Angelo Haruni

Rritja e fortë e çmimeve i ktheu sytë nga kreditë e këqija, një nga pikat e dobëta të sistemit financiar në vend. Ashtu sikurse në fillim të pandemisë, sistemi i druhej aftësisë më të ulët paguese të qytetarëve dhe gjendjes më të vështirë tek bizneset. Gjatë muajve Prill dhe Maj,...

Besimi në ekonomi po bie, teksa rritja e çmimeve ka nisur të shfaqë më hapur impaktin negativ tek bizneset. Vrojtimi i Bankës së Shqipërisë shfaq një përkeqësim të treguesit të ndjesisë ekonomike, me të gjithë sektorët më pesimistë për ecurinë e tyre. Konsumatorët nga ana tjetër, po e shohin gjendjen...

Familja me pushime, e së bashku edhe kafshët shtëpiake, anëtarë të pandarë të saj. Gjithmonë e më shumë shqiptarë po mbajnë qenushë dhe mace në shtëpi, e kur vjen momenti i pushimeve verore, dëshira është e madhe për t’i marrë me vete.

Familja me pushime, e së bashku edhe kafshët shtëpiake, anëtarë të pandarë të saj. Gjithmonë e më shumë shqiptarë po mbajnë qenushë dhe mace në shtëpi, e kur vjen momenti i pushimeve verore, dëshira është e madhe për t’i marrë me vete. Roi është një nga fatlumët që po shijon...

Tatimet do të nisin fazën e radhës të planit kundër informalitetit në paga. Pas letrave të dërguara në fund të vitit të shkuar drejt bizneseve që dyshoheshin se nëndeklaronin pagat e punonjësve të tyre, tani administrata është gati të zbresë për kontrolle në terren. Njësia e posaçme antiinformalitet dhe Drejtoria...

Çmimet e larta në tregje po i kushtojnë miliona euro në çdo ankand kompanisë publike të energjisë. Vetëm për fundjavën, KESH ka siguruar rreth 10 mijë megavatorë energji, për një faturë prej mbi 4.1 milionë eurosh. Burime nga Korporata Elektroenergjetike konfirmojnë për A2 se po ndiqet një strategji për të...

Banka e Shqipërisë bëri parashikimin se inflacioni do të kthehet në objektivin e 3%-shit, jo më herët se fillimi i vitit 2024. Kjo do të thotë se çmimet do të rriten vrullshëm deri në fund të vitit dhe do të mbajnë këtë trend edhe përgjatë vitit të ardhshëm. Por cilët...

Rritja e çmimeve po e ndihmon qeverinë të mbledhë më shumë para në arkën e shtetit. Deri në qershor, të ardhurat llogariten në 279 miliardë lekë, plot 22.8 miliardë lekë apo 195 milionë euro më shumë se plani i hartuar në fillim të vitit. Ndjeshëm më shumë edhe se buxheti...

Pushimet këtë vit janë më të shtrenjta dhe nafta është një nga arsyet kryesore, pasi ndikon kudo: nga transporti e deri tek ushqimet.

Pushimet këtë vit janë më të shtrenjta dhe nafta është një nga arsyet kryesore, pasi ndikon kudo nga transporti e deri tek ushqimet. Një vit më parë, litri i naftës kushtonte 167 lekë, ndërsa këtë fillim gushti kushton 221 lekë. Kjo bën që distancat këtë vit të ndihen më të...

Qeveria ka shpallur garën ndërkombëtare për segmentet rrugore nga Miloti deri në Fier, pjesë përbërëse të Korridorit Blu. Projekti vjen i ndarë, por pa kosto shtesë, për të mundësuar një garë më të leverdishme dhe një kohë më të shpejtë të ndërtimit. “Kemi vendosur që një pjesë të Korridorit Blu...

Çmimet e larta të energjisë elektrike në bursa po vështirësojnë operacionet e blerjes nga ana e KESH-it, për të plotësuar nevojat e vendit.

Çmimet e larta të energjisë elektrike në bursa po vështirësojnë operacionet e blerjes nga ana e KESH-it, për të plotësuar nevojat e vendit.  Korporata Elektroenergjetike Shqiptare ka dalë deri më tani dy herë në ankand për të siguruar funizimin me energji për muajin gusht, por të dyja herët nuk ka...

Euro ka gjetur një balanca të brishtë këtë javë në tregun e këmbimit valutor, ku që prej së hënës qëndron në kuotën e 116.6 lekëve. Rënia vetëm prej fillimit të muajit kur shënonte nivelin e 119.1 lekëve, mbetet drastike. Sipas kursit zyrtar të Bankës së Shqipërisë, një euro blihet sot...

Afati për dorëzimin e bilanceve të bizneseve për vitin e shkuar do të shtyhet me të paktën një javë. Sipas njoftimit të Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë, ndaj rreth 20 mijë subjekteve që nuk kanë aplikuar akoma për depozitimin e pasqyrave financiare nuk do të aplikohet gjoba e parashikuar në...

Me gjithë performancën e mirë në të dy kahet deficiti tregtar, raporti mes importeve dhe eksporteve në gjysmën e parë të viti arriti në 193 miliardë lekë. Ndonëse në ngadalësim dy muajt e fundit, eksportet e mallrave në gjashtë-mujorin e par-mujorin e parë vitit u rritën krahasuar me një vit...

Rënia e fortë e euros deri në barazim me dollarin pritet të ketë ndikim në ekonominë shqiptare. Kjo për shkallën e lartë të përdorimit të monedhës europiane në vendin tonë, ku thuajse 50% e saj realizohet në euro. Sipas kursit të Bankës së Shqipërisë, euro ka zbritur në 117.5 lekë...

Me votat e mazhorancës, Komisioni i Ekonomisë vendosi të rrëzojë dekretin e Presidentit Ilir Meta, që kërkon kthimin e ligjit për Butrintin. Një lajm aspak surprizues për Metën, që reagoi duke e quajtur planin e qeverisë, deri në çkombëtarizues.

Me votat e mazhorancës, Komisioni i Ekonomisë vendosi të rrëzojë dekretin e Presidentit Ilir Meta, që kërkon kthimin e ligjit për Butrintin. Një lajm aspak surprizues për Metën, që reagoi duke e quajtur planin e qeverisë, deri në çkombëtarizues. Mbledhja e komisionit nisi e tensionuar, pas ndalimit të përfaqësuesve të...

Çdo muaj i kushton shqiptarëve të paktën 6200 lekë më shumë këtë vit, një faturë që vazhdon të rritet me çdo mall apo shërbim që shtrenjtohet. Inflacioni zyrtar është 7.4%, por në varësi të strukturës së shpenzimeve të një familjeje, ai mund të ndihet edhe më i lartë. Kjo veçanërisht...

Zbrazja e lokaleve dhe restoranteve gjatë verës nga kamerierët, banakierët dhe stafi i kuzhinës është treguesi më i mirë për mungesën e fuqisë punëtore në vend. Një problem i dukshëm qartë tani, por prezent gjatë gjithë vitit në fabrika, zyra dhe kantiere. Situata duket e pabesueshme për një vend ku...

Mbi 2500 shtetas të huaj kanë kërkuar azil në Shqipëri gjatë vitit 2021. Shifra është publikuar nga Instituti i Statistikave, bazuar në të dhënat e Drejtorisë së Azilit dhe të Huajve, si dhe Shtetësisë pranë Ministrisë së Brendshme. Duke analizuar vendin e origjinës së azilkërkuesve rezulton se 2498 azilkërkues janë...

Shumë turistë, por ndoshta pak fitim. Sezoni veror këtë fillim korriku ngjall shpresë, por pak entuziazëm për bizneset e industrisë së turizmit në vend. Lufta në Ukrainë po jep ndikimin e saj në mungesën e vizitorëve nga vendet e prekura direkt apo indirekt, ndërsa kriza e çmimeve nga ana tjetër,...

500 euro të dërguara nga një emigrant drejt familjes së tij në Shqipëri, një vit më parë, bashkë me kostot e larta të transfertës, do të përktheheshin në 61 mijë lekë të reja. Sot, kur euro po zhvlerësohet çdo ditë ndaj lekut, e njëjta shumë përkthehet në vetëm 58 mijë...

Vitin e shkuar 61 bashkitë në vend shpenzuan mesatarisht vetëm 9 mijë e 800 lekë për çdo banor në drejtim të investimeve. Për eksperten e financave vendore, Merita Toska niveli i ulët i investimeve shpeshherë çon në krizë demografike zonat më të varfra. Në mënyrë që të ndalë shpopullimin e...

Akti normativ i qeverisë për kompensimin e kostove të materialeve për kompanitë që po kryejnë punë publike, ka shkaktuar orë të tëra debatesh në Parlament. Qeveria e konsideron jetike këtë mbështetje që shkon nga 5 deri në 30% të produkteve të shtrenjtuara, pasi rrezikohet shtyrja e veprave dhe rritja ekonomike....

Pasi u përkrah nga 61% e shqiptarëve të pyetur në Këshillimin Kombëtar, qeveria ka hedhur për konsultim publik, nismën që mundëson kultivimin dhe përpunimin e kanabisit për qëllime mjekësore e industriale.

Pasi u përkrah nga 61% e shqiptarëve të pyetur në Këshillimin Kombëtar, qeveria ka hedhur për konsultim publik, nismën që mundëson kultivimin dhe përpunimin e kanabisit për qëllime mjekësore e industriale. Sipas relacionit që shoqëron projektligjin, i cili do të çohet për votim në Parlament, licenca për prodhimin dhe përpunimin...

Pensionistët e vetëpunësuar në sektorin privat do të përjashtohen nga pagesat e kontributeve të sigurimeve shoqërore. Sipas projektligjit të hartuar nga Instituti i Sigurimeve Shoqërore, hedhur tashmë për konsultim publik, janë rreth 1 500 të moshuar që aktualisht paguajnë mesatarisht 9 500 lekë çdo muaj që do të përfitojnë.

Pensionistët e vetëpunësuar në sektorin privat do të përjashtohen nga pagesat e kontributeve të sigurimeve shoqërore. Sipas projektligjit të hartuar nga Instituti i Sigurimeve Shoqërore, hedhur tashmë për konsultim publik, janë rreth 1 500 të moshuar që aktualisht paguajnë mesatarisht 9 500 lekë çdo muaj që do të përfitojnë. Për...

Amnistia fiskale, që pas hedhjes për konsultim publik po prodhon sërish shumë debate, nuk është një koncept i ri për Shqipërinë. Në thelb një formë faljeje, Shqipëria ka kaluar shumë të tilla përgjatë viteve. Nga falja e taksave të automjeteve, tek fshirja e kamatëvonesave të faturave të energjisë elektrike apo...

Klima e biznesit është më keq se një vit më parë. Në fakt, po rëndohet prej 4 vitesh radhazi, sipas anketës së Dhomës Amerikane të Tregtisë.

Klima e biznesit është më keq se një vit më parë. Në fakt, po rëndohet prej 4 vitesh radhazi, sipas anketës së Dhomës Amerikane të Tregtisë. 40 rekomandimet e bëra dy vite më parë për ta përmirësuar këtë situatë, janë marrë shumë pak parasysh nga qeveria, sipas Presidentit të AmCham,...

Biznesi shprehet kundër amnistisë fiskale. Sekretari i Përgjithshëm i Shoqatës së Prodhuesve, Arben Shkodra, shprehet ashpër lidhur me nismën e fundit të qeverisë duke e konsideruar ligjin amoral.

Biznesi shprehet kundër amnistisë fiskale. Sekretari i Përgjithshëm i Shoqatës së Prodhuesve, Arben Shkodra, shprehet ashpër lidhur me nismën e fundit të qeverisë duke e konsideruar ligjin amoral. Prodhuesit që përfaqësojnë dhe biznesin e rregullt e konsiderojnë amnistinë një masë që mbush buxhetin e shtetit, por që nxit konkurrencën e...

Avokatët janë profesioni që pritet të paguajë më shumë nga rishikimi i tatimit mbi të ardhurat. Sipas vlerësimeve të Bankës Botërore, aktualisht kjo kategori paguan 77 milionë lekë taksa, duke përfituar nga fasha prej 14 milionë lekësh, deri ku tatimi mbi fitimin është zero. Por me ndryshimet, taksat e paguara...

Degët e teknologjisë së informacionit janë sot ndër më të paguarat në tregun shqiptar të punës. Të dhënat e INSTAT vlerësojnë se një punonjës në këtë sektor merr mesatarisht mbi 101 mijë lekë si pagë bruto mujore. Kjo përbën një diferencë të theksuar me pagën mesatare në vend dhe renditet...

Në bursa nafta ulet, ndërsa në vendin tonë ajo rritet. Nafta bruto Brent preku në bursa kuotën e 113.5 dollarëve për fuçi, çmimi më i ulët që prej nisjes së këtij muaji dhe njëkohësisht më i liri që prej vendosjes së sanksioneve të Bashkimit Europian ndaj naftës ruse. Por në...

Rrjeti më aktiv i financimit të startup-eve, “Forumi Keiretsu” lançon kapitullin e ri në Tiranë 10 miliardë euro është shuma e parave që flenë në depozitat bankare të shqiptarëve. Kush i lë ato të flenë, marrin mbrapsht më pak se 1% interes çdo vit dhe nëse llogarisim çmimet që rriten,...

Shtesa në të ardhura që qeveria ka siguruar nga rritja e çmimeve duhet të shkojë për të kompensuar të varfrit. Është ky apeli që guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, ka bërë nga salla e parlamentit, gjatë prezantimit të Raportit Vjetor 2021 të institucionit që drejton. Kreu i Bankës...

Një recetë me 7 përbërës. Lufta kundër korrupsionit e ka një formulë. Në Konferencën Kombëtare Antikorrupsion, ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Delina Ibrahimaj, renditi disa nga ndërhyrjet e qeverisë aktuale në këtë luftë të vazhdueshme në administratën tatimore. Fiskalizimi dhe digjitalizimi i shërbimeve janë disa nga masat që po ndihmojnë...

261 mijë qytetarë, biznese dhe fermerë iu drejtuan institucioneve financiare jo banka për të marrë mbi 250 milionë euro kredi vitin e shkuar. Shifra të rëndësishme që kërkojnë një vëmendje të shtuar të ligjvënësve sipas deputetëve të komisionit parlamentar të ekonomisë. Në një seancë dëgjimore me shoqatën “Mikrofinanca Shqiptare”, deputetët...

Qeveria ka më shumë para në dispozicion për të shpenzuar këtë vit, falë taksave shtesë që ka mbledhur nga rritja e çmimeve. Në korrik pritet rishikimi i radhës i buxhetit, ku do të bëhet edhe shpërndarja e këtyre fondeve shtesë, që medoemos do të shkojnë edhe për përballimin e krizës....

Çdo një në katër dollarë të humbura përmes skemave të mashtrimit janë sot të lidhura me kriptomonedhat. Ky është raporti që nxjerr Komisionit Federal i Tregtisë në Shtetet e Bashkuara. Që prej nisjes së vitit 2021, më shumë se 1 miliard dollarë u janë vjedhur mbi 46 mijë personave, sipas...

Bursa është një shtyllë e sistemit financiar, që ende mungon në vendin tonë. Tregu i kapitaleve është gati nga ana ligjore dhe kërkesa është e lartë, por asnjë kompani nuk është listuar në të. Sipas kreut të Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare, Ervin Mete, shteti duhet të japë shembullin e parë...

Jo drejtësi sociale, por alibi. Kështu e quan gazetari dhe eksperti për ekonominë, Gjergj Erebara, nismën e qeverisë për të bërë hetime pasurore ndaj individëve që nuk justifikojnë pronat apo automjetet e tyre. Sipas tij, ky është një mekanizëm për të shpërqendruar vëmendjen nga rritja e taksave për biznesin e...

Eksportet e mallrave shqiptare u rritën në 350 milionë euro në muajin prill, nga 238 milionë një vit më parë. Fasonët mbajtën peshën më të madhe në këtë rritje, me 100 milionë euro veshje e këpucë të tregtuara drejt partnerëve në Europë. Në rritje të fortë edhe eksportet nga grupet...

Pagat e shqiptarëve që qarkulluan në WhatsApp ishin, sipas kryeministrit, elementi kryesor në suksesin e aksionit kundër informalitetit të nisur në fund të vitit të shkuar.

Pagat e shqiptarëve që qarkulluan në WhatsApp ishin, sipas kryeministrit, elementi kryesor në suksesin e aksionit kundër informalitetit të nisur në fund të vitit të shkuar. Nga 97 000 individë të punësuar në sektorët me risk nën deklarimin e pagave, mbi 51 000 patën një rritje të pagës me mesatarisht...

Shqiptarët po martohen më vonë dhe po lindin më pak fëmijë, duke nxitur një krizë demografike që element kryesor ka edhe emigracionin.

Shqiptarët po martohen më vonë dhe po lindin më pak fëmijë, duke nxitur një krizë demografike që element kryesor ka edhe emigracionin. Të dhënat e INSTAT tregojnë se për tre muajt e parë të vitit, në vend lindën 6 056 fëmijë, ndërsa numri i vdekjeve ishte ndjeshëm më i lartë,...

Godina historike e “Hotel Dajtit”, e klasifikuar si monument i trashëgimisë kulturore, prej mbi tre vitesh ka qenë në rikonstruksion, për ta kthyer në shërbim të nevojave të Bankës së Shqipërisë. I pyetur nga deputetët në Komisionin e Ekonomisë, guvernatori Gent Sejko zbuloi datën se kur ndërtesa do të jetë...

Bankat kanë realizuar fitime rekord nga interesat e kredive këtë fillimvit. Banka e Shqipërisë raporton të ardhura neto nga interesi prej 12,1 miliardë lekësh, apo mbi 100 milionë euro, kur ndërkohë në vitet e shkuara nuk i kishin kapërcyer 10,9 miliardë lekë për tremujorin e parë.

Bankat kanë realizuar fitime rekord nga interesat e kredive këtë fillimvit. Banka e Shqipërisë raporton të ardhura neto nga interesi prej 12,1 miliardë lekësh, apo mbi 100 milionë euro, kur ndërkohë në vitet e shkuara nuk i kishin kapërcyer 10,9 miliardë lekë për tremujorin e parë. Rritja e vazhdueshme e...

Ritmi me të cilin po rriten çmimet e mallrave dhe shërbimeve në vend nuk është ndalur as gjatë muajit të shkuar. Inflacioni në Prill kërceu në 6.2%, nga 5.7% në Mars. Kjo do të thotë se përshatja me çmimet ende nuk ka përfunduar dhe se shumë produkte të tjera u...

Çmimet e larta të karburanteve po shërbejnë si një nxitje shtesë, krahas masave kufizuese të ndotjes, për të blerë një automjet elektrik. Këtë fillimvit, në Europë u regjistrua një rritje e fortë e shitjeve për mjetet elektrike me bateri apo ato hibride, në kurriz të mjeteve me naftë dhe benzinë....

Në duart e xhepat e Shqiptarëve vitin e shkuar qarkulluan rreth 154 milionë copë kartëmonedha, me vlerë mbi 372 miliardë lekë. Ndonëse në rënie krahasuar me 2020-n, sasia e parave të falsifikuara gjatë 2021-shit ishte më e lartë se në periudhën e para pandemisë. Sipas të dhënave nga Baka e...

Borxhi publik është një rrezik i madh për ekonominë e shqiptarëve. Këtë thekson Banka Botërore në raportin e fundit dhe nevoja për ta ulur atë citohet në çdo dokument të institucioneve ndërkombëtare. Përgjatë pandemisë borxhi u rrit nga të gjitha qeveritë në botë për të mbështetur qytetarët dhe bizneset, ndërsa...

Rritja ekonomike do të ulet në 3,2% këtë vit, me kushtin nëse çmimet do të zbuten brenda këtyre javëve dhe nëse lufta në Ukrainë nuk zgjat. Banka Botërore vlerëson në raportin e pranverës për Ballkanin Perëndimor, se rreziqet për ekonominë e Shqipërisë janë shtuar gjatë kësaj periudhe. Edhe pse vitin...

Sipërmarrja i sheh si ndryshime estetike, ato në Kodin e Etikës për Ministrat, që përcakton se nuk mund të ketë takime me biznesmenë pa praninë e të paktën dy zyrtarëve të lartë. Në praktikë, në marrëdhënien midis qeverisë dhe biznesit nuk ndryshon asgjë sipas sekretarit të përgjithshëm të shoqatës Bashkimi...