lindje, duke shënuar një rënie me 8% krahasuar me një vit më parë. Koha përkon me periudhën e...

Shqipëria nuk ofron shumë mundësi për të rinjtë, por pandemia ka rënduar edhe më tepër gjendjen e tyre ekonomike, duke i mbyllur dyert e punësimit dhe duke i shtyrë ata drejt kriminalitetit. Raporti “Rinia në Shqipëri 2020” zbulon se për shkak të krizës së shkaktuar nga Covid-19, 49% e të...

Kriza ekonomike dhe pasiguria për të ardhmen kanë frenuar shpenzimet e shqiptarëve. Të dhënat e fundit të Institutit të Statistikave, raportojnë se inflacioni zbriti në 1,4% në fund të korrikut, duke dëshmuar se konsumi nuk po jep shenja rimëkëmbjeje. Për të katërtin muaj radhazi që prej marsit, ky tregues shfaq...

Për çdo turist që do të mungojë këtë sezon, Shqipëria do të humbasë mesatarisht 53 euro në ditë. Kjo shifër rritet ndjeshëm për të huajt dhe duke konsideruar që fuqia blerëse e shqiptarëve ka rënë. Kjo për një humbje totale të pritur prej mbi 1 miliard euro, para që në...

Turizmi është padyshim sektori më i goditur nga pandemia e Covid-19, dhe as nisma si ajo për të pushuar në Shqipëri nuk do të kompensojnë dot humbjet. Në fakt pritet që kjo industri të kthehet në nivelin e 10 viteve më parë. Mungesa e turistëve të huaj vihet re edhe...

Turizmi patriotik është një nga fjalët kyçe të këtij sezoni veror, ku ekonomia shqiptare do të mbështetet për të zbutur ndikimin e fortë të pandemisë globale.Nga 781 mijë të huaj që shkelën kufijtë shqiptarë gjatë gjysmës së parë të vitit, rreth 300 mijë janë vizitorë nga Kosova. Ndërsa pjesa tjetër...

Bizneset mund të aplikojnë për të marrë subvencione për punonjësit e larguar nga pandemia, që do të rikthehen në punë. Qeveria ka miratuar programin për nxitjen e punësimit, ku përmes 3 skemave: 4, 8 dhe 12 mujore do të paguajë pagën minimale të gjysmës së kohëzgjatjes së programit dhe kontributet...

Parlamenti ka miratuar rishikimin e tretë të buxhetit të këtij viti. Ndryshimet që pasojnë ato të tërmetit të 26 nëntorit dhe fillimit të pandemisë në vend, parashikojnë një rënie të fortë të të ardhurave dhe rritje të ndjeshme nga kahu i shpenzimeve. Kjo për një deficit buxhetor që i tejkalon...

Ari ka prekur çmime rekord në tregjet ndërkombëtare nga frika për një rikthim të fuqishëm të koronavirusit me ndikim të rëndë në ekonominë botërore. Investitorët po përpiqen të gjejnë mënyra të sigurta për të ruajtur paratë e tyre dhe ari shihet si një parajsë. Eksperti i ekonomisë, Majlind Lazimi, shpjegon...

Dy muaj pas vrasjes së George Floyd, protestat që kanë përfshirë anembanë Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë rindezur sërish. Mbrëmjen e kaluar në Portland, Oregon, demonstruesit janë përplasur dhunshëm me agjentët federalë të dërguar për të kthyer rendin. Një person u godit me thikë, teksa policia përdori sërish gaz lotsjellës për të kontrolluar turmën.

Dy muaj pas vrasjes së George Floyd, protestat që kanë përfshirë anembanë Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë rindezur sërish. Mbrëmjen e kaluar në Portland, Oregon, demonstruesit janë përplasur dhunshëm me agjentët federalë të dërguar për të kthyer rendin. Një person u godit me thikë, teksa policia përdori sërish gaz...

Data 31 korrik është afati i fundit për dorëzimin e Deklaratës Individuale të të Ardhurave, një detyrim për të gjithë individët që gjatë 2019-s kanë realizuar mbi 2 milionë lekë të reja të ardhura. Këtu përfshihen krahas pagës, edhe të ardhura të tjera nga qiraja, fitimi nga shitja e pronave,...

7 nga 10 shqiptarë që kthehen nga azili dhe emigracioni nuk gjejnë dot punë në vend. Një studim i “World Vision Albania” dhe Qendrës Shqiptare për Kërkime Ekonomike, ka analizuar profilin social dhe gjendjen ekonomike të 190 individëve që janë rikthyer nga vendet e Bashkimit Europian. Pjesa dërrmuese e të...

Të gjithë kontabilistët dhe audituesit ligjorë në Shqipëri, ata që hartojnë dhe miratojnë bilancet financiare të kompanive, po kalojnë në sitën e Bordit të Mbikëqyrjes Publike. Ky institucion ka detyrën të kontrollojë cilësinë e audituesve, të nisë investigime ndaj tyre, si dhe të verifikojë nëse kontabilistët e miratuar janë në...

Qeveria do të falë të gjitha gjobat e vendosura ndaj bizneseve që nuk kanë paguar këstet e tatimit mbi fitimin për tre muajt e parë të vitit. Ministria e Financave dhe Ekonomisë njofton se e merr këtë masë për të lehtësuar sipërmarrjen, që është prekur nga kriza e shkaktuar nga...

Mbi 131 milionë euro janë fondet që qeveria ka shpenzuar deri më tani për procesin e Rindërtimit pas tërmetit të 26 nëntorit, nga fatura totale prej mbi 1 miliard eurosh. Ministri i Shtetit për Rindërtimin, Arben Ahmetaj, ka bërë një bilanc të deritanishëm të ecurisë së procesit, ku ka nisur...

2020-ta duhej të ishte viti i rimëkëmbjes së industrisë së fasonit në Shqipëri. Pas një goditjeje të fortë me rënien e euros që fshiu thuajse tërësisht marzhin e fitimit, kursi kishte nisur të stabilizohej. Ndërsa kompanitë shqiptare po negocionin për kontrata më të favorshme me klientët e tyre. Më nisjen...

Një platformë e dedikuar për fondet e pensioneve dhe të investimeve, ku qytetarët mund të aksesojnë për të gjetur alternativën ideale për të investuar paratë e tyre. Bursa Shqiptare e Titujve, ALSE, ka ngritur në bashkëpunim me fondet private seksionin e dedikuar me të dhëna të përditshme. Një mekanizëm i...

Goditja nga pandemia do të materializohet në ekonominë shqiptare me një recesion të fortë dhe një rimëkëmbje të ngadaltë. Ekonomisti Adrian Civici analizon skenarët me të cilët do të përballemi në vijim, që do të përcaktojnë se kur mund të kthehemi në normalitet. “Ekonomia shqiptare është një ekonomi relativisht e...

Kriza ekonomike e shkaktuar nga pandemia ka gjetur shumëkënd nga ne me më pak të ardhura në xhep, e rrjedhimisht më pak fuqi blerëse. Po çmimet në tregje a janë përshtatur njëlloj? Për çfarë po paguajmë më shumë dhe për çfarë po paguajmë më pak. Ushqimet kanë qenë produkti i...

Pushteti vendor ndodhet në një krizë financiare për shkak të të ardhurave të munguara nga kriza e Covid-19. Kjo situatë e rënduar sipas drejtorit Ekzekutiv të Shoqatës së Bashkive, Agron Haxhimali, përkthehet në më pak shërbime dhe investime për qytetarët. Sipas Haxhimalit, bashkitë janë lënë për ta përballuar të vetme...

Turizmi shqiptar mund të humbasë 3,5 milionë vizitorë të huaj dhe mbi 1,1 miliardë euro nga shpenzimet e munguara të tyre. Këto shifra mbështeten në skenarin bazë që parashikon për këtë vit Këshilli Botëror i Udhëtimit dhe Turizmit. Industria e turizmit zë një peshë të ndjeshme në ekonominë shqiptare të...

Kompanitë prodhuese po hasin probleme të mëdha me rikthimin në punë, duke zbehur ndjeshëm edhe pritshmëritë për rimarrjen e forcës punëtore. Sekretari i Përgjithshëm i Bashkimit të Prodhuesve Shqiptarë, Arben Shkodra, bën bilancin e gjendjes në sektorë të ndryshëm të industrisë. “Rikthimi ka ndryshime mes sektorëve. Në sektorin e tekstilit...

Një Njësi Speciale në varësi të drejtpërdrejtë të Drejtorit të Përgjithshëm të Tatimeve, kjo do të jetë struktura kryesore që do të marrë përsipër zbatimin e amnistisë fiskale. Në mënyrë të ngjashme me strukturat e vetting-ut, detyrat e kësaj njësie nisin që nga mbledhja e formularit, tek verifikimi i fakteve...

Besimi në ekonomi ka rënë në nivelin më të ulët historik për shkak të krizës së shkaktuar nga Covid-19. Banka e Shqipërisë ka publikuar treguesin e ndjesisë ekonomike, që merr në analizë përgjigjet e bizneseve dhe individëve për pritshmëritë e tyre lidhur me prodhimin, punësimin, shitjet, gjendjen financiare dhe konsumin....

Tashmë amnistia rikthehet në një formë tjetër dhe kundërshtohet nga Fondi Monetar Ndërkombëtar. Por çfarë mendojnë ekspertët? Ndjekim ish ministrin e Financave, Arben Malaj. Amnistia fiskale do të sjellë më shumë humbje se sa përfitime, si për buxhetin e shtetit ashtu edhe për qytetarët.  Ish-ministri i Financave Arben Malaj shpjegon...

Qeveria nuk e ka sot një bilanc të të ardhurave shtesë që do të sigurojë nga amnistia fiskale dhe as sesa para pritet që të legalizohen nga kjo nismë. Qeveria ka miratuar draftin final, që pritet të miratohet shumë shpejt në Kuvend, teksa kryefinancierja Anila Denaj bën një krahasim të...

Fondet buxhetore për sistemin shëndetësor në këtë periudhë emergjence duhet të rriten. Ekspertët rekomandojnë se i njëjti prioritet duhet të tregohet edhe për mbështetjen e sektorëve të tjerë të prekur më shumë nga kriza e Covid-19 për të ringritur sa më shpejt ekonominë e goditur rëndë. Ekspertët janë skeptikë lidhur me...

Pandemia e koronavirusit dhe situata që duhet të përballonte sektori i shëndetësisë ka dhënë një ndikim të madh ekonomik, duke zënë një pjesë të madhe edhe të shpenzimeve buxhetore. Të dhënat e Ministrisë së Financave tregojnë se për 5-muajt e parë të vitit, ku përfshihet edhe faza e shpërthimit të virusit në Shqipëri, fondet e shpenzuara nga Ministria e Shëndetësisë kapin vlerën e 26.2 miliardë lekëve apo rreth 40% e totalit të shpenzimeve vjetore për këtë sektor.

Pandemia e koronavirusit dhe situata që duhet të përballonte sektori i shëndetësisë ka dhënë një ndikim të madh ekonomik, duke zënë një pjesë të madhe edhe të shpenzimeve buxhetore. Të dhënat e Ministrisë së Financave tregojnë se për 5-muajt e parë të vitit, ku përfshihet edhe faza e shpërthimit të...

Një deficit prej mbi 1 miliard eurosh dhe një rënie ekonomike prej 5,7% dhe rritje e borxhit publik në nivelin e mbi 80% të Prodhimit të Brendshëm Bruto, janë këto pasojat e krizës së Covid-19, të parashikuara nga Ministria e Financave. Përmes një akti normativ, qeveria ka rishikuar edhe njëherë...

Dy goditjet e njëpasnjëshme në ekonomi, tërmeti i 26 nëntorit dhe kriza e Covid-19 e kanë zhytur vendin zyrtarisht në recesion. Instituti i Statistikave publikoi të dhënat e Prodhimit të Brendshëm Bruto për periudhën janar-mars, që rezulton me një tkurrje prej -2.52%.Ndërtimi është sektori kryesor që ka ndikuar në këtë...

Kur mungon më pak se një vit nga data e zgjedhjeve të përgjithshme parlamentare, dy partitë kryesore në vend garojnë me dy programe ekonomike shumë të ndryshme. Socialistët i qëndrojnë taksës progresive, ku, sipas tyre, kush fiton më shumë duhet edhe të paguajë më shumë. Ndërsa demokratët propozojnë rikthimin e...

33,428 të papunë është efekti i krizës së Covid-19 në ekonominë shqiptare. Shifra mbështetet te të dhënat e Drejtorisë së Përgjithshme të Tatimeve, si diferencë e numrit të të punësuarve në sektorin privat midis muajit shkurt dhe fundit të majit. Sektori i shërbimeve rezulton të jetë më i godituri, me...

Kriza e Covid-19 goditi bizneset shqiptare më rëndë krahasuar me rajonin, për shkak të mbylljes së detyruar të aktivitetit dhe krizën e konsumit pas rihapjes. Sipas të dhënave të Barometrit të Ballkanit për vitin 2020, një sondazh i kryer nga Këshilli për Bashkëpunim Rajonal, 67% e bizneseve shqiptare të pyetura...

Diaspora shqiptare ka luajtur një rol vendimtar në zhvillimin ekonomik të vendit përgjatë tre dekadave të fundit. Për shumë kohë emigracioni është parë si zgjidhje e vetme për problemin e papunësisë, teksa dërgesat drejt familjeve në vend kanë zënë një peshë prej 9-15% të Prodhimit të Brendshëm Bruto. Emigracioni ka...

Rreth gjysma e burrave dhe 6% e grave në Shqipëri sot konsumojnë produkte të duhanit. Përpos dëmeve që shkakton në shëndet, të evidentuara edhe në paketim, pjesa më e madhe e këtyre konsumatorëve nuk do ta lënë duhanin përgjatë gjithë jetës. Për dekada me radhë, autoritetet shëndetësore publike në të...

Abuzimi me paranë publike është një fenomen ende shumë i përhapur në institucionet shtetërore, pavarësisht rrezikut të auditimit nga Kontrolli i Lartë i Shtetit. Ky institucion ka zbuluar vetëm 5 vitet e fundit një dëm ekonomik në vlerën e rreth 2 miliardë eurove, që vijnë si rezultat i shkeljeve të...

Mbi 230 mijë persona kanë përfituar nga pagat e luftës, por një pjesë e madhe ende nuk e ka marrë bonusin e luftës prej 40 mijë lekësh, për shkak të mosaplikimit nga punëdhënësi. Këta individë mund ta përfitojnë atë tashmë online në faqen e tatimeve. Pas skadimit të afatit për...

Ndërsa garancia e parë sovrane nuk është aksesuar e plotë, kredia për garancinë e dytë për likuiditet po has vonesa në zbatim. Burime nga sistemi bankar bëjnë të ditur për A2 se marrëveshja me Ministrinë e Financave është lidhur me vetëm 9 banka, ndërsa me 3 të tjera është në...

Kur dëgjon për fjalën amnisti, më së shumti na vijnë në mend faljet për të dënuarit, por kjo formë e ligjshme harrese aplikohet në shumë fusha. Ashtu si amnistia fiskale që qeveria synon të kalojë së shpejti në parlament, Shqipëria ka kaluar shumë të tilla. Nga falja e taksave të automjeteve, te fshirja e kamatëvonesave të faturave të energjisë elektrike.

Kur dëgjon për fjalën amnisti, më së shumti na vijnë në mend faljet për të dënuarit, por kjo formë e ligjshme harrese aplikohet në shumë fusha. Ashtu si amnistia fiskale që qeveria synon të kalojë së shpejti në parlament, Shqipëria ka kaluar shumë të tilla. Nga falja e taksave të...

Amnistia fiskale e qeverisë do të falë efektet ligjore të fshehjes së tyre për të gjitha pasuritë e luajtshme apo të paluajtshme të individëve apo kompanive që do të bëjnë deklarimin vullnetar të tyre. Sipas draftit të zbardhur të Ministrisë së Financave, pasuritë brenda apo jashtë vendit që do të...

Muaj të tërë në izolim dhe mungesa e të ardhurave për dhjetëra mijëra familje kanë dhënë një ndikim të fortë negativ në ekonomi. Situata në terren flet qartë për një krizë të thellë, që pohohet nga të gjitha bizneset. Javët e para të rifillimit të aktivitetit kanë qenë më të...

Jo vetëm papunësi dhe varfëri, por edhe dëme afatgjata tek bizneset dhe thellim i borxhit publik. Banka Botërore ka publikuar raporte të reja që plotësojnë kuadrin e ndikimit që kriza e Covid-19 do të ketë në ekonominë shqiptare. Me sektorin e shërbimeve, turizmin dhe prodhuesit e tekstileve, si ndër më...

Buxheti i Pushteti vendor është i varur thuajse tërësisht nga dy taksa të vetme: Ajo e ndikimit në infrastrukturë dhe taksa e pronës. E para e lidhur me lejet e ndërtimit dhe e dyta, nga pagesa që bëjnë qytetarët për banesat e tyre dhe bizneset, për ambientet ku ushtrojnë aktivitet....

Ndikimi i Covid-19 në tregun e punës është më i rëndi në Ballkanin Perëndimor, sipas një raporti të Bankës Botërore, që tregon se papunësia në vend u rrit me 25%. Eksperti për çështjet e punësimit Erion Muça shprehet se të dhënat e institucionit financiar ndërkombëtar pasqyrojnë situatën reale në vend,...

Pas ndërkombëtarëve, edhe institucionet zyrtare në Shqipëri japin parashikimet e tyre për ecurinë e ekonomisë shqiptare gjatë vitit 2020. Sipas Bankës së Shqipërisë, si pasojë e krizës së Covid-19, vendi këtë vit do të pësojë një recesion prej 6%. Për Guvernatorin Gent Sejko, ndikimi negativ do të jetë më i...

30 milionë euro për Teatrin Kombëtar dhe 246 milionë euro për Hidrocentralin e Skavicës. Këto janë kostot e projekteve të zotuara nga kryeministri për t’u ndërtuar me fondet e shtetit, që më së shumti do të financohen duke marrë borxh të ri nga kreditorë të huaj. Por për ekspertët e...

Pagën e luftës prej 40 mijë lekësh do të mund ta përfitojnë të gjithë personat e larguar nga puna deri më datë 17 maj. Qeveria ka vendosur të zgjerojë fashën e përfituesve, që deri më tani mbulonte vetëm punonjësit e larguar deri më 10 prill. Ky tavan kohor kishte krijuar...

Paratë që ofron Fondi Monetar Ndërkombëtar nuk janë asnjëherë falas. Krahas interesave, ato vijnë me kushte, të caktuara posaçërisht për secilin shtet, për t’i orientuar ato drejt zgjidhjes së problemeve ekonomike në parametra si borxhi, niveli i taksave apo shpenzimet e qeverisë.Shqipëria deri më tani ka marrë pjesë në 7...

Kur kanë kaluar dy javë nga miratimi i vendimit të qeverisë për linjën e dytë të garancisë sovrane për kredi për bizneset, ajo ende nuk është vënë në zbatim. Burime nga sistemi bankar bëjnë me dije se qeveria nuk ka nënshkruar akoma marrëveshjet me të gjitha bankat, duke penguar nisjen...

Rënia ekonomike këtë vit do t’i afrohet nivelit -5%, sipas qeverisë shqiptare, diçka që mund të kërkojë një rritje të mëtejshme të deficitit buxhetor dhe rrjedhimisht marrjes së borxhit. Ministrja e Financave, Anila Denaj, bëri pasqyrimin e situatës së krizës shkaktuar nga pandemia, gjatë raportimit në Komisionin e Ligjeve, ku...

Shqipëria është një ndër vendet me varësinë më të madhe të ekonomisë nga sektori i turizmit. Prekja e kësaj dege nga kriza e COVID-19 është edhe një ndër arsyet kryesore pse ekonomia jonë pritet të pësojë këtë vit një goditje të fortë, nga -5% recesion të parashikuar nga Fondi Monetar...

Europa ka nisur të rihapë plazhet, kafenetë dhe restorantet anës detit, teksa Bashkimi Europian bëhet gati gjithashtu të lejojë lëvizjen e lirë duke nisur nga 15 qershori. Vende si Greqia, Italia dhe Spanja, ku ekonomia mbështetet ndjeshëm te turizmi, me rikthimin në plazhe, kanë ndërmarrë masa si pajisja me maska,...

Shqipëria bëhet një ndër vendet e para në Europë që miratojnë një kuadër rregullator për kriptovalutat. Bitcoin dhe rreth 2 000 kriptovalutat e tjera, edhe pse të ligjshme edhe më herët në vend, tashmë bëhen subjekt i rregullave të reja, që mbrojnë konsumatorët nga rreziqet e mashtrimit dhe aplikojnë gjoba...

Pandemia goditi rëndë arkën e shtetit gjatë muajit prill, kur ishin në fuqi edhe masat shtrënguese që mbajtën mbyllur pjesën më të madhe të ekonomisë. Të dhënat zyrtare të Ministrisë së Financave tregojnë se për muajin prill, të ardhurat nga tatimet, doganat dhe pushteti vendor ishin 34% më pak se...

Nga e hëna rinisën aktivitetin edhe baret e restorantet në ambiente të hapura, pas një pezullimi prej mbi dy muajsh. Ofrimi i shërbimit do të lejohet vetëm duke respektuar protokollin e sigurisë, që parashikon distancë minimale midis tavolinave, dezinfektimin e duarve për klientët dhe stafin, si dhe matjen e temperaturës...

Në dy javë nis zyrtarisht sezoni veror, por ende shumë pikëpyetje ngrihen mbi mënyrën se si do t’i bëjmë pushimet këtë vit. A do të hapen kufijtë? A do të mund të lëvizim në të gjithë vendin për plazh apo do të na duhet autorizim? A do të qëndrojmë në...

Kontrolli i Lartë i Shtetit i ka dërguar një rekomandim zyrtar Kryebashkiakut Erion Veliaj dhe Këshillit Bashkiak të Tiranës për të pezulluar planet për prishjen e Teatrit Kombëtar. Përmes një vendimi që mban datën 14 maj, kryetari i KLSH Bujar Leskaj, argumenton se për të shmangur një dëm ekonomik të...