Genta Dobra

BUSINESS JOURNALIST

Video
16:01 • 29 Gusht 2020
SPECIALE A2/ Emigracioni dhe lindjet e pakta, si po “tretet” popullsia e Shqipërisë
Emigracioni dhe lindjet e pakta, si po “tretet” popullsia e Shqipërisë

16:02 • 29 Gusht 2020

Emigracioni dhe lindjet e pakta, si po “tretet” popullsia e Shqipërisë

Shqipëria po boshatiset. Të dhënat e Institutit të Statistikave tregojnë për një popullsi që po tkurret e po plaket. Lindjet e pakta dhe emigracioni i lartë, kryesisht i të rinjve, është shndërruar në një kambanë alarmi për atë që po përballet vendi sot e mbi...

Lexo lajmin e plotë

Buxheti dhe pandemia, shpenzimet përtej parashikimit, ndikuan paketat sociale

15:24 • 27 Gusht 2020

Buxheti dhe pandemia, shpenzimet përtej parashikimit, ndikuan paketat sociale

Ndërsa të ardhurat në buxhet kanë rënë ndjeshëm si pasojë e efekteve të COVID-19, shpenzimet kanë ndjekur kahun e kundërt. Sipas të dhënave të Ministrisë së Financave, për 7-mujorin e këtij viti, shpenzimet me fondet e buxhetit janë rritur përtej parashikimeve. Për këtë periudhë janë...

Lexo lajmin e plotë

Punonjësit e transportit, Tatimet: Si do të përfitohet paga sipas Paketës nr.3?

10:45 • 27 Gusht 2020

Punonjësit e transportit, Tatimet: Si do të përfitohet paga sipas Paketës nr.3?

Pas vendimit të qeverisë që iu mundësonte një pagë lufte prej 26 mijë lekësh të punësuarve apo ish të punësuarve në kompanitë e transportit publik, bëhen publike detajet sesi mund të përfitohet kjo ndihmë financiare.  Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve njofton për procedurën që duhet...

Lexo lajmin e plotë

Tkurrja e popullsisë, ekspertët: Bizneset në vështirësi, nuk gjejnë punëtorë

16:56 • 24 Gusht 2020

Tkurrja e popullsisë, ekspertët: Bizneset në vështirësi, nuk gjejnë punëtorë

Alarmit të prestigjiozes “The Economist” se popullsia e Shqipërisë do të reduktohet me 26% deri në vitin 2050, i bashkohen edhe ekspertët vendas.  Sipas tyre, largimi masiv i të rinjve dhe plakja e popullsisë po rrezikojnë seriozisht ekonominë e vendit, pasi shumë kompani kanë filluar...

Lexo lajmin e plotë

Diplomacia ekonomike, ekspertja: Dështoi, nuk solli investime të huaja

14:18 • 20 Gusht 2020

Diplomacia ekonomike, ekspertja: Dështoi, nuk solli investime të huaja

Shqipëria ka dështuar me diplomacinë ekonomike. Në vendet e tjera kjo është një levë e rëndësishme për të thithur investime të huaja, gjë që nuk ka ndodhur me Shqipërinë. Më shumë se kurrë vendi ka nevojë sot për kapital të huaj, në kushtet kur kanë...

Lexo lajmin e plotë

Video
13:34 • 22 Gusht 2020
Turizmi patriotik, Gërxhani: Nuk rikuperon humbjet, sektori në kolaps
Video
12:21 • 19 Gusht 2020
Pagë shtesë 26 mijë lekë për punonjësit e transportit publik, përfitojnë edhe të larguarit
Video
20:08 • 18 Gusht 2020
Punonjësit e transportit publik, pagë shtesë 26 mijë lekë, përfitojnë edhe të larguarit
Eksportet shqiptare, rimëkëmbje e lehtë në korrik, por rënia ende e thellë

14:40 • 17 Gusht 2020

Eksportet shqiptare, rimëkëmbje e lehtë në korrik, por rënia ende e thellë

Edhe pse në korrik eksportet kanë shënuar shenja rimëkëmbje, situata është ende larg asaj të një viti më parë. Instituti i Statistikave raporton se për në këtë periudhë eksportet arritën vlerën e 25 miliardë lekëve, duke shënuar një rënie prej 11.6 % kundrejt korrikut të...

Lexo lajmin e plotë

Huaja në lekë, garancia sovrane ul ndjeshëm normat e interesit

11:07 • 17 Gusht 2020

Huaja në lekë, garancia sovrane ul ndjeshëm normat e interesit

Instrumenti i garancisë sovrane të ofruar nga qeveria për të ndihmuar bizneset që të kapërcejnë situatën e krijuar nga pandemia Covid-19 ka ulur ndjeshëm interesat e huave.  Të dhënat e Bankës së Shqipërisë tregojnë se interesi mesatar për kredinë e re në lekë dhënë biznesit...

Lexo lajmin e plotë

Efektet e Covid-19, tregtarët pesimistë: Pandemia ka ulur fuqinë blerëse

15:13 • 10 Gusht 2020

Efektet e Covid-19, tregtarët pesimistë: Pandemia ka ulur fuqinë blerëse

Pandemia e Covid-19 ka goditur buxhetet e familjeve shqiptare, si pasojë e tkurrjes së të ardhurave, duke sjellë rrjedhimisht një rënie të konsumit në vend. Tregtarët e fruta perimeve në kryeqytet shprehen se fuqia blerëse ka rënë ndjeshëm krahasuar me një vit më parë, kjo...

Lexo lajmin e plotë

Kriza nga COVID-19, ekspertët: Rrezikon të çojë borxhin në 100% të PBB

19:52 • 09 Gusht 2020

Kriza nga COVID-19, ekspertët: Rrezikon të çojë borxhin në 100% të PBB

Shqipëria ka hyrë në recesion të thellë jo më shumë prej pandemisë së koronavirusit, se sa prej politikave të paqëndrueshme ekonomike. Këtë qëndrim mbajnë ekspertët e ekonomisë dhe të opozitës, sipas të cilëve shenjat e krizës ishin sinjalizuar, për t’u materializuar më pas me dy...

Lexo lajmin e plotë

Ndarja në 4 rajone, Haxhimali: Ligji cenon autonominë e pushtetit vendor

14:58 • 07 Gusht 2020

Ndarja në 4 rajone, Haxhimali: Ligji cenon autonominë e pushtetit vendor

Ligji për Zhvillimin Rajonal dhe Kohezionin i cili parashikon ndarjen e vendit në 4 rajone cenon autonominë e pushtetit vendor. Sipas kreut të Shoqatës Shqiptare të Bashkive, Agron Haxhimali, zbatimi i tij përmes Fondit Shqiptar të Zhvillimit e bën qeverinë autoritet kontrollues të njësive të...

Lexo lajmin e plotë

Amnistia fiskale, Preçi: Struktura zbatuese, jo në varësinë e Tatimeve

15:57 • 06 Gusht 2020

Amnistia fiskale, Preçi: Struktura zbatuese, jo në varësinë e Tatimeve

Njësia Speciale që do të ngrihet për zbatimin e amnistisë fiskale duhet të jetë plotësisht e shkëputur nga Administrata Tatimore. I këtij mendimi është eksperti për ekonominë, Zef Preçi, i cili edhe pse është skeptik mbi rikthimin e shqyrtimit të draftit në Shtator nga qeveria,...

Lexo lajmin e plotë

Goditja nga Covid-19, Sejko: Ringritja e ngadaltë, ekonomia i kthehet rritjes në 2021

19:29 • 05 Gusht 2020

Goditja nga Covid-19, Sejko: Ringritja e ngadaltë, ekonomia i kthehet rritjes në 2021

Pandemia Covid-19 ka goditur rëndë ekonominë shqiptare, duke ngadalësuar aktivitetin ekonomik në të gjithë sektorët.  Sipas Guvernatorit të Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, pasiguritë për të ardhmen pritet të shoqërohen me një tkurrje të ndjeshme të konsumit dhe investimeve private në vend.  Rikuperimi i ekonomisë...

Lexo lajmin e plotë

Zhvlerësimi i euros, eksperti: Ndikuan faktorët sezonalë dhe emetimi i eurobondit

16:34 • 05 Gusht 2020

Zhvlerësimi i euros, eksperti: Ndikuan faktorët sezonalë dhe emetimi i eurobondit

Kriza e koronavirusit ka ndikuar drejtpërdrejt kursin e këmbimit valutor në vend. Eksperti për ekonominë, Arjan Kadaresë, shpjegon se përveç efekte sezonale, ndikim në zhvlerësimin e mëtejshëm të euros në këtë periudhë ka dhënë edhe emetimi i eurobondit prej 650 milionë euro të bërë në...

Lexo lajmin e plotë

Kursi i këmbimit, zhvlerësohen ndjeshëm euro dhe dollari amerikan

15:44 • 05 Gusht 2020

Kursi i këmbimit, zhvlerësohen ndjeshëm euro dhe dollari amerikan

Tregu i këmbimit valutor ka pësuar luhatje të forta nga situata me pandeminë COVID-19. Rënien më të madhe e ka shënuar dollari amerikan, i cili sipas kursit zyrtar të Bankës së Shqipërisë këmbehet aktualisht për 104,4 lekë, duke regjistruar nivelin më të ulët në gati...

Lexo lajmin e plotë

Programi i ripunësimit, fasonët: Të nisë sa më shpejt zbatimi i procesit

15:44 • 03 Gusht 2020

Programi i ripunësimit, fasonët: Të nisë sa më shpejt zbatimi i procesit

Bizneset do të shfrytëzojnë programin e qeverisë për të rimarrë në punë punonjësit e larguar për shkak të pandemisë së koronavirusit. Florian Zekja, përfaqësuesi i industrisë fason që është edhe një ndër sektorët më të prekur nga kriza Covid-19, deklaron se deri më tani nga...

Lexo lajmin e plotë

Krizat si mundësi, alternativat e investimit në kohën e Covid-19

16:42 • 31 Korrik 2020

Krizat si mundësi, alternativat e investimit në kohën e Covid-19

Në kohë krize, njerëzit kërkojnë që të ruajnë vlerën e parave dhe kursimeve të tyre. Por, ka edhe nga ata që i shtojnë fitimet. Në botë, sa herë që ka situata që krijojnë pasiguri, investitorët zgjedhin arin si një alternativë investimi të besueshme. Kjo është...

Lexo lajmin e plotë

Financimi i të vegjëlve, Banka Botërore propozon skemë garancie sovrane

10:50 • 31 Korrik 2020

Financimi i të vegjëlve, Banka Botërore propozon skemë garancie sovrane

Bizneset mikro, të vogla dhe të mesme, që zënë peshën më të madhe të punësimit në vend, hasin vështirësi të mëdha në financim. Një raport i Bankës Botërore vlerëson se hezitimi i bankave për të huazuar te këto biznese, krijon një pengesë të madhe për...

Lexo lajmin e plotë

Industria fason/ Sektori drejt kolapsit, listë me kërkesa për qeverinë

16:42 • 17 Korrik 2020

Industria fason/ Sektori drejt kolapsit, listë me kërkesa për qeverinë

Kriza e koronavirusit po çon industrinë prodhuese të veshjeve dhe këpucëve drejt kolapsit.  Përfaqësuesit e këtij sektori kërkojnë ndërhyrje emergjente nga qeveria për të shmangur falimentin në masë të këtyre sipërmarrjeve, që po përballen me mungesë likuiditeti për të vijuar punën.  Ata kanë dalë me...

Lexo lajmin e plotë

Tërmeti dhe pandemia rrisin sigurimet e pronës dhe shëndetit

16:41 • 15 Korrik 2020

Tërmeti dhe pandemia rrisin sigurimet e pronës dhe shëndetit

Tërmetet e vitit të kaluar dhe pandemia e koronavirusit kanë trembur qytetarët dhe bizneset. Të dhënat e Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare tregojnë se gjatë 5 mujorit të këtij viti, ka pasur rritje të sigurimit vullnetar të pasurisë, si dhe jetës dhe shëndetit. Të dhënat e...

Lexo lajmin e plotë

Fasonët ndryshojnë kurs, prodhojnë maska e veshje mjekësore

19:50 • 14 Korrik 2020

Fasonët ndryshojnë kurs, prodhojnë maska e veshje mjekësore

Pandemia e koronavirusit nuk ka frenuar punën për industrinë fason, por ka detyruar këto biznese që të përshtaten dhe të diversifikojnë prodhimin.  Florjan Zekja, sipërmarrës në industrinë e veshjeve dhe këpucëve, shpjegon se vështirësitë që po has sektori janë të mëdha, teksa një pjesë e madhe...

Lexo lajmin e plotë

Vlerësimi i Moody’s, si e lexojnë mazhoranca dhe opozita raportin?

10:18 • 14 Korrik 2020

Vlerësimi i Moody’s, si e lexojnë mazhoranca dhe opozita raportin?

Mazhoranca dhe opozita e lexojnë në mënyra të ndryshme raportin e Moody’s.  Për demokratët, konstatimet e institucionit financiar të vlerësimit janë një këmbanë alarmi që vjen pas keqmenaxhimit të financave publike dhe pasqyron gjendjen e vështirë që po kalon ekonomia.  Dorian Teliti, drejtor i kabinetit...

Lexo lajmin e plotë

“Moody’s” skanon ekonominë: Rreziqet janë borxhi i lartë publik, PPP dhe euroizimi

14:23 • 12 Korrik 2020

“Moody’s” skanon ekonominë: Rreziqet janë borxhi i lartë publik, PPP dhe euroizimi

Borxhi i lartë publik, që pritet të arrijë në nivelin e 80% të Prodhimit të Brendshëm Bruto, rrezikon stabilitetin e financave publike. Shqetësimi ngrihet nga agjencia prestigjioze “Moody’s”, e cila, edhe pse e ka mbajtur të pandryshuar vlerësimin për Shqipërinë në B1, me perspektivë të...

Lexo lajmin e plotë

Ndërhyrjet në buxhet, Preçi: Fondet të shkojnë për përballimin e krizës

11:35 • 07 Korrik 2020

Ndërhyrjet në buxhet, Preçi: Fondet të shkojnë për përballimin e krizës

Paratë e buxhetit në këtë moment nuk duhet të shkojnë për investime infrastrukturore, por për të përballuar krizën e shkaktuar nga pandemia. I këtij mendimi është ish-ministri i Ekonomisë Zef Preçi, sipas të cilit shpenzimet buxhetore duhet të përqendrohen kryesisht në sektorin e shëndetësisë për...

Lexo lajmin e plotë

Projektet e reja, ekspertët: Qeveria të orientohet drejt sektorit prodhues

19:18 • 03 Korrik 2020

Projektet e reja, ekspertët: Qeveria të orientohet drejt sektorit prodhues

Projektet e fundit të prezantuara nga qeveria në prag të zgjedhjeve parlamentare kanë një kosto të lartë për buxhetin e shtetit, ndërsa përfitimet prej tyre duan vite të materializohen në ekonomi.  Sipas ekspertit Adrian Civici, investimet publike nuk janë mjeti më efikas për të përballuar...

Lexo lajmin e plotë

Kritikat e FMN, ekspertët: Të drejta, qeveria të marrë masa

10:36 • 03 Korrik 2020

Kritikat e FMN, ekspertët: Të drejta, qeveria të marrë masa

Ekspertët argumentojnë se duhet një qasje tjetër për të orientuar fondet buxhetore dhe për të ndihmuar ekonominë, jo në kahun e të ardhurave duke lehtësuar nga taksat kategori të caktuara biznesi, por në kahun e ofertës, duke rritur shpenzimet dhe duke shtuar para në ekonomi....

Lexo lajmin e plotë

Rritja e pragut të TVSH, Gjokutaj: Nisma nxit evazionin fiskal

10:22 • 01 Korrik 2020

Rritja e pragut të TVSH, Gjokutaj: Nisma nxit evazionin fiskal

Zgjerimi i pragut do të shoqërohet me më pak biznese që do të futen në skemën e tatimit mbi vlerën e  shtuar. Sipas qendrës studimore ALTAX, deri më tani, qeveritë kanë bërë 7 herë ndërhyrje në pragun e TVSH-së, që prej qershorit 1996 kur kjo...

Lexo lajmin e plotë

Rritja e pragut të TVSH, biznesi i vogël: Mund të rrisë taksat e tjera

20:40 • 30 Qershor 2020

Rritja e pragut të TVSH, biznesi i vogël: Mund të rrisë taksat e tjera

Pragu i TVSH do të rritet nga 2 milionë në 10 milionë lekë xhiro në vit për biznesin e vogël, ndërsa nuk do të paguajnë tatim fitim deri në fund të vitit 2029, siç pohoi edhe vetë ministrja e Financave dhe Ekonomisë Anila Denaj. Por,...

Lexo lajmin e plotë

Investimet e huaja, Beqiri: Vit i vështirë, duhen lehtësi fiskale

20:32 • 29 Qershor 2020

Investimet e huaja, Beqiri: Vit i vështirë, duhen lehtësi fiskale

Përfundimi i dy projekteve madhore të gazsjellësit TAP dhe hidrocentralit të  Devollit si dhe efektet e pandemisë globale të koronavirusit do të vënë në rrezik investimet e huaja në të ardhmen. Ish-drejtori i Agjencisë për Nxitjen e Investimeve të Huaja, Gent Beqiri deklaron se fluksi...

Lexo lajmin e plotë

Kriza nga Covid-19, tkurret ndjeshëm volumi i mallrave në maj

16:49 • 29 Qershor 2020

Kriza nga Covid-19, tkurret ndjeshëm volumi i mallrave në maj

Duket se Covid-19 po rëndon çdo ditë situatës ekonomike, jo vetëm në Shqipëri, por në të gjithë botën. Kjo është reflektuar me një rënie të fortë në shkëmbimin e mallrave mes vendeve. Instituti i Statistikave raporton se në maj, volumi i mallrave të ngarkuara dhe...

Lexo lajmin e plotë

Sistemi bonus-malus, Ministria e Financave e lë zbatimin në dorën e kompanive të sigurimit

14:34 • 27 Qershor 2020

Sistemi bonus-malus, Ministria e Financave e lë zbatimin në dorën e kompanive të sigurimit

Sistemi bonus-malus, mekanizëm i vërtetuar në Europë që ka dhënë efekte në uljen e numrit të aksidenteve, nuk do të jetë i detyrueshëm për t’u zbatuar në Shqipëri. Ministria e Financave dhe Ekonomisë, në draftin e ri të ligjit për sigurimin e detyrueshëm të automjeteve,...

Lexo lajmin e plotë

Ekonomia në krizë, ekspertët apelojnë qeverinë: Kujdes me projektet

16:51 • 26 Qershor 2020

Ekonomia në krizë, ekspertët apelojnë qeverinë: Kujdes me projektet

Investimet afatgjata të planifikuara nga qeveria duhet të presin. I këtij mendimi është eksperti për ekonominë Pano Soko, sipas të cilit buxheti i shtetit duhet të përqendrohet në projekte afatshkurtra për të rimëkëmbur sa më shpejt ekonominë. Financimet sipas tij, duhet të orientohen plotësisht në...

Lexo lajmin e plotë

Bizneset në krizë për shkak të mungesës së klientëve, i druhen falimentit

11:05 • 26 Qershor 2020

Bizneset në krizë për shkak të mungesës së klientëve, i druhen falimentit

Gati një muaj pas hapjes së plotë të ekonomisë, biznesi po rrezikon falimentin për shkak të krizës së koronavirusit. Tregtarët deklarojnë se po hasin vështirësi të mëdha në shlyerjen e pagesave dhe detyrimeve që kanë ndaj shtetit, tregues që po vë në pikëpyetje mbijetesën e...

Lexo lajmin e plotë

Ringritja e ekonomisë, eksperti: Nevojitet ndihmë direkte për sipërmarrjen

09:38 • 24 Qershor 2020

Ringritja e ekonomisë, eksperti: Nevojitet ndihmë direkte për sipërmarrjen

Garancia sovrane nuk shihet si ndihmë konkrete për kompanitë që po përballen me vështirësi të mëdha për shkak të krizës së koronavirusit.  Eksperti për ekonominë, Arbi Agalliu shpjegon se qeveria mund të përdorë forma të tjera për të lehtësuar sipërmarrjen e cila në këtë moment...

Lexo lajmin e plotë

Garancia sovrane 1, bizneset kanë hasur vështirësi në marrjen e kredive

16:51 • 23 Qershor 2020

Garancia sovrane 1, bizneset kanë hasur vështirësi në marrjen e kredive

Pavarësisht shtyrjes së afatit deri më 20 qershor për garancinë e parë sovrane, përmes të cilës bizneset mund të aplikonin për kredi për pagat e punonjësve vetëm 55% e shumës së vënë në dispozicion nga qeveria është arritur të përfitohet. Të dhënat e fundit të...

Lexo lajmin e plotë

Blegtoria në krizë, ekspertët: Shkak, mungesa e financimeve

09:46 • 23 Qershor 2020

Blegtoria në krizë, ekspertët: Shkak, mungesa e financimeve

Ekspertët ndeshen me argumente teksa analizojnë arsyet e dobësimit të blegtorisë në vend gjatë viteve të fundit. Drejtuesit e Ministrisë së Bujqësisë pranojnë se situata është shqetësuese teksa fajësojnë lëvizjet demografike si arsyen kryesore. Por, sipas ekspertit të bujqësisë Ervin Resuli, fermerët janë larguar nga...

Lexo lajmin e plotë

Shtyrja e rivlerësimit të pasurive, agjentët imobiliarë: Përfiton kush shet tani pronat

16:46 • 19 Qershor 2020

Shtyrja e rivlerësimit të pasurive, agjentët imobiliarë: Përfiton kush shet tani pronat

Qytetarët që duan të bëjnë rivlerësimin e pasurisë së tyre për të paguar më pak taksë në momentin e shitjes kanë mundësi ta bëjnë këtë deri në fund të vitit 2020.  Agjentët e pasurive të paluajtshme shpjegojnë se rivlerësimi me kushte lehtësuese është një ndihmë...

Lexo lajmin e plotë

Heqja e taksave, ekspertët: Do të nxisë evazionin fiskal nga biznesi i madh

10:39 • 19 Qershor 2020

Heqja e taksave, ekspertët: Do të nxisë evazionin fiskal nga biznesi i madh

Ekspertët e sistemit fiskal deklarojnë se nisma e qeverisë për heqjen e tatim-fitimit do të krijojë probleme të mëdha për administratën tatimore dhe do të nxisë evazionin fiskal, duke sjellë më pak të ardhura në buxhet.  Ndërkaq, drejtuesit e Shoqatës së Biznesit të Vogël ankohen...

Lexo lajmin e plotë

Kriza nga pandemia, eksperti: Rrezik largimi i punonjësve jashtë vendit

09:37 • 18 Qershor 2020

Kriza nga pandemia, eksperti: Rrezik largimi i punonjësve jashtë vendit

Ekspertët e ekonomisë japin alarmin për goditjen që do të marrë ekonomia pas rënies së fortë të eksporteve dhe hapjes së kufijve. Sipas tyre, një ndër shtyllat kryesore të ekonomisë që është industria fason nuk është ndihmuar për të ruajtur vendet e punës. Rrjedhimisht punonjësit...

Lexo lajmin e plotë

Ngërçi në KLSH, jurist apo ekonomist, si duhet të jetë kryetari i ri?

10:25 • 17 Qershor 2020

Ngërçi në KLSH, jurist apo ekonomist, si duhet të jetë kryetari i ri?

Jurist apo ekonomist, si duhet të jetë kryetari i Kontrollit të Lartë të Shtetit? Ligji përcakton se kreu i këtij institucioni duhet të ketë mbaruar arsimin e lartë në ekonomi, financë apo në drejtësi, por duhet të ketë edhe eksperiencë në çështjet ekonomike. Për ekspertin...

Lexo lajmin e plotë

Video
16:25 • 15 Qershor 2020
Garancia sovrane, eksperti: E vetme, e pamjaftueshme
Të papunët e krizës/ Mbi 136 mijë të larguar, ekspertët: Duhet riorganizim i tregut

12:00 • 15 Qershor 2020

Të papunët e krizës/ Mbi 136 mijë të larguar, ekspertët: Duhet riorganizim i tregut

Alarmi i dhënë nga ekspertët vendas dhe nga institucionet financiare ndërkombëtare për goditjen e tregut të punës nga pandemia është materializuar edhe në të dhënat zyrtare. Sipas Ministrisë së Financave, kriza e koronavirusit ka nxjerrë mbi 136 000 të papunë gjatë periudhës mars-maj. Të dhënat...

Lexo lajmin e plotë

Video
18:39 • 12 Qershor 2020
Amnistia fiskale, ekspertët: Nisma elektorale, duhet rishikuar drafti
Bizneset në vështirësi, kërkojnë paketë të tretë financiare nga qeveria

15:08 • 09 Qershor 2020

Bizneset në vështirësi, kërkojnë paketë të tretë financiare nga qeveria

Biznesi shprehet i pakënaqur me planin e qeverisë për rimëkëmbje ekonomike dhe deklaron se ka nevojë për një paketë të tretë financiare për të kapërcyer sa më shpejt pasojat e krizës. Ndër kërkesat që bën sipërmarrja për masat emergjente përfshihet edhe një garanci e tretë...

Lexo lajmin e plotë

Kredia për pagat, Shtjefni: Nuk mjafton për të ndihmuar bizneset e mëdha

11:27 • 09 Qershor 2020

Kredia për pagat, Shtjefni: Nuk mjafton për të ndihmuar bizneset e mëdha

Bizneset e mëdha, që kanë nisur aktivitetin, po përballen me vështirësi të shumta, çka do të thotë se futja në shinat normale të ekonomisë do të kërkojë shumë kohë. Për prodhuesin e industrisë së ndërtimit, Zef Shtjefni, lehtësia në kreditim për pagat e punonjësve nuk...

Lexo lajmin e plotë

Kriza rrit inflacionin, arriti 2,1% në maj pas shtrenjtimit të ushqimeve

16:17 • 08 Qershor 2020

Kriza rrit inflacionin, arriti 2,1% në maj pas shtrenjtimit të ushqimeve

Kriza e koronavirusit ka detyruar qytetarët që të shpenzojnë vetëm për ushqime. Këtë e tregojnë të dhënat e fundit të Institutit të Statistikave për inflacionin, i cili muajin e kaluar arriti në 2,1%, duke u rritur me 0,6% kundrejt të njëjtës periudhë të një viti...

Lexo lajmin e plotë

Ndërhyrjet fiskale, ekspertët: Nisma pozitive, lehtëson sipërmarrjen

17:00 • 05 Qershor 2020

Ndërhyrjet fiskale, ekspertët: Nisma pozitive, lehtëson sipërmarrjen

Qeveria deklaron se nuk do të ketë një paketë të tretë financiare për rimëkëmbjen e ekonomisë pas pandemisë, por në vend të saj kryeministri Edi Rama prezantoi një plan shumëvjeçar, që parashikon edhe ulje taksash për biznesin e vogël. Ekspertët e ekonomisë e shohin pozitivisht...

Lexo lajmin e plotë

Paketa e rimëkëmbjes, ekspertët: Ndihmë direkte për bizneset dhe qytetarët

15:10 • 04 Qershor 2020

Paketa e rimëkëmbjes, ekspertët: Ndihmë direkte për bizneset dhe qytetarët

Ndihma direkte për bizneset dhe familjet e prekura më rëndë nga kriza e koronavirusit është instrumenti i vetëm që mund të ringrejë sa më parë ekonominë. Ekspertët e ekonomisë shpjegojnë se paketa e tretë financiare duhet të fokusohet veçanërisht në sektorin e turizmit, që ka...

Lexo lajmin e plotë

Raporti i BB për varfërinë, ekspertët: Kambanë alarmi, nevojiten masa urgjente

11:35 • 03 Qershor 2020

Raporti i BB për varfërinë, ekspertët: Kambanë alarmi, nevojiten masa urgjente

Qeveria nuk duhet të jetë thjesht në gjendje alerti për raportin e Bankës Botërore mbi varfërinë, por duhet të reagojë në mënyrë emergjente.  Eksperti për ekonominë, Fatos Çoçoli, shpjegon se shifrat janë një këmbanë alarmi dhe këtë fenomen do ta vuajnë më shumë qytetet kryesore...

Lexo lajmin e plotë

Pesha e turizmit, sezoni veror përcaktues në ecurinë e ekonomisë

18:39 • 01 Qershor 2020

Pesha e turizmit, sezoni veror përcaktues në ecurinë e ekonomisë

Turizmi është sektori më i prekur nga dy goditje radhazi: tërmeti i 26 nëntorit dhe pandemia e koronavirusit. Bëhet fjalë për një ndër shtyllat që mban në këmbë ekonominë. Sipas të dhënave të Strategjisë Kombëtare të Turizmit, ky sektor jep një kontribut prej 8.9% në...

Lexo lajmin e plotë

Video
17:20 • 01 Qershor 2020
Sezoni turistik, operatorët pesimistë, rajoni më agresiv
Sezoni turistik, operatorët pesimistë, rajoni më agresiv

17:16 • 01 Qershor 2020

Sezoni turistik, operatorët pesimistë, rajoni më agresiv

Rajoni po “rrëmben” turistët besnikë të Shqipërisë. Operatorët turistikë deklarojnë se politikat agresive që po ndjekin fqinjët në industrinë e turizmit kanë bërë që vizitorët e huaj të qasen drejt destinacioneve të tyre, ndërsa deklarojnë se turizmi këtë vit do të mbështetet kryesisht nga shqiptarët...

Lexo lajmin e plotë

Banka Botërore, pandemia varfëron shqiptarët, niveli mund të arrijë në 43.6%

17:27 • 31 Maj 2020

Banka Botërore, pandemia varfëron shqiptarët, niveli mund të arrijë në 43.6%

Kriza nga Covid-19 do të gjunjëzojë ekonominë shqiptare. Alarmi vjen nga Banka Botërore, sipas të cilës, Shqipëria do të zhytet thellë në varfëri këtë vit. Institucioni Financiar Ndërkombëtar vlerëson se varfëria mund të arrijë në 43.6%, teksa në të gjithë rajonin pritet të dalin të...

Lexo lajmin e plotë

Financimi i ekonomisë, marrëdhëniet e shtetit shqiptar me Bankën Botërore

16:25 • 27 Maj 2020

Financimi i ekonomisë, marrëdhëniet e shtetit shqiptar me Bankën Botërore

Një eksperiencë po kaq të gjatë sa më FMN, Shqipëria e ka pasur edhe me Bankën Botërore. Vendi ynë u bë anëtar i Bankës Botërore në 15 tetor 1991, menjëherë pas daljes së vendit nga izolimi. Ndërkohë që zyra lokale u hap në Tiranë në...

Lexo lajmin e plotë

Garancia sovrane 2, Vathi: E domosdoshme, por të mbulohej 100% nga shteti

14:33 • 26 Maj 2020

Garancia sovrane 2, Vathi: E domosdoshme, por të mbulohej 100% nga shteti

Besnik Vathi prej 27 vitesh operon një agjenci turistike në vend. Por, hapja e vonuar e ekonomisë e ka vënë ecurinë e këtij biznesi në dyshim. Pandemia e detyroi të pezullojë aktivitetin duke dërguar në shtëpi të gjithë punonjësit, që sipas tij kanë përfituar bonusin...

Lexo lajmin e plotë

Pandemia godet eksportet, tkurren me 44.4% në prill, rënien më të madhe e kanë tekstilet

13:59 • 19 Maj 2020

Pandemia godet eksportet, tkurren me 44.4% në prill, rënien më të madhe e kanë tekstilet

Ekonomia po shkon drejt hapjes së plotë, por pasojat që ka shkaktuar koronavirusi janë të mëdha. Eksportet kanë thelluar tendencën rënëse në prill, kohë që përkon me muajin e parë të plotë që ekonomia ishte tërësisht në karantinë. Sipas të dhënave zyrtare të INSTAT, në...

Lexo lajmin e plotë

Garancia sovrane 2, zv. ministrja Ikonomi zbardh detajet e instrumentit

10:17 • 15 Maj 2020

Garancia sovrane 2, zv. ministrja Ikonomi zbardh detajet e instrumentit

Zëvendësministrja e Financave dhe Ekonomisë, Belinda Ikonomi ka zbardhur për A2 të gjitha detajet e garancisë sovrane 2. Ndryshe nga garancia e parë për pagat ku qeveria merrte përsipër 100% interesat e kredive për bizneset, në fondin për garancinë e dytë kostot do të ndahen...

Lexo lajmin e plotë