Angelo Haruni

Kosto e jetesës në vend është rritur, si pasojë e shtrenjtimit të ushqimeve. Instituti i Statistikave raporton se në tetor inflacioni shënoi një rritje të ndjeshme, duke arritur në 2% nga 1.5% që ishte në shtator. Ky është edhe niveli më i lartë i këtij treguesi, që prej muajit maj....

Bankieri i suksesshëm shqiptaro-amerikan, Richard Lukaj, është një prej lobistëve më të njohur të komunitetit shqiptar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Zgjedhjen e Joe Biden si presidentin e ardhshëm të Shteteve të Bashkuara, ai e sheh shumë pozitivisht, si për komunitetin të cilit i përket, ashtu edhe për popullin...

Qeveria ka pak kontroll mbi atë që është ligji kryesor financiar në vend, buxheti i shtetit. Raporti i fundit i Kontrollit të Lartë të Shtetit mbi zbatimin e buxhetit 2019, zbulon mijëra shkelje ligjore, vonesa në raportime e shpeshherë mungesë informacioni për mënyrën se si shpenzohen paratë e taksapaguesve shqiptarë....

Fasonët, që do të jenë edhe ndër bizneset që përfitojnë nga kompensimi që qeveria do të bëjë për protokollet e sigurisë, e konsiderojnë të pamjaftueshme shumën prej 2 mijë lekë për punonjës. Sipas tyre, kostot janë shumë më të mëdha, pa përfshirë edhe humbjet për çdo rast të dyshuar për...

Qeveria do t’i japë bizneseve me më pak se 250 punonjës 1,5 milionë euro për të mbuluar një pjesë të shpenzimeve të pandemisë. Ndihma do të prekë vetëm ndërmarrjet prodhuese të vogla e të mesme dhe do të shpërndahet në bazën e numrit të punonjësve të regjistruar në listëpagesat e...

Të largohesh nga Shtetet e Bashkuara për të jetuar dhe bërë biznes në Shqipëri, kur shumica e shqiptarëve synojnë të kundërtën. Kjo është historia e dy investitorëve amerikanë, që prej vitesh jetojnë me familjet e tyre në vendin tonë. Jeff Barret dhe Mark Crawford kanë zgjedhur fusha të ndryshme për...

Diploma universitare është sot kriteri bazë për t’u punësuar në administratë dhe gjithmonë e më tepër në sektorin privat, pavarësisht profesionit. Kjo është arsyeja pse mesatarisht rreth 35 mijë studentë diplomohen çdo vit në programet Bachelor dhe Master. Të dhënat e Institutit të Statistikave tregojnë që pjesa dërrmuese e studentëve...

Të vetmet maska që do të mbahen sonte janë ato për t’u mbrojtur nga virusi, kjo pasi autoritet kanë vendosur të ndalojnë çdo organizim për festën e Halloween-it. Vitet e fundit dalja në mbrëmjen e 31 Tetorit në lokalet e kryeqytetit ishte kthyer në një traditë. Por këtë vit Halloween...

Kriza financiare që po kalon pushteti vendor ka bërë që një pjesë e madhe e bashkive të mos arrijnë dot të paguajnë borxhet e mbartura ndër vite. Përkundrazi, ato kanë krijuar edhe detyrime të reja. Sipas raportit të Financave Vendore, publikuar nga COPLAN dhe Ministria e Financave, deri në fund...

Bashkitë po përballen me një situatë të paprecedentë për shkak të pandemisë së Covid-19, që ka krijuar probleme të mëdha për financat vendore. Sipas raportit të Financave Vendore, publikuar nga COPLAN dhe Ministria e Financave, për gjashtë muajt e parë të vitit, 61 bashkitë në vend kanë raportuar një rënie...

Milot-Fier nuk është projekti i vetëm i qeverisë që po has vështirësi për t’u materializuar. Në fund të vitit të kaluar, qeveria shpalli garën për projektin e Aeroportit të Vlorës, që u detyrua të pezullohej për shkak të pandemisë. Por së fundmi, qeveria ka shtyrë edhe tenderat për një sërë...

Ekspertja për ekonominë, Zana Guxholli, e sheh me skepticizëm shtyrjen e afateve për procedurat e koncesionit Milot-Fier. Sipas vetë Ministrisë së Infrastrukturës, në një përgjigje zyrtare për kompanitë e interesuara të dhënë në muajin shtator, afati 80-ditor ishte më se i mjaftueshëm për përgatitjen e dokumentacionit të nevojshëm. Për këtë...

Institucionet e mikrokredisë janë të angazhuara për të vazhduar financimin, pavarësisht rritjes së kredive me probleme. Arlinda Muja, presidente e Shoqatës Mikrofinanca Shqiptare, shpreh vendosmërinë për të mbështetur konsumin dhe rimëkëmbjen ekonomike, pavarësisht riskut të lartë që ka aktualisht ekonomia, çka reflektohet te shtimi i fluksit të huave të pakthyera....

Sistemi bankar ka kaluar në mbrojtje, duke perceptuar një rrezik të shtuar për perspektivën ekonomike, në kushtet e krizës së shkaktuar nga pandemia. Të dhënat e Bankës së Shqipërisë, tregojnë se janë shtrënguar kushtet e kreditimit për bizneset, ndërsa janë lehtësuar ato për individët, edhe pse kryesisht në segmentin e...

Bankat i kanë mbyllur dyert bizneseve, në një moment kur këto të fundit po kërkojnë financim për t’u ringritur dhe për të bërë investime pas krizës së shkaktuar nga pandemia. Kryetari i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë Tiranë, Nikolin Jaka, denoncon shtrëngimin e kushteve të kreditimit nga sistemi bankar, një...

Në një moment krize ekonomike, pesha kryesore duhet të bjerë mbi më të pasurit dhe jo mbi shtresën e mesme siç ndodh sot. Sipas ekspertit fiskal, Eduart Gjokutaj, për të lehtësuar konsumin, barra fiskale duhet të zhvendoset drejt taksimit të kapitalit. Barra fiskale e buxhetit të vitit të ardhshëm do...

Qeveria shqiptare i ka shteruar mundësitë për të ngushtuar hendekun e skemës së sigurimeve shoqërore, pas rritjes së pagës minimale, rritjes graduale të moshës së daljes në pension dhe luftës ndaj informalitetit.  Në këto kushte, ish-zëvendësministri i Punës dhe Çështjeve Sociale, Kastriot Sulka, shprehet se zgjidhja e vetme është nxitja...

Ekspertët e ekonomisë argumentojnë se për të mbushur deficitin e skemës së pensioneve qeveria ndërmori pak kohë më parë vendimin për rritjen e pagës minimale, nga 26 mijë në lekë në 30 mijë lekë. Pedagogu Klodian Muço e sheh rritjen me 15% të kontributit që duhet paguar shtesë nga rritja...

Deficiti i skemës së pensioneve arriti në 350 milionë euro, niveli më i lartë i tre viteve të fundit. Kjo është diferenca midis kontributeve që paguajnë individët për sigurime shoqërore kundrejt përfituesve, ose ndryshe shpenzimeve që Instituti i Sigurimeve Shoqërore bën për pensionet dhe skemat e tjera të veçanta.Në total...

Investimet e mëdha në infrastrukturën e transportit ajror duhet të mbështeten në studime të mirëfillta të përfitueshmërisë ekonomike, në të kundërt rrezikojnë të mbeten premtime fushatash apo objekte të papërdorshme. “Në momentin që një forcë politike që është në qeveri bën një premtim apo shpall një program të caktuar, në...

Ekspertët e aviacionit civil janë të mendimit se qeveria nuk duhet të nxitohet në planet për hapjen e aeroporteve të reja në vend, për shkak të rreziqeve për të mos thithur mjaftueshëm linja ajrore apo pasagjerë. Për ekspertin Dritan Goxhaj, puna për aeroportin e Vlorës, nuk mund të nisë pa...

Rikthehen në lojë premtimet për aeroportet. Në asamblenë e Partisë Socialiste, zhvilluar pak ditë më parë, kryeministri Rama do të deklaronte se në mandatin e tretë do të vinte në funksionim tri aeroporte lokale: Kukësin, Vlorën dhe Sarandën. Por kjo nuk është hera e parë që kryeministri bën premtime për aeroporte....

Këshilli Kombëtar i Punës i ka dhënë dritën jeshile vendimit për rritjen e pagës minimale dhe tanimë pritet vetëm vendimi i Këshillit të Ministrave. Në mbledhjen e radhës të strukturës konsultative midis qeverisë dhe organizatave të punëdhënësve e punëmarrësve, u vendos për rritjen me 15% të pagës minimale bruto. Sipas...

Ish-drejtoresha e INSTAT, Ines Nurja, deklaron që statistikat mbi të punësuarit në bujqësi nuk pasqyrojnë një situatë reale të tregut të punës, edhe pse bazohen mbi udhëzimet e Eurostat. Sipas saj, ky problem mund të zgjidhet vetëm përmes nxitjes së sigurimit për të vetëpunësuarit në bujqësi. “Ky është një numër...

Të dhënat e Institutit Europian të Statiskave e rendisin Shqipërinë ndër vendet me numrin më të madh të të punësuarve në sektorin e bujqësisë. Madje, numri është më i lartë edhe krahasuar me shtetet me popullsi disa fish më të madhe. Kjo, jo vetëm për mënyrën sesi përllogaritet, por edhe...

“Personat të cilët punojnë në fermën e tyre të vogël, të cilët nuk shesin produktet e tyre, por prodhojnë vetëm për vetë-konsum, janë konsideruar të punësuar”. Ky është përkufizimi, i cili konsideron të punësuar praktikisht çdo person që jeton në fshat dhe ka një ngastër toke, pavarësisht nëse e punon...

Goditja që ka marrë turizmi nga pandemia e Covid-19 konsiderohet edhe një ndër arsyet e recesionit të fortë ekonomik që do të pësojë këtë vit Shqipëria. Fakt ky i vënë në dukje në raportet e FMN dhe Bankës Botërore, që për 2020-ën parashikojnë një rënie të ekonomisë sonë me mbi...

Turizmi është sektori i goditur më rëndë nga pandemia dhe kjo industri sot po përballet me pasojat. Teksa një pjesë e industrisë, si hotelet, baret dhe restorantet mundën të kompensojnë një pjesë të humbjeve nga turistët vendas dhe prurjet nga shqiptarët e rajonit; pjesa tjetër ka qenë e ndalur tërësisht...

Mbi 38 mijë biznese të mbyllura, ky është bilanci alarmues i efekteve të pandemisë në ekonomi. Kriza e konsumit, masat shtrënguese dhe rritja e kostove kanë vënë në vështirësi edhe mijëra sipërmarrje të tjera që sot rrezikojnë mbylljen. Shifrat vijnë nga Shoqata e Bizneseve të Vogla dhe të Mesme, që...

Operatorët turistikë i kanë drejtuar zyrtarisht qeverisë një paketë propozimesh për ndihmë në përballimin e efekteve të pandemisë së COVID 19, që ende po godet këtë sektor. Nëpërmjet një letre drejtuar kryeministrit, ministrit të Turizmit, ministres së Financave dhe ministrit për Mbrojtjen e Sipërmarrjes, Shoqata e Turoperatorëve kërkon mbështetje të...

Gjysma e parë e vitit, e karakterizuar fort nga zhvillimet e pandemisë, ka prodhuar humbje të mëdha për sipërmarrjen. Banka e Shqipërisë në bazë të anketave të zhvilluara me mbi 1300 biznese në sektorë të ndryshëm, llogarit se xhiroja dhe fitimet janë tkurrur me mbi 70%. Ndërmarrjet e vogla dhe...

Aksioni kryesor i “One Telecomunications”, Elvin Guri, flet në një intervistë për A2 për vendimin për t’iu bashkangjitur nismës së rrjeteve të pastra të Departamentit Amerikan të Shtetit. Guri jep detaje se si përkthehet ky vendim për fushën e telekomunikacionit në vend, rreziqet mbi sigurinë që kanosen nga vende si Kina, zhvillimet teknologjike që po kalon ky sektor dhe planet për të krijuar një kompani shqiptare telekomunikacioni mbarë-rajonale.

Përveç rënies së fortë të ekonomisë, Banka Botërore evidenton edhe një tjetër rrezik të madh për Shqipërinë, që është rritja e varfërisë. Në raportin e Rishikimit Ekonomik të vjeshtës për Europën dhe Azinë Qendrore, evidentohet se kriza që ka shkaktuar COVID-19 po shton varfërinë, një rrjedhojë kjo e rritjes së...

Intervistë ekskluzive për A2 e nën-Sekretarit të Shtetit të SHBA-së për Rritjen Ekonomike, Energjinë dhe Mjedisin, Keith Krach.

Intervistë ekskluzive për A2 e Nënsekretarit të Shtetit të SHBA-së për Rritjen Ekonomike, Energjinë dhe Mjedisin, Keith Krach.  A2/CNN: Shtetet e Bashkuara dhe Shqipëria nënshkruan dy Memorandume Mirëkuptimi shumë të rëndësishme, në fushën e Bashkëpunimit Ekonomik dhe ndërtimin e Hidrocentralit të Skavicës. Nënsekretari i Shtetit për Rritjen Ekonomike, Energjinë dhe Mjedisin,...

Menaxhimi i parasë publike çalon edhe atëherë kur çdo qindarkë vlen. Kontrolli i Lartë i Shtetit ka zbuluar për periudhën janar-qershor miliona euro dëm ndaj buxhetit. Humbjet direkte, si pasojë e shkeljeve në fushën e tatimeve, doganave, koncesioneve, si dhe shpenzimeve të administratës kapin vlerën e 17.5 milionë eurove. Këtyre...

Shqipëria dhe Kosova nuk i kanë shfrytëzuar siç duhet dy avantazhet e të mëdha që kanë për zhvillimin e bashkëpunimit ekonomik mes tyre: gjuhën e përbashkët dhe afërsinë gjeografike. Të dhënat e Institutit të Statistikave tregojnë se në vite, shkëmbimet tregtare nuk kanë njohur ndonjë bum të madh, por përkundrazi...

5 mbledhjet e përbashkëta të qeverive të Shqipërisë dhe Kosovës kanë prodhuar shumë premtime, edhe më shumë marrëveshje të miratuara, por shumë pak rezultate të prekshme në jetët e qytetarëve nga të dy anët e kufirit. Synimi final ka qenë gjithmonë bashkimi ekonomik, social dhe kulturor i dy vendeve, që...

Vetëm pak ditë pas Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të dhënave të fundit të INSTAT, Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim konfirmon recesionin e thellë që do të kalojë vendi këtë vit. Në bazë të ecurisë së ekonomisë shqiptare pas rihapjes, BERZH vlerëson se 2020-ta do të mbyllet me një rënie...

28 vitet e prezencës së Fondit Monetar Ndërkombëtar në Shqipëri karakterizohen nga luhatje të forta në marrëdhëniet mes qëndrimeve të ekspertëve të huaj dhe atyre të ligjzbatuesve shqiptarë. Lufta dhe paqja midis palëve është përcaktuar nga kushtet e vendosura nga programet që shoqërojnë huamarrjen te FMN, veçanërisht për tavanet e...

Fondi Monetar Ndërkombëtar ka rishikuar në ulje vlerësimet e tij për rritjen ekonomike të Shqipërisë për vitin 2020, duke marrë parasysh efektet e shtrira të pandemisë, por dhe ato të tërmetit që tronditi vendin nëntorin e kaluar.

Taksimi i pagës, në vendin me rrogat më të ulëta në rajon, është sërish në qendër të debatit politik në prag të zgjedhjeve parlamentare të vitit të ardhshëm, ku shqiptarët do të zgjedhin edhe njëherë midis taksimit progresiv dhe atij të sheshtë.Ajo që propozonte në fund të vitit 2011 kryetari...

Ndryshojnë procedurat e kryerjes të pagesës nga noteri për rastet e shitjes të pasurive të paluajtshme. Në Fletoren Zyrtare është botuar Udhëzimi i përbashkët i ministres të Financave, Anila Denaj dhe ministres të Drejtësisë, Etilda Gjonaj, i cili shfuqizon rregullat e miratuara në vitin 2012. Në udhëzim shtohen 6 pika...

Ekspertët fiskalë janë të mendimit se zgjidhja e problemit të ARMO-s dhe rafinerisë së Ballshit mund të vijë vetëm me nisjen e procedurave të falimentit për kompaninë, që tashmë prej vitesh rezulton me humbje dhe miliona euro detyrime. Eduart Gjokutaj, nga qendra studimore ALTAX, deklaron se shteti, si palë kreditore,...

Kriza e konsumit është edhe më e thellë nga sa raportojnë statistikat zyrtare. Të dhënat e shoqatës “Bashkimi Tregtar i Shqipërisë”, që përfaqëson prodhues, distributorë dhe shitës me pakicë, tregojnë se shitjet në këto sipërmarrje kanë rënë ndjeshëm. Mira Pogaçi, Drejtoreshë Ekzekutive e “Bashkimit Tregtar të Shqipërisë”, shprehet: “Produktet bazë...

Ulja e shitjeve në tregtinë me pakicë ishte e pritshme, madje edhe në nivele më të forta nga sa raporton Instituti i Statistikave. Kjo duke pasur parasysh se pjesa më e madhe e njësive të tregtisë dhe shërbimeve ishin të mbyllura përgjatë dy muajve, prill dhe maj. Ashtu siç pritej,...

Në vitin 2013, Rezart Taçi pranoi ta shiste ARMO-n e mbytur në borxhe te Heaney Assets (HINI ASETS), një kompani offshore e kontrolluar prej drejtuesve të Bankës Ndërkombëtare të Azerbajxhanit, që në 2008 pati financuar pjesën më të madhe të blerjes së ARMO-s prej tij. Por, Heaney Assets (HINI ASETS)...

Një tunel i gjatë dhe kompleks, por që qeveria e kërkon në kohë rekord dhe me kosto të ulët, pa harruar sigurinë rrugore. Pas hapjes së tenderit më 19 qershor, 7 kompani morën pjesë në garën për projektin inxhinierik të tunelit të Llogarasë, ndërsa u kualifikuan vetëm dy konsorciume ndërkombëtare,...

Arsimi është një ndër sektorët më pak të financuar në vendin tonë. Ndërsa para viteve ’90, Shqipëria financonte më shumë se 4-5 për qind të Prodhimit të Përgjithshëm Kombëtar së saj për sektorin e arsimit, një nivel ky ishte i krahasueshëm me financimet që edhe vendet e tjera të OECD...

Një familje me 4 persona në Shqipëri, ka një dispozicion në muaj një buxhet mesatar prej rreth 76 mijë lekësh. Gati gjysma e kësaj shume, më saktësisht 44%, shkon për ushqim dhe pjesa tjetër për nevojat e përditshme. Instituti i Statistikave evidenton në Anketën e Buxhetit të Familjeve, ku e...

Shkelja e kontratave nga ana e përfaqësuesve të qeverisë është arsyeja kryesore që i detyron investitorët të dërgojnë çështjet në Arbitrazh dhe cenojnë klimën e biznesit në vend, siç evidentohet edhe në raportin e fundit të DASH. Rasti i fundit është ai i kompanisë AKTOR, që gjykata ndërkombëtare i dha...

14 shtatori është dita që shënon nisjen e vitit të ri shkollor për rreth 400 mijë nxënës dhe shumë prindër po nxitojnë ende në ditët e fundit për të plotësuar nevojat e fëmijëve. Kriza ekonomike e shkaktuar nga pandemia ka goditur shumë familje shqiptare, që këtë shtator duhet të përballen...

Hapi pas i qeverisë në qëndrimin ndaj lojërave të fatit vlerësohet nga ish-ministri i Financave, Arben Malaj, si një tregues i rrezikshëm i korrupsionit, diçka që evidentohet edhe nga raportet e institucioneve ndërkombëtare. “Të kesh probleme me tërmetin, të kesh probleme me pandeminë, të mos kesh arritur të asistosh në...

Juristët shprehen se Shqipëria mund të kishte shmangur një tjetër proces gjyqësor me investitorë të huaj. Avokatja e specializuar në çështjet e Arbitrazhit, Klentiana Mahmutaj, shprehet se padia e kompanisë AKTOR në Arbitrazh mund të ishte evituar thjesht duke respektuar afatet ligjore. “Përpara se çështja të shkonte në Arbitrazh, kishte...

Vendimi i fundit i Gjykatës Ndërkombëtare të Arbitrazhit në favor të kompanisë greke “Aktor” e rrit akoma më shumë faturën e kripur që shteti shqiptar duhet të paguajë për çështjet e humbura me kompanitë. Deri në fund të qershorit, Ministria e Financave njihte 109,4 milionë euro detyrime për vendimet e...

Ndërtimi i autostradës Tiranë-Elbasan që nisi në vitin 2011, pas “Rrugës së Kombit”, ishte vepra e dytë më e madhe publike që ndërtohej në historinë e Shqipërisë. Ministria e Transporteve në atë kohë, bënte me dije se autostrada e re do të shtrihej në një pjesë fushore dhe pa ndërlikime,...

Në një ekonomi si e jona me një nivel shumë të lartë euroizimi, çdo luhatje e kursit të këmbimit ndihet menjëherë nga të gjithë. Por në periudha krizash, lëvizjet e valutave mund të jenë kritike për një familje dhe vendimtare për mbijetesën e një biznesi. Përgjatë muajve të verës, euro...

Krahas rritjes së depozitave, pandemia ka nxitur edhe një tjetër fenomen: atë të rritjes së parasë jashtë sistemit bankar. E kuptueshme, nisur nga niveli i lartë i informalitetit të ekonomisë shqiptare. Banka e Shqipërisë vlerëson se në fund të korrikut, jashtë sistemit bankar qarkullonin 324 miliardë lekë, apo 41 miliardë...

Shqiptarët nuk kanë një kulturë të fortë të sigurimit, por ngjarje të forta si tërmeti i 26 nëntorit dhe pandemia botërore e Covid-19, kanë trembur një pjesë të popullsisë drejt sigurimit të pronës apo shëndetit të tyre. Kriza ekonomike këtë vit është pasqyruar edhe te kompanitë në këtë treg, që...