Angelo Haruni

Pandemia e koronavirusit dhe situata që duhet të përballonte sektori i shëndetësisë ka dhënë një ndikim të madh ekonomik, duke zënë një pjesë të madhe edhe të shpenzimeve buxhetore. Të dhënat e Ministrisë së Financave tregojnë se për 5-muajt e parë të vitit, ku përfshihet edhe faza e shpërthimit të virusit në Shqipëri, fondet e shpenzuara nga Ministria e Shëndetësisë kapin vlerën e 26.2 miliardë lekëve apo rreth 40% e totalit të shpenzimeve vjetore për këtë sektor.

Pandemia e koronavirusit dhe situata që duhet të përballonte sektori i shëndetësisë ka dhënë një ndikim të madh ekonomik, duke zënë një pjesë të madhe edhe të shpenzimeve buxhetore. Të dhënat e Ministrisë së Financave tregojnë se për 5-muajt e parë të vitit, ku përfshihet edhe faza e shpërthimit të...

Një deficit prej mbi 1 miliard eurosh dhe një rënie ekonomike prej 5,7% dhe rritje e borxhit publik në nivelin e mbi 80% të Prodhimit të Brendshëm Bruto, janë këto pasojat e krizës së Covid-19, të parashikuara nga Ministria e Financave. Përmes një akti normativ, qeveria ka rishikuar edhe njëherë...

Dy goditjet e njëpasnjëshme në ekonomi, tërmeti i 26 nëntorit dhe kriza e Covid-19 e kanë zhytur vendin zyrtarisht në recesion. Instituti i Statistikave publikoi të dhënat e Prodhimit të Brendshëm Bruto për periudhën janar-mars, që rezulton me një tkurrje prej -2.52%.Ndërtimi është sektori kryesor që ka ndikuar në këtë...

Kur mungon më pak se një vit nga data e zgjedhjeve të përgjithshme parlamentare, dy partitë kryesore në vend garojnë me dy programe ekonomike shumë të ndryshme. Socialistët i qëndrojnë taksës progresive, ku, sipas tyre, kush fiton më shumë duhet edhe të paguajë më shumë. Ndërsa demokratët propozojnë rikthimin e...

33,428 të papunë është efekti i krizës së Covid-19 në ekonominë shqiptare. Shifra mbështetet te të dhënat e Drejtorisë së Përgjithshme të Tatimeve, si diferencë e numrit të të punësuarve në sektorin privat midis muajit shkurt dhe fundit të majit. Sektori i shërbimeve rezulton të jetë më i godituri, me...

Kriza e Covid-19 goditi bizneset shqiptare më rëndë krahasuar me rajonin, për shkak të mbylljes së detyruar të aktivitetit dhe krizën e konsumit pas rihapjes. Sipas të dhënave të Barometrit të Ballkanit për vitin 2020, një sondazh i kryer nga Këshilli për Bashkëpunim Rajonal, 67% e bizneseve shqiptare të pyetura...

Diaspora shqiptare ka luajtur një rol vendimtar në zhvillimin ekonomik të vendit përgjatë tre dekadave të fundit. Për shumë kohë emigracioni është parë si zgjidhje e vetme për problemin e papunësisë, teksa dërgesat drejt familjeve në vend kanë zënë një peshë prej 9-15% të Prodhimit të Brendshëm Bruto. Emigracioni ka...

Rreth gjysma e burrave dhe 6% e grave në Shqipëri sot konsumojnë produkte të duhanit. Përpos dëmeve që shkakton në shëndet, të evidentuara edhe në paketim, pjesa më e madhe e këtyre konsumatorëve nuk do ta lënë duhanin përgjatë gjithë jetës. Për dekada me radhë, autoritetet shëndetësore publike në të...

Abuzimi me paranë publike është një fenomen ende shumë i përhapur në institucionet shtetërore, pavarësisht rrezikut të auditimit nga Kontrolli i Lartë i Shtetit. Ky institucion ka zbuluar vetëm 5 vitet e fundit një dëm ekonomik në vlerën e rreth 2 miliardë eurove, që vijnë si rezultat i shkeljeve të...

Mbi 230 mijë persona kanë përfituar nga pagat e luftës, por një pjesë e madhe ende nuk e ka marrë bonusin e luftës prej 40 mijë lekësh, për shkak të mosaplikimit nga punëdhënësi. Këta individë mund ta përfitojnë atë tashmë online në faqen e tatimeve. Pas skadimit të afatit për...

Ndërsa garancia e parë sovrane nuk është aksesuar e plotë, kredia për garancinë e dytë për likuiditet po has vonesa në zbatim. Burime nga sistemi bankar bëjnë të ditur për A2 se marrëveshja me Ministrinë e Financave është lidhur me vetëm 9 banka, ndërsa me 3 të tjera është në...

Kur dëgjon për fjalën amnisti, më së shumti na vijnë në mend faljet për të dënuarit, por kjo formë e ligjshme harrese aplikohet në shumë fusha. Ashtu si amnistia fiskale që qeveria synon të kalojë së shpejti në parlament, Shqipëria ka kaluar shumë të tilla. Nga falja e taksave të automjeteve, te fshirja e kamatëvonesave të faturave të energjisë elektrike.

Kur dëgjon për fjalën amnisti, më së shumti na vijnë në mend faljet për të dënuarit, por kjo formë e ligjshme harrese aplikohet në shumë fusha. Ashtu si amnistia fiskale që qeveria synon të kalojë së shpejti në parlament, Shqipëria ka kaluar shumë të tilla. Nga falja e taksave të...

Amnistia fiskale e qeverisë do të falë efektet ligjore të fshehjes së tyre për të gjitha pasuritë e luajtshme apo të paluajtshme të individëve apo kompanive që do të bëjnë deklarimin vullnetar të tyre. Sipas draftit të zbardhur të Ministrisë së Financave, pasuritë brenda apo jashtë vendit që do të...

Muaj të tërë në izolim dhe mungesa e të ardhurave për dhjetëra mijëra familje kanë dhënë një ndikim të fortë negativ në ekonomi. Situata në terren flet qartë për një krizë të thellë, që pohohet nga të gjitha bizneset. Javët e para të rifillimit të aktivitetit kanë qenë më të...

Jo vetëm papunësi dhe varfëri, por edhe dëme afatgjata tek bizneset dhe thellim i borxhit publik. Banka Botërore ka publikuar raporte të reja që plotësojnë kuadrin e ndikimit që kriza e Covid-19 do të ketë në ekonominë shqiptare. Me sektorin e shërbimeve, turizmin dhe prodhuesit e tekstileve, si ndër më...

Buxheti i Pushteti vendor është i varur thuajse tërësisht nga dy taksa të vetme: Ajo e ndikimit në infrastrukturë dhe taksa e pronës. E para e lidhur me lejet e ndërtimit dhe e dyta, nga pagesa që bëjnë qytetarët për banesat e tyre dhe bizneset, për ambientet ku ushtrojnë aktivitet....

Ndikimi i Covid-19 në tregun e punës është më i rëndi në Ballkanin Perëndimor, sipas një raporti të Bankës Botërore, që tregon se papunësia në vend u rrit me 25%. Eksperti për çështjet e punësimit Erion Muça shprehet se të dhënat e institucionit financiar ndërkombëtar pasqyrojnë situatën reale në vend,...

Pas ndërkombëtarëve, edhe institucionet zyrtare në Shqipëri japin parashikimet e tyre për ecurinë e ekonomisë shqiptare gjatë vitit 2020. Sipas Bankës së Shqipërisë, si pasojë e krizës së Covid-19, vendi këtë vit do të pësojë një recesion prej 6%. Për Guvernatorin Gent Sejko, ndikimi negativ do të jetë më i...

30 milionë euro për Teatrin Kombëtar dhe 246 milionë euro për Hidrocentralin e Skavicës. Këto janë kostot e projekteve të zotuara nga kryeministri për t’u ndërtuar me fondet e shtetit, që më së shumti do të financohen duke marrë borxh të ri nga kreditorë të huaj. Por për ekspertët e...

Pagën e luftës prej 40 mijë lekësh do të mund ta përfitojnë të gjithë personat e larguar nga puna deri më datë 17 maj. Qeveria ka vendosur të zgjerojë fashën e përfituesve, që deri më tani mbulonte vetëm punonjësit e larguar deri më 10 prill. Ky tavan kohor kishte krijuar...

Paratë që ofron Fondi Monetar Ndërkombëtar nuk janë asnjëherë falas. Krahas interesave, ato vijnë me kushte, të caktuara posaçërisht për secilin shtet, për t’i orientuar ato drejt zgjidhjes së problemeve ekonomike në parametra si borxhi, niveli i taksave apo shpenzimet e qeverisë.Shqipëria deri më tani ka marrë pjesë në 7...

Kur kanë kaluar dy javë nga miratimi i vendimit të qeverisë për linjën e dytë të garancisë sovrane për kredi për bizneset, ajo ende nuk është vënë në zbatim. Burime nga sistemi bankar bëjnë me dije se qeveria nuk ka nënshkruar akoma marrëveshjet me të gjitha bankat, duke penguar nisjen...

Rënia ekonomike këtë vit do t’i afrohet nivelit -5%, sipas qeverisë shqiptare, diçka që mund të kërkojë një rritje të mëtejshme të deficitit buxhetor dhe rrjedhimisht marrjes së borxhit. Ministrja e Financave, Anila Denaj, bëri pasqyrimin e situatës së krizës shkaktuar nga pandemia, gjatë raportimit në Komisionin e Ligjeve, ku...

Shqipëria është një ndër vendet me varësinë më të madhe të ekonomisë nga sektori i turizmit. Prekja e kësaj dege nga kriza e COVID-19 është edhe një ndër arsyet kryesore pse ekonomia jonë pritet të pësojë këtë vit një goditje të fortë, nga -5% recesion të parashikuar nga Fondi Monetar...

Europa ka nisur të rihapë plazhet, kafenetë dhe restorantet anës detit, teksa Bashkimi Europian bëhet gati gjithashtu të lejojë lëvizjen e lirë duke nisur nga 15 qershori. Vende si Greqia, Italia dhe Spanja, ku ekonomia mbështetet ndjeshëm te turizmi, me rikthimin në plazhe, kanë ndërmarrë masa si pajisja me maska,...

Shqipëria bëhet një ndër vendet e para në Europë që miratojnë një kuadër rregullator për kriptovalutat. Bitcoin dhe rreth 2 000 kriptovalutat e tjera, edhe pse të ligjshme edhe më herët në vend, tashmë bëhen subjekt i rregullave të reja, që mbrojnë konsumatorët nga rreziqet e mashtrimit dhe aplikojnë gjoba...

Pandemia goditi rëndë arkën e shtetit gjatë muajit prill, kur ishin në fuqi edhe masat shtrënguese që mbajtën mbyllur pjesën më të madhe të ekonomisë. Të dhënat zyrtare të Ministrisë së Financave tregojnë se për muajin prill, të ardhurat nga tatimet, doganat dhe pushteti vendor ishin 34% më pak se...

Nga e hëna rinisën aktivitetin edhe baret e restorantet në ambiente të hapura, pas një pezullimi prej mbi dy muajsh. Ofrimi i shërbimit do të lejohet vetëm duke respektuar protokollin e sigurisë, që parashikon distancë minimale midis tavolinave, dezinfektimin e duarve për klientët dhe stafin, si dhe matjen e temperaturës...

Në dy javë nis zyrtarisht sezoni veror, por ende shumë pikëpyetje ngrihen mbi mënyrën se si do t’i bëjmë pushimet këtë vit. A do të hapen kufijtë? A do të mund të lëvizim në të gjithë vendin për plazh apo do të na duhet autorizim? A do të qëndrojmë në...

Kontrolli i Lartë i Shtetit i ka dërguar një rekomandim zyrtar Kryebashkiakut Erion Veliaj dhe Këshillit Bashkiak të Tiranës për të pezulluar planet për prishjen e Teatrit Kombëtar. Përmes një vendimi që mban datën 14 maj, kryetari i KLSH Bujar Leskaj, argumenton se për të shmangur një dëm ekonomik të...

Recesioni i ekonomisë shqiptare do të jetë më i thellë nga sa pritej. Raporti i fundit i Bankës Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim bën një parashikim për rënie ekonomike prej 9% për vitin 2020. Kjo pritshmëri e BERZH shkon përtej skenarit më negativ të Bankës Botërore për rënie deri në...

Qytetarët kanë humbur besimin te qeverisja përgjatë dy viteve të fundit dhe e perceptojnë transparencën dhe llogaridhënien e pushtetit qendror dhe atij lokal në rënie. Gjetjet vijnë nga sondazhi “Besimi në qeverisje 2019”, kryer nga Instituti për Demokraci dhe Ndërmjetësim me mbështetjen e UNDP. Anketa merr në analizë perceptimin e qytetarëve...

Më datë 18 maj, baret dhe restorantet do të rinisin punën, por vetëm duke zbatuar protokollin e masave higjieno-sanitare të përcaktuara nga Ministria e Shëndetësisë. Këto subjekte do të lejohen të punojnë nga ora 5 e mëngjesit deri në orën 17:30. Për ata subjekte që do të vazhdojnë aktivitetin pas...

Masat shtrënguese për parandalimin e Covid-19 u kushtuan shtrenjtë shumë familjeve shqiptare. E ato të goditura më rëndë janë të gatshme të sakrifikojnë privatësinë e tyre, kundrejt mbylljes së ekonomisë sërish në të ardhmen.Rezultati vjen nga një studim i ekspertes për ekonominë Dorela Beqaj, që analizon nëse në vendin tonë...

Kush ka bërë pazar për fruta-perime javët e fundit ka konstatuar rritje dhe luhatje të ndjeshme të çmimeve. Mbiçmimi është një fenomen i zakonshëm dy vitet e fundit në tregje dhe mbështetet nga statistikat zyrtare të INSTAT, që për muajin Mars flasin për një shtrenjtim me 25% të këtyre produkteve....

Rënia e xhiros gjatë pandemisë është ndjerë jo vetëm në sektorin e shërbimeve, por edhe te bizneset që tregtojnë nevoja bazë si ushqimet. Sipas një studimi të Bashkimit Tregtar të Shqipërisë, humbjet nga Covid-19 për këto biznese diktohet nga data e hapjes së plotë të ekonomisë pa kufizime në orar...

Tri javët e ardhshme parashikohet një lehtësim i vazhdueshëm i masave të marra në kuadër të pandemisë së koronavirusit. Në zonat e gjelbra nga dita e hëna shtohet thuajse i gjithë jugu dhe lindja e vendit, ndërkohë që pas 11 majit do të mund të ngrenë qepenat disa kategori të...

Industria ajrore ka qenë një ndër më të goditurat nga pandemia botërore e Covid-19, por edhe me hapjen e fluturimeve ndërkombëtare, linjat ajrore do të duhet të aplikojnë disa ndryshime rrënjësore.

Industria ajrore ka qenë një ndër më të goditurat nga pandemia botërore e Covid-19, por edhe me hapjen e fluturimeve ndërkombëtare, linjat ajrore do të duhet të aplikojnë disa ndryshime rrënjësore. Nëse më parë, kompanitë kanë pasur tendencën të rrisin kapacitetin e pasagjerëve në avion, masat për parandalimin e virusit...

Impakti i Covid-19 mbi gjendjen e kompanive ka detyruar shkurtimin e mijëra vendeve të punës, duke e çuar numrin e të papunëve në nivelin më të lartë të të paktën 4 viteve të fundit. Sipas ekspertit Erion Muça, situata është edhe më shqetësuese për shkak të largimeve të punonjësve në...

Familjet shqiptare u varfëruan gjatë vitit të kaluar, konsumi ra thellë, ndërsa papunësia u shënua në rritje. Të dhënat kontradiktore me ato që deklaron Instituti i Statistikave vijnë nga një tjetër institucion zyrtar, Banka e Shqipërisë.

Parlamenti miratoi në seancën e tretë gjatë periudhës së koronavirusit, aktin normativ të radhës për ndryshime në buxhet, që akomodojnë masat e qeverisë për krizën. Janë 7 miliardë lekë që rialokohen për paketën e zgjeruar të ndihmës ekonomike dhe si fond rezervë. Akti normativ përfshin edhe rritjen e garancisë sovrane me 15 miliardë lekë, që do të shfrytëzohet nga bizneset për të marrë kredi në banka.

Familjet shqiptare u varfëruan gjatë vitit të kaluar, konsumi ra thellë, ndërsa papunësia u shënua në rritje. Të dhënat kontradiktore me ato që deklaron Instituti i Statistikave vijnë nga një tjetër institucion zyrtar, Banka e Shqipërisë. Sipas vrojtimit mbi gjendjen financiare të familjeve për gjysmën e dytë të 2019, numri...

Qeveria gënjen për ndihmën financiare dhënë individëve dhe bizneseve. Akuzat vijnë nga demokratja Jorida Tabaku, që ka reaguar pas fjalimit të ministrit Ahmetaj në Kuvend. Sipas Tabakut, ndihma e qeverisë nuk shkon në 5,7% të Prodhimit të Brendshëm, por ndjeshëm më pak, 2,8% sipas llogaritjeve të FMN. Në një status...

Parlamenti miratoi në seancën e tretë gjatë periudhës së koronavirusit, aktin normativ të radhës për ndryshime në buxhet, që akomodojnë masat e qeverisë për krizën. Janë 7 miliardë lekë që rialokohen për paketën e zgjeruar të ndihmës ekonomike dhe si fond rezervë. Akti normativ përfshin edhe rritjen e garancisë sovrane...

Një numër i madh biznesesh janë lejuar të nisin punën sot, në kuadër të planit të hapjes graduale të ekonomisë. Blloku i dytë i aktiviteteve të lejuara përfshin dyqanet e veshjeve dhe këpucëve, argjendaritë, mobileritë, si dhe tregtinë me pakicë të mallrave të ndryshme si lodrat, qilimat, pajisjet elektronike, pajisjet...

Ministrja e Shëndetësisë, Ogerta Manastirliu, në një deklaratë për mediat, foli për masat lehtësuese, të cilët hynë në fuqi nga dita e hënë. “Duhet të tregohemi shumë të kujdesshëm. Kemi vendosur se duke filluar nga 27 prilli, do të zgjerohet fasha nga 90 minuta në 2 orë”, u shpreh ministrja....

Rastet e vatrave të infektimit në disa fabrika veshjesh dhe këpucësh, e kanë vendosur biznesin fason në qendër të debateve për sigurinë shëndetësore. Sipas nënkryetarit të Unionit të Fasonistëve të Shqipërisë, Gjergji Gjika, subjektet që kanë rezultuar me shkelje është e drejtë të ndëshkohen. Por, nga ana tjetër, sipas Gjikës,...