Armend Pire

Armend Pire punon në A2 si reporter i zhvillimeve ekonomiko-sociale në vendin tonë. Gjithashtu ai është edhe reporteri i ngjarjeve aktuale për emisionin “Dita Jonë“.

Armend Pire e ka nisur karrierën në vitin 2018 në televizionin Top Channel. Ai për një vit punoi si gazetar i ngjarjeve sociale si dhe në një emision shëndetësor.

Në shtator të vitit 2019 Armend Pire i bashkohet TvT si gazetar terreni i çështjeve ekonomike dhe sociale.

Ai është diplomuar në Universitetin Aleksandër Xhuvani në degën “Gazetari”. Prej shtatorit të vitit 2020, Armend Pire është pjesë e A2 CNN.

Reduktimi dhe marrja nën kontroll e ujësjellësve në vendi nga qeveria, më shumë se sa reformë është nevojë. Këtë fakt e pranon kreu i entit rregullator Ndriçim Shani, i cili thotë se shoqëritë aktuale të menaxhimit  të ujit kanë krijuar një borxh të lartë financiar, që shkon deri në 14...

Tradita vazhdon. Për shqiptarët, martesa mbetet e shenjtë, ndërsa dasmë është kurorëzimi i nisjes së një jete të re.

Tradita vazhdon. Për shqiptarët, martesa mbetet e shenjtë, ndërsa dasmë është kurorëzimi i nisjes së një jete të re. Pas Hungarisë, Shqipëria renditet e dyta në Europë për numrin më të lartë të martesave për 1000 banorë. Të martuarit kanë nostalgji për dasmat e tyre, por të rinjtë i kanë...

Takimin e parë në Tiranë, ish-Sekretari amerikan i Shtetit, Mike Pompeo, e bëri me përfaqësues të arsimit.

Takimin e parë në Tiranë, ish-Sekretari amerikan i Shtetit, Mike Pompeo, e bëri me përfaqësues të arsimit. Një ftesë e mbërritur nga Universiteti i Tiranës jo pa qëllim. Rektori Artan Hoxha, në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit dhe Senatin Akademik, i dha ish-zyrtarit të lartë amerikan titullin “Honoris Causa”. Mike...

Rolin e tyre të rendësishëm e pamë gjatë pandemisë. Të shtruarit nga virusi Covid-19, përveç mjekimit, kishin nevojë për infermierë të dedikuar.

Rolin e tyre të rendësishëm e pamë gjatë pandemisë. Të shtruarit nga virusi Covid-19, përveç mjekimit, kishin nevojë për infermierë të dedikuar. Nevoja për infermierë u rrit sidomos kur spitalet u mbipopulluan nga shtrimet. Kjo kërkesë ishte edhe nga vendet e Europës, ku Shqipëria dërgoi simbolikisht disa bluza të bardha...

Kanë zgjedhur arsimin profesional që të bëhen gati sa më shpejt për tregun e punës. Praktika dhe njohja me profesionin për ta është faza më e rëndësishme për të qenë gati. Nxitja drejt profesionit të duhur po ashtu është një praktikë që ka nisur të ketë edhe kontribut nga shtete...

Pas këtij sinjali, duhet të nxitosh të lësh kryqëzimin sa më shpejt pasi shoferi që është pas teje nuk ka aq durim për të pritur sa rruga të jetë e lirë. Nxitime të tilla në kryqëzime janë bërë shpesh burime aksidenti. Shoferët provojnë të arrijnë semaforin dhe nga padurimi për...

Në Shqipëri nuk mungojnë ligjet e as urdhëresat, por vullneti për t’i zbatuar ato. Ky urdhër i përbashkët i Ministrisë së Arsimit dhe të Shëndetësisë, është shembull tipik se si shkelen dhe harrohen rregullat vetëm pak kohë pasi miratohen. 10 muaj më parë ministrja Evis Kushi dhe ajo e Shëndetësisë, Ogerta...

Eshtrat e efektivëve të rënë në krye të detyrës, Artan Cuku, Elham Elezaj dhe Rufan Hakramaj, do të prehen në varrezat e “Dëshmorëve të Kombit”. Zhvendosja e eshtrave të tyre u bë në ditën e përkujtimit të atyre që dhanë jetën për lirinë e vendit, demokracinë dhe në shërbim të...

Sot 2/3 e të rriturve dhe 1 në 3 fëmijë në Europë janë obezë. Raporti i fundit i Organizatës Botërore të Shëndetësisë tregon se obeziteti është në rritje, ndikuar edhe nga pandemia për shkak të karantinës dhe qëndrimit në shtëpi. Sipas gjinive nga mbipesha vuajnë 63% e burrave dhe 54%...

Transporti dhe kompanitë “call center” janë dy nga sektorët me numrin më të lartë të punonjësve të pasiguruar ose me paga nën minimale. Ky është konstatimi i Inspektoratit të Punës në raportin vjetor të vitit 2021. Në sektorin e transportit, përfaqësuesit e shoqatës thonë se jo të gjitha kompanitë tregohen...

Varësia e fëmijëve ndaj aparateve celulare është e dukshme. Natyra dhe zhurma që krijojnë një pjesë e bashkëmoshatarëve të tyre duke luajtur nuk i tërheq. Fokusin e kanë tek lojërat virtuale, duke u larguar gjithmonë e më tepër nga realiteti. Prindërit e kanë të vështirë t’i shkëpusin nga teknologjia, ndonëse...

Personave me autizëm po u mohohen disa shërbime bazë për trajtimin e çrregullimit të tyre neurobiologjik. Në një takim mes prindërve dhe profesionistëve u pasqyruan nevojat që duhet të plotësojnë institucionet.

Numri i fëmijëve me autizëm po shtohet, e ndërkohë sfida e rritjes së tyre po bëhet gjithmonë e më vështirë për prindërit. Në një takim prindëror dhe profesionistësh, aktivistë që merren me personat me spektrin e autizimit i kanë të qarta kërkesat ndaj shtetit, por vëmendjen e tij e ilustrojnë...

Pakti për Universitetin, propozuar e miratuar pas protestave studentore, është rikthyer si qendër debate në sallën e Kuvendit. Mos zbatimi i plotë i premtimeve ndaj studentëve detyroi ministren Evis Kushi të japë shpjegime në një interpelancë të kërkuar nga deputetja Ina Zhupa. Sipas demokratëve financimi i arsimit ka ardhur në...

Pas më shumë se 10 vitesh, në Shqipëri do të rihapen programet e doktoraturës. Niveli i ulët akademik, plagjiatura, si dhe dhënia pa kriter e këtyre titujve shkencorë, bëri që qeveria të bllokojë rritjen e pakantrolluar profesionale. Rektori Artan Hoxha beson se tashmë janë mekanizmat e duhur për verifikimin e...

Sektori fason dhe kompanitë e Call Center mbeten gjithmonë me dyer të hapura për punonjës. Rritja e kërkesave si dhe mbyllja e disa kompanive në Ukrainë, ka bërë që klientët europianë t’i hedhin sytë nga Ballkani për shërbime të ndryshme. Xhovana ka përmbyllur studimet 5-vjeçare në degën e drejtësisë. Duhet...

Ministria e Bujqësisë publikoi listat e fermerëve që përfitojnë nga skemat kombëtare të këtij viti.

Ministria e Bujqësisë publikoi listat e fermerëve që përfitojnë nga skemat kombëtare të këtij viti. Krahasuar me një vit më parë, ka një rritje të numrit të fermerëve me serra që do të mbështeten financiarisht, sikundër edhe të fermerëve të bimëve mjekësore dhe aromatike, të mbarështimit të bletëve, e po...

Shqiptarët e Kosovës kanë përkujtuar këtë të shtunë në Kukës 23 vjetorin e eksodit biblik të vitit 1999. Në kujtim të vuajtjeve të luftës, kalvarit, historisë, por edhe në shenjë falënderimi për pritjen e ngrohtë nga familjet kuksiane, shqiptarët e Kosovës ndan përkujtimet e eksodit. Organizatorë të “Eksod 99” janë...

Dosjet e vlerësimit të dëmeve te fermerët nga përmbytjet e dimrit të vitit 2021 në Shkodër flenë në zyrat e bashkisë.  Materialet janë dorëzuar një vit më parë nga drejtoria rajonale e bujqësisë, por deri më tani asnjë faqe e tyre nuk është hapur për t’u shqyrtuar nga këshilli bashkiak....

Deri përpara tri javësh, Leonard Çela punonte si fermer në fshatin Samaticë të Beratit. Sot, edhe pse 43 vjeç ai është një nga shumë emigrantët shqiptarë që zgjodhi Gjermaninë për t’u punësuar. Puna në bujqësi, nuk i sillte të njëjtat fitime, ndaj mendon që të qëndrojë gjatë si emigrant. “Këtej...

Fondet që BERZH ka vënë në dispozicion të turizmit dhe agrobujqësisë nuk arrijnë të përthithen tërësisht nga fermerët apo sipërmarrësit. Ekspertët e bujqësisë thonë se shumica e fermerëve shqiptarë janë të paformalizuar, duke i përjashtuar ata automatikisht. Ilir Pilku tha për A2 CNN: “Vetëm 60% përthithen sepse formalizimi është kusht...

Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim vendosi edhe për këtë vit një fond-kredie, dedikuar investimeve të agrobizneseve dhe turizmit në Shqipëri. Kreditimi me norma të ulëta interesi nga ana e BERZH, shpesh ka nxitur fermerët dhe sipërmarrësit të aplikojnë për të përfituar. Paralelisht fondit të vënë në dispozicion, nga buxheti...

Orientimi i maturantëve po ndryshon çdo vit në përzgjedhjen e degëve të studimit. Për këtë vit akademik, Fakulteti Filiologjik, Universiteti Bujqësor, artet, shkencat sociale, ato të natyrës dhe mësuesia kanë pësuar rënie të studentëve.

Orientimi i maturantëve po ndryshon çdo vit në përzgjedhjen e degëve të studimit. Për këtë vit akademik, Fakulteti Filiologjik, Universiteti Bujqësor, artet, shkencat sociale, ato të natyrës dhe mësuesia kanë pësuar rënie të studentëve. Pozitivisht janë paraqitur degët e mjekësisë, inxhinierisë, IT si dhe menaxhimi i biznesit. Dekani i fakultetit...

Gjimnazistët kanë edhe dy muaj kohë përpara se te të zhvillojnë provimet e maturës. Orientimi i degës së studimit për maturantët është mjaft i rëndësishëm. Përpos konsultimeve, shumicës prej tyre u vjen në ndihmë për të vendosur zyra e karrierës pranë shkollës. Tashmë disa e kanë të qartë se cilin...

Pas dy vitesh në Shqipëri ambasadorja amerikane rrëfeu kodin e çantës që ajo nuk e heq asnjëherë në takimet e saj të dominuara nga agjenda politike. “Që kur kam mbërritur në Shqipëri, rreth dy vite më parë, kam mbajtur me vete gjithmonë këtë çantë. Në të shkruhet ambicie, respekt dhe...

Çdo ditë, para orës 06:00 të mëngjesit, blegtorët e fshatrave të Fierit, pas mjeljes së bagëtive, presin përpara shtëpisë së tyre mjetet e grumbullimit të qumështit. Dukshëm, sasia e dorëzuar e qumështit është e vogël dhe blegtorët shesin me kova apo bidonë uji. Furgoni i kompanisë përpunuese të qumështit nuk...

Ksenia Breus, një nënë ukrainase, sapo ka mbërritur në Vlorë. Ajo nuk priti 24 shkurtin, ditën e sulmit rus mbi Ukrainë për t’u larguar, por e la Kievin një ditë para së bashku me fëmijët e saj. Udhëtimi ishte i gjatë dhe i lodhshëm, por tashmë i gëzohen faktit që...

Në Gjirokastër, Dita e Verës simbolizon edhe nisjen e sezonit të ri turistik. Pas dy vitesh të vështira pandemie, vendasit shpresojnë për një rritje më të madhe ekonomike.

“Ne e bëmë këtë protestë që ta shohë kryeministri. Tani mos të flasim broçkulla, ligjin e bën kryeministri.” Kjo ishte mënyra më e mirë sipas zjarrfikësve për të kërkuar një të drejtë që u mohohet prej të paktën 3 vitesh. Rreth 1250 punonjësve të këtij shërbimi në të gjithë Shqipërinë...

Rritja e çmimit të naftës në shifrat e mbi 260 lekë për litër ndikoi menjëherë në transportin e qytetarëve. Të gjitha linjat ndërqytetase me nisje apo destinacion Tiranën, e kanë rritur biletën nga 50 deri në 100 lekë, sipas distancës. Thonë se përballë shpenzimeve të përllogaritura në 30%, nuk shohin...

Një vit më parë, shqiptarët e blinin naftën mesatarisht 155 lekë për litër. Sot, u duhet të paguajnë 100 lekë më shumë për të njëjtën sasi. Vetëm në harkun e 7 ditëve, shtrenjtimi i naftës theu çdo rekord të mundshëm në Shqipëri. Nga 192 lekë në fillim të marsit, në mbi 260 lekë aktualisht.

Një vit më parë, shqiptarët e blinin naftën mesatarisht 155 lekë për litër. Sot, u duhet të paguajnë 100 lekë më shumë për të njëjtën sasi. Vetëm në harkun e 7 ditëve, shtrenjtimi i naftës theu çdo rekord të mundshëm në Shqipëri. Nga 192 lekë në fillim të marsit, në...

Që në orët e para të mëngjesit qytetarët u gjendën në një kolaps për të lëvizur nga një destinacion në tjetrin. Kompanitë e transportit urban dolën në rrugë më gjysmën e flotave. Kjo shkaktoi pritje të gjatë në pikat e stacioneve, dhe tejmbushje të mjeteve. Të vetëdijshëm për situatën e...

Bashkitë e mbetura pa kryetarë kanë nga kjo e hënë 6drejtuesë të emëruar nga vota e zgjedhësve. Për afro 300 ditë, Vora, Rrogozhina, Lushnja, Durrësi, Dibra dhe Shkodra nuk do të qeverisen më nga kryetarë të komanduar. Partia Socialiste fitoi 5 bashki, një rezultat që padyshim kënaq të majtën, ndërsa...

Përgjatë këtyre ditëve luftimesh në disa qytete të Ukrainës thirrja kryesore, përpos ndihmës ushtarake, ka qenë edhe për ndihma humanitare si ushqime apo medikamente. Të njëjtën thirrje bëri dhe Denys Ganzha në A2 CNN, student në Kiev dhe përfaqësues i të rinjve ukrainas. Qindra civilë kanë nevojë të mjekohen e...

Ashtu si çdo muaj edhe në 1 mars, abonetë për transportin urban nuk do të mungojnë. Shoqata e këtij sektori pat paralajmëruar se flotat nuk do të hidheshin në qarkullim duke bojkotuar punën, dhe më pas në një deklaratë të dytë u njoftua heqja e aboneve për muajin mars. Por...

“Moj Europë, Europë e vjetër, si s’ma gjete një rrugë tjetër”, Emigrimi i paligjshëm drejt Anglisë nuk kryhet më në fshehtësi të plotë, por reklamohet në rrjete sociale. TikTok është një nga platformat më të pakontrolluara, ku në vendin tonë po shërben për të gjetur klientë. Kalim 100% i sigurt...

Presidenti i Ukrainës u kërkoi qytetarëve të qëndrojnë në shtëpie të mos dalin pasi ushtria po ruan territorin, por mijëra ukrainas kanë nisur të largohen në rrugë tokësore nga vendi. Në mesin e tyre është edhe një valltare shqiptare, Neli Supejor. Së bashku me djalin e saj, ajo tregon se...

U deshën pak minuta që kushtet atmosferike të rrezikonin serat dhe prodhimet bujqësore. Në fshatrat e Beratit, Samaticë, Dronovicë, Rërëz dhe Goriçan, fermerët janë ndier të rrezikuar nga breshëri, kur janë paraqitur dhe dëme. Mariglen Ziu tregon sesi u përjetuan ato pak minuta, nga të cilat jo pak herë kanë...

Moti i keq dhe reshjet e shumta të breshrit kanë përfshirë përgjatë pasdites së të martës, e deri në orët e mbrëmjes, fshatrat e Lushnjës e Beratit. Konkretisht në fshatin Samaticë, pranë serave bujqësore janë krijuar masive breshëri duke rrezikuar të mbjellat e sezonit të pranverës dhe strukturat e serave....

Ishin përgatitur që të mos lejonin fadromat t’u prishnin shtëpitë, ende pa firmosur një kontratë. Prej orëve të para të mëngjesit, banorët e 5 Majit nisën rezistencën ndaj policisë. Përleshja u ndal sapo në përdorim u fut gazi lotsjellës. Kjo ishte panorama e pak minutave në bllokun e banesave që...

Kryefjala e javëve të fundit në fjalorin politik dhe ekonomik është “incenerator”. Përtej akuzave ekonomiko-politike, përdorimi i këtij emri nuk shkon me gjuhën shqipe. A mjafton vetëm përkthimi inceneratorit si djegës apo impiant i përpunimit të mbetjeve? Për zgjidhjen më të mirë sytë i kemi nga gjuhëtarët. “Incenerator? Kemi fjalët...

Rea Tresa po studion në Imperial College London, në degën e bioinxhinieri molekulare. Ajo është nga përfitueset e fondit të ekselencës për studentët shqiptarë që dëshirojnë të marrin dije në universitetet më të mira të botës. Lajmi se Shqipëria do të mbyllë financimi për vitet e ardhshme nuk e gëzon,...

Rexhina Buzi ka 4 muaj që pret të marrë bursën e studimit nga shteti për të mbuluar një pjesë të shpenzimeve në kryeqytet. Në dorë mban një kërkesë të cilën ia adreson Rektoratit për t’u informuar se përse ka një vonesë të tillë.

Ndryshimi i përvitshëm i skemave të subvencioneve në bujqësi dhe blegtori, po shton edhe më shumë pakënaqësi tek ata të cilët punojnë tokën. Teksa ministria pritet të shohë me prioritet ata të cilët bashkohen në të ashtuquajturat “Shoqëri Bujqësore”, shembuj të tillë janë të pakët dhe renditen disa arsye se...

Fermerët dhe blegtorët e vegjël do të mbeten jashtë financimit nga skemat kombëtare të subvencionimit të Ministrisë së Bujqësisë. Kriteret e përfitimit kanë ndryshuar duke u rritur kështu kufiri minimal i krerëve të kafshëve dhe sipërfaqes së serave. Ministria këshillon krijimin e Shoqërive të Bashkëpunimit Bujqësor, edhe pse kjo nismë...

Banorët e 5 Majit u rikthyen në protestë para parlamentit. Këtë herë, ata me vete kishin marrë edhe fëmijët. “I mora fëmijët sot për t’i treguar strofën e horrave që është ajo aty. Drejtohet nga parlamenti, do i tregoj se këta njerëz po prishin shtëpia familjarësh e po ndërtojnë kulla...

Dashamir Çela rrit 40 krerë lopë e viça. Ndonëse dëshira e tij është ta shtojë fermën, e ka të pamundur me ndihmën që i ofron aktualisht shteti. Blegtoria subvencionohet vetëm me 10 mijë lekë për krerë lopë dhe 1200 lekë për të imtat, por në bazë të një limiti të...

Reduktimi i sasisë së prodhuar të qumështit vendas i ka hapur rrugë importit. Vetëm vitin e kaluar hynë në Shqipëri rreth 24 mijë tonë qumësht, ndërsa konsumi te qytetarët ka rënë për shkak të çmimeve dhe pasigurisë ushqimore. Sasia e prodhimit të qumështit në Shqipëri ka pësuar një rënie të...

Përgjatë gjithë sezonit, fermeri i bën çdo shërbim bimës për të pasur prodhimtari të lartë. Madje nuk kursehet as në blerjen e pesticideve apo plehrave kimike, të cilat së fundmi gati janë dyfishuar në çmim. I gjithë ky përkushtim i muajve të tërë, mund të hidhet poshtë në saj të...

Përgjatë gjithë sezonit, fermeri i bën çdo shërbim bimës për të pasur prodhimtari të lartë. Madje nuk kursehet as në blerjen e pesticideve apo plehrave kimike, të cilat së fundmi gati janë dyfishuar në çmim. I gjithë ky përkushtim i muajve të tërë mund të hidhet poshtë në saj të...

Autoriteti i Konkurrencës mund të nisë një hetim pas raportimit të A2 CNN mbi diferencën e çmimeve të fruta-perimeve nga fermerët te konsumatori fundor. Burime pranë këtij institucioni, thonë se pasi të analizohen të gjitha faktet e paraqitura në raportim, mund të shërbejnë si një fillesë për nisjen e një...

Banorët që preken nga projektet e qeverisë dhe pushtetit vendor, shtëpitë e të cilëve do të prishen për të ndërtuar komplekse banimi apo segmente rrugore, i janë drejtuar kryeministrisë këtë herë për të protestuar. Thonë se në akt-marrëveshjet e propozuara u mungon transparenca dhe se bonusi i qirasë është i...

Çmimet e frutave perimeve pësojnë një rritje drastike nga shitja e fermerit te grumbulluesit e deri te konsumatori fundor. Nga një vëzhgim që A2 CNN kreu, çmimi shumëfishohet gjatë gjithë zinxhirit tregtar. Në tregun e fruta-perimeve në Lushnje që në orët e para të mëngjesit, fermerët dhe grumbulluesit hyjnë në...

Situata me pandeminë gjatë këtij muaji në vendin tonë na afroi me të njëjtin realitet të asaj çfarë përjetoi në dhjetor Europa Perëndimore. U paralajmërua se Omicron do të kishte një transmetueshmëri më të lartë se Delta dhe kështu ndodhi. Që prej datës 5 janar kurba e infektimeve në Shqipëri...