Neada Muçaj

Shqiptarët po kërkojnë kredi edhe për të paguar faturat energjetike. Vetëm vitin e kaluar janë dhënë 261 mijë kredi për individë dhe biznese të vogla të cilëve bankat nuk ju japin kredi. Të dhënat e publikuara nga Shoqata e Mikrofinacave, tregojnë se një interes në rritje për mbështetje financiare vjen...

Rrjedhja e pagave ishte një levizje që i erdhi në ndihmë luftës së vazhdueshme të qeverisë kundër informalitetit.

Rrjedhja e pagave ishte një levizje që i erdhi në ndihmë luftës së vazhdueshme të qeverisë kundër informalitetit. Eksperti i ekonomisë, Zef Preçi, shprehet pro nismës së re të qeverisë për të bërë publike pagat e shqiptarëve një herë në vit, diçka që e konsideron një hap demokratik që mund...

Shqiptarët nuk kanë mësuar nga katastrofat dhe krizat dhe vazhdojnë të sigurojnë pronat dhe jetën e tyre, vetëm kur janë të detyruar. Edhe pas valës së  tërmetit dhe pandemisë, shqiptarët po paguajnë vetëm për sigurimet e detyrueshme, si ato që i dikton banka kur duhet të marrin kredi, apo ato...

Të fundit në inovacion dhe në shitjet online. Bizneset në tregun shqiptar ende nuk po e përqafojnë digjitalizmin, një proces i cili rrit përfitimet dhe sjell më shumë lehtësira për konsumatorin. Për ekspertin Valer Pinderi, vendi ynë është njohur vonë me internetin dhe standardin ndërkombëtar të e-commerce, çka i shtyn...

Në mungesë të turistëve nga Ukraina dhe Bjellorusia, Shqipëria po përpiqet të joshë pushuesit nga Gadishulli Iberik dhe Lindja e Mesme duke hequr vizat me 8 shtete në këto rajone. Operatorët e vlerësojnë pozitivisht nismën, por thonë se efektet e saj nuk do të ndihen këtë sezon turistik veror. Sezoni...

Bizneset e vogla dhe të mesme po hasin vështirësi për të marrë një kredi, ndërkohë që po përballen me probleme likuiditeti. Banka e Shqipërisë konstaton në raportin mbi aktivitetin kreditues se sistemi bankar ka mbështetur këto lloj huash, bazuar edhe në kërkesën e shtuar, teksa ka shtrënguar kushtet për kreditë...

Në një kohë që tregu, më shumë se kurrë, ka nevojë për punonjës, 103 mijë persona në vend vuajnë nga mungesa e pagës për më shumë se një vit. Ata përbëjnë më shumë se 64 për qind të të papunëve në total. Të rinjtë, grupmosha më e prekur nga papunësia,...

Eksportet shqiptare shënuan rritje të fortë gjatë muajit Mars. Të dhënat e fundit të INSTAT tregojnë një rritje të shkëmbimeve të mallrave jashtë vendit me gati 50%, duke kapur vlerën e 47.7 mld lekëve krahasuar me 31,7 mld lekë marsin e kaluar. Ndikimin më të madh e dhanë grupet: minerale...

Paraja në qarkullim ka kapur shifrën rekord. Banka e Shqipërisë tregon se për muajin mars arriti në 380 miliardë lekë, shtesa më e lartë kjo e cash-it që qarkullon jashtë Bankës ndër vite. Gjatë muajit shkurt shifra fiksohej në 376 miliardë lekë, duke u rritur kështu me 4% përdorimin e...

Agjencia ndërkombëtare e vlerësimit të kredibilitetit parashikon një rritje ekonomike të zbehtë deri në 3.4%.  Sipas raportit të fundit të Moody’s rritja e çmimeve do të jetë mbi 5% edhe për pjesën e mbetur të vitit 2022, por pritet të vijë duke u ulur në fund të vitit 2023 deri...

Pas Bankës Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim, edhe Banka Botërore ul parashikimin për rritjen ekonomike të Shqipërisë këtë vit, si pasojë e ndikimit të efekteve të luftës Rusi-Ukrainë. Në raportin e fundit ”Lufta në Rajon” për Europën Qendrore dhe Azinë, Banka Botërore parashikon që ekonomia jonë të rritet me 3.2...

Bordi për Produktet Ushqimore ka caktuar çmimet e shitjes me shumicë dhe pakicë për katër mallra bazë të shportës ushqimore. Pas shtrenjtimit drastik në Mars, vendimi i Bordit do të reduktojë çmimet, të cilat megjithatë do të jenë ndjeshëm më të larta se një vit më parë.

Rritja ekonomike plotësoi parashikimin e qeverisë, por jo të ekonomisë shqiptare. Gjatë vitit 2021 shqiptarët morën vetëm shërbime ndërkohë prodhimi u dobësua më thellë. Sipas ekspertes, Ines Heba rritja nuk mund të konsiderohet pozitive ndërkohë që është kanalizuar në sektorë që nuk ofrojnë stabilitet ekonomik dhe mund të rrezikojmë një...

Vendimi i pak ditëve më parë i Bankës së Shqipërisë për të rritur normën bazë të interes për lekun ka dhënë efektet e para në tregun e këmbimit. Monedha kombëtare është forcuar kundrejt valutave. Euro ka zbritur në kuotën e 122.2 lekëve, niveli më i ulët që prej fillimit të këtij muaji. Duke komentuar ndërhyrjen e bankës së Shqipërisë për të forcuar lekun, ekspertja Brunilda Isaj shpjegon se ishte e nevojshme. Megjithëse mund të bëhet pengesë për investimet e mundshme gjatë këtij viti.

Vendimi i pak ditëve më parë i Bankës së Shqipërisë për të rritur normën bazë të interes për lekun ka dhënë efektet e para në tregun e këmbimit. Monedha kombëtare është forcuar kundrejt valutave. Euro ka zbritur në kuotën e 122.2 lekëve, niveli më i ulët që prej fillimit të...

Për të përballuar krizën energjetike, ekspertët e fushës kërkojnë kthimin e vëmendjes te format alternative të prodhimit. HEC-et e vogla dhe centralet fotovoltaike janë një potencial i madh dhe nxitja e investimeve në to nuk duhet vonuar.Teksa rezerva energjetike e hidrocentraleve publike në vendin tonë ka arritur në një prej niveleve...

Bordi Administrativ i Karburanteve publikoi sot çmimin e ri të karburanteve. Deri ditën e enjte, nafta në vend do të shitet me 221 lekë/litri dhe benzina 211 lekë/litri.

Bordi Administrativ i Karburanteve publikoi sot çmimin e ri të karburanteve. Deri ditën e enjte, nafta në vend do të shitet me 221 lekë/litri dhe benzina 211 lekë/litri. Ky ishte vendimi i bordit të transparencës, i cili prej tre javësh tashmë po monitoron tregun e karburanteve, duke fiksuar çmimet, bazuar në...

Çmimet e karburanteve në Shqipëri pritet të rriten. Mësohet se është mbledhur Bordi i Administrimit të Karburanteve dhe ka përcaktuar çmimet e reja, që pritet të zyrtarizohen ditën e martë dhe do të jenë në fuqi deri të enjten. Bazuar edhe në ecurinë e bursave, ku çmimi i naftës ka...

Eksportet shqiptare kanë shënuar rekord në këtë fillim viti, të ndihmuara nga kriza e çmimeve. Sipas të dhënave të INSTAT, për dy muajt e parë eksportet arritën në 72 miliardë lekë, duke pësuar një rritje prej 49% kundrejt të njëjtës periudhë të një viti më parë. Peshën kryesore në rritjen...

Rritjes së çmimeve të produkteve në treg, krahas shtrenjtimit që vjen nga importi dhe kostove të rritura të naftës, i shtohen dhe abuzimet nga furnitorët e mëdhenj. Sipas nënkryetarit të shoqatës së biznesit të vogël dhe të Mesëm, Bujar Muça biznesi i vogël reflekton rritjen por nuk mund të ndërhyjë...

Një zgjidhje që nuk jep zgjidhje, pasi nuk ndihmon përballë rritjes së çmimeve. Ky është vlerësimi që ekspertët e ekonomisë i bëjnë paketës së rezistencës sociale. Sipas Eduart Gjokutaj, qeveria ka ndërmarrë disa masa sociale, por ato nuk parandalojnë shtrenjtimin e mëtejshëm të kostos së jetesës, por konsistojnë kryesisht në...

Sistemi aktual i emergjencës së rezervave të naftës në Shqipëri i është ngarkuar industrisë së naftës e cila duhet të ketë të ndarë sasi të nevojshme konsumi mesatar të paktën 90 ditë. Por si funksionon sot menaxhimi i rezervave të naftës dhe kush është përgjegjës për kontrollin e tyre?  “Legjislacioni ekzistues...

Në bursa nafta pësoi një rënie të fortë, duke prekur kuotën e 1.21 dollarëve për fuçi. Por ky lehtësim i shumëpritur nuk është regjistruar në tabelat e distributorëve të shitjes me pakicë të karburanteve, pjesa dërrmuese e të cilëve vijojnë të reflektojnë çmimin rekord të 260 lekëve. Ekspertët argumentojnë se...

Euro ka pësuar një rritje të fortë në tregun tonë të këmbimit. Sipas kursit të Bankës së Shqipërisë, monedha europiane ka prekur nivelin e 127 lekëve, duke pësuar një rritje prej 2.5 lekë kundrejt një dite më parë. Ky është niveli më i lartë i euros në dy vitet e...

Nxjerrja e naftës dhe tregtimi në bursa kanë bërë që ari i zi të shkëmbehet sot me 125 dollarë për fuçi. Por ky nuk është çmimi me të cilin janë furnizuar pikat e karburanteve në Shqipëri. Kjo pasi ato kanë pasur gjendje në magazinat doganore, të krijuar me çmim të...

Fatura e energjisë së bizneseve është rritur ndjeshëm duke ngritur alarmin për një krizë falimenti për sipërmarrjet. Nëse në muajin dhjetor të vitit të kaluar një biznes i lidhur në tensionin e mesëm paguante 11 lekë deri në 12.6 lekë për kilovatorë me një total fature 300 mijë lekë, për...

Qeveria do të taksojë të vetëpunësuarit në profesionet e lira, të cilët aktualisht nuk paguajnë taksa, duke përfituar nga lehtësia që iu është dhënë bizneseve të vogla me xhiro deri më 14 milionë lekë në vit. Kjo bazuar edhe në rekomandimin e bërë nga Fondi Monetar Ndërkombëtar. Burime nga Ministria...

Ndërkohë që Rusia shton bombardimet, Perëndimi po ashpërson sanksionet ndaj saj. SHBA, BE dhe Mbretëria e Bashkuar kanë parashikuar qindra sanksione të cilat priten të hyjnë në fuqi këtë javë, por sa tremb kjo ekonominë ruse? Që nga viti 2014, kur Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj perëndimorë vendosën...

Shoqatat e biznesit kanë dhënë alarmin se nga rritja e çmimit të energjisë, pas daljes në treg të hapur rrezikojnë falimentin. Ato i kanë paraqitur një listë kërkesash qeverisë për të shmangur goditjen që vjen nga energjisë dhe që si fillim do t’iu transferohet konsumatorëve me rritje të çmimeve në...

Lufta Rusi-Ukrainë pritet të japë ndikim në ekonominë botërore. Kjo në një kohë kur Europa po përjeton rritjen e çmimeve të gazit dhe naftës e për rrjedhojë dhe rritje të inflacionit. Importuesit më të mëdhenj janë Holanda dhe Gjermania, të cilët po e vuanin shtrenjtimin e naftës edhe para përshkallëzimit...

Sistemi i taksave në vendin tonë i rëndon individëve, të cilët paguajnë tatim mbi të ardhurat dhe kontribute të tjera dhe nuk marrin shumë mbrapsht nëpërmjet asaj që njihet si rishpërndarje. Po sot sa përkthehen këto të ardhura që shteti i mbledh qytetarëve në të mira publike? Ekspertët shprehen se...

Taksa e pronës, e cila që prej vitit 2018 mblidhet sipas sistemit të ri të vlerës së pronës, nuk ka dhënë rezultat, ekspertët thonë se përgjegjësia për dështimin e reformës bie mbi institucionet, që ende nuk kanë një kadastër fiskale të plotë, që identifikon të gjitha pronat sipas vlerës dhe...

Braktisja e fshatit është një ndër problemet kryesore të bujqësisë shqiptare. Edhe pse ky sektor konsiderohet ndër më të rëndësishmit të ekonomisë shqiptare, me një kontribut prej 18.4% në Prodhimin e përgjithshëm kombëtar; me rreth 450 mijë të punësuar dhe me 1358 biznese aktive. Por fermerët ankohen për shtrenjtimin e...

Liria ekonomike nuk ndihet nga investitorët, pavarësisht se raporti i fundit i Heritage Foundation konstaton përmirësim në renditjen e Shqipërisë. Sipas kryetarit të dhomës britanike të tregtisë, Zenel Hoxha, shqetësues është fakti që ligjet dhe politikat ekonomike që harton qeveria, favorizojnë vetëm një pakicë të biznesit dhe nuk janë gjithëpërfshirëse....

Të dhënat demografike për tkurrjen dhe plakjen e popullsisë ngrenë alarmin për tregun e punës. Emigracioni masiv, kryesisht i të rinjve ka vendosur në vështirësi kompanitë. Bujqësia, industria prodhuese dhe ajo fason, janë sektorët që po përballen me mungesë të fuqisë punëtore dhe zhvillojnë aktivitetin e tyre nën kapacitet. Të...

Kredia për ekonominë shënoi vitin që lamë pas nivelin më të lartë të katër viteve të fundit. Të dhënat e Bankës së Shqipërisë, tregojnë se për vitin 2021, shuma e kredisë së re të disbursuar nga sektori bankar arriti në 264.6 miliardë lekë ose rreth 2.2 miliardë euro. Krahasuar me...

Familjet shqiptare po përballen me një rritje të mëtejshme të çmimeve në treg edhe këtë fillimvit. Instituti i Statistikave raporton se gjatë muajit janar, inflacioni qëndroi në nivelin 3.7%, rekord për dekadën. Ushqimet, që zënë gjysmën e shpenzimeve në buxhetet familjare, udhëhoqën rritjen e çmimeve, duke u rritur me 7.2%,...

Skema e rimbursimit të naftës në bujqësi vazhdon të shfaqë probleme, duke mos plotësuar nevojat e fermerëve. Shumë fermerë, kanë konstatuar dhe abuzime nga pronarët e tokave të cilët naftën pa akcizë e kanë përdorur për mjetet e tyre personale ose e kanë shitur. Eri Koci, fermer nga qyteti i...

Rritja e çmimeve që ka shkaktuar rënien e besimit në ekonomi shihet me shqetësim nga ekspertët, lidhur me qasjen që do të kenë qytetarët dhe bizneset në drejtim të konsumit dhe investimeve. Ata rekomandojnë një rol më aktiv të qeverisë në drejtim të shpenzimeve publike, me qëllim rritjen e investimeve...

Shqiptarët po e përdorin gjithmonë e më shumë internetin, ndërsa pandemia i shtyu ata të provojnë edhe blerjet online. Të dhënat zyrtare të INSTAT tregojnë se për vitin 2021, mbi 1 në 5 persona, apo 21.4% e popullsisë 16-74 vjeç bëri blerje përmes platformave në internet, apo rrjeteve sociale. Kjo...

Në mars tatimet do të zbresin në terren tek bizneset që janë identifikuar që bëjnë nëndeklarim të pagave të punonjësve dhe nuk reaguan me korrigjim më 20 janar, kur ishte afati i dorëzimit të listëpagesave. Zv.ministrja e Financave, Vasilika Vjero, ka publikuar të dhënat e bizneseve për pagat dhe pagesën...

Rigjallërimi i aktivitetit ekonomik në vend ka rritur fluksin e shkëmbimeve tregtare në portin e Durrësit në nivel rekord, duke shënuar një rritje 9%, kundrejt edhe periudhës se përpara pandemisë. Sipas të dhënave statistikore të Autoritetit Portual të Durrësit, aktiviteti përpunues, pra volumi i ngarkim-shkarkimit të mallrave, u regjistruar në...

Çmimi i naftës ka shënuar rekorde historike për drejtuesit shqiptarë të automjeteve, duke prekur në disa pika karburanti edhe çmimin 200 lekë për litër. Rritja e çmimit të naftës po rëndon më shumë xhepat e qytetarëve, tashmë që vendi po përballet njëkohësisht me shtrenjtimin e ndjeshëm të ushqimeve, kostove të...

Zgjedhjet e pjesshme lokale të 6 Marsit do të jenë një sfidë e madhe për kryebashkiakët e rinj. Aktualisht, 6 bashkitë pa kryetar përkatësisht Shkodra, Lushnja, Rrogozhina, Vora, Dibra dhe Durrësi po përballen me detyrime të prapambetura. Sipas përfaqësuesit të shoqatave të bashkive, Agron Haxhimali, borxhet e akumuluara vijnë kryesisht...

Interesi për të investuar në ndërtim, po furnizohet si nga shpenzimet publike të qeverisë në rrugë dhe ujësjellës, ashtu edhe nga kërkesa në rritje e tregut imobiliar dhe turizmi. Ky i fundit po tërheq shumë shtetas të huaj si rusë e polakë, të cilët investojnë në banesa në zonat bregdetare...

Kriza e shkaktuar nga Covid-19 ka përshpejtuar ndryshimet teknologjike, që pritet të ndodhin gjatë kësaj dekade. Sipas një studimi të Institutit për të Ardhmen, 85% e profesioneve që do të ekzistojnë në vitin 2030 nuk janë krijuar ende. Revolucioni industrial 4.0 ka nisur të transformojë rrënjësisht tregun e punës, ku...

Shqipëria po përballet me rritjen e moshës së popullatës, pra plakjen e popullsisë. Mosha mesatare sipas të dhënave të INSTAT është rritur ndjeshëm përgjatë viteve, dhe në vitin 2021 arriti në 37.6 vjeç nga 25 vjeç në vitet 90’, për shkak të faktorëve si emigracioni i te rinjve dhe ulja...

Ekspertët e ekonomisë analizojnë se zhvillimi i bashkëpunimit ekonomik mes Shqipërisë dhe Turqisë reflekton marrëdhëniet shumë të mira politike mes dy vendeve. Por jo vetëm kaq. Gent Beqiri, ish-drejtori i Agjencisë për nxitjen e investimeve të huaja shpjegon se tregu shqiptar është më fleksibël ndaj mallrave turke, për shkak edhe...

Rritja e çmimeve ka shtrenjtuar ndjeshëm koston e jetesës në vend. Instituti i Statistikave raporton se në dhjetor inflacioni ka arritur rekordin e 3.7%, niveli më i lartë në 11 vitet e fundit. Ndërkohë që në të njëjtën periudhë të një viti më parë, inflacioni ka qenë 1.1%. Në shtrenjtimin...

Një vit i vështirë hidrik për Shqipërinë do të thotë miliona euro humbje për arkat e kompanive publike të energjisë. Kjo veçanërisht në kushtet, kur për vitin 2022 pritet të vazhdojnë çmimet e larta në tregun ndërkombëtar energjetik dhe Shqipëria do të jetë e detyruar të importojë energji për të...

Interesat e bonove të thesarit e mbyllën me rënie vitin 2021, pavarësisht se mbeten një ndër alternativat kryesore të investimit për qytetarët shqiptarë. Sipas të dhënave të Bankës së Shqipërisë në ankandin e fundit të zhvilluar në dhjetor, bonot me maturim 12 mujor u emetuan me një interes prej 1.57%,...

Viti 2022 do të shoqërohet me ndryshime në sistemin e taksave dhe tatimeve, por edhe tek pagat e qytetarëve. Duke filluar nga 1 janari, paga minimale është rritur nga 30 mijë lekë në 32 mijë lekë, një ndër premtimet e socialistëve në mandatin e tretë. Ndërkohë që nga 1 korriku...

Familjet shqiptare që këmbejnë euro këtë fillimvit, do të marrin më pak lekë mbrapsht krahasuar me një vit më parë. Kjo për shkak se përgjatë vitit të shkuar, valuta europiane pësoi një zhvlerësim, nga 123.6 lekë në fillim të Janarit 2021, në 120.7 në fund të Dhjetorit. Rënia erdhi graduale...

2021 u konsiderua viti i rimëkëmbjes ekonomike, pas recesionit të shkaktuar nga pandemia e COVID 19. Rritja pritet në masën 7.8%, e ndikuar kryesisht nga forcimi i ekonomisë globale, por edhe faktorë të brendshëm, si gjallërimi i konsumit dhe investimeve private. Por pavarësisht rritjes me ritme të shpejta, ekonomia reale po shfaq probleme. Shtrenjtimi i çmimeve ka goditur buxhetet familjare dhe pritet të frenojë konsumin, një ndër elementët kryesorë të rritjes ekonomike në vend. Qeveria parashikon që 2022-i të jetë viti i konsolidimit ekonomik. Rritja parashikohet në nivelet e 4% dhe pritet të qëndrojnë në këto norma për një periudhë afatmesme. Por borxhi i lartë dhe pasiguritë e shtuara janë risqet në realizimin e këtyre objektivave, që padyshim do të trazojnë ekonomitë familjare dhe do ta bëjnë të paqartë të ardhmen e ekonomisë sonë të përbashkët.

Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjetikës, Belinda Balluku, ka dhënë detaje lidhur me shkëmbimin e energjisë me Kosovën gjatë dy ditëve të festave të ndërrimit të vitit.

Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjetikës, Belinda Balluku, ka dhënë detaje lidhur me shkëmbimin e energjisë me Kosovën gjatë dy ditëve të festave të ndërrimit të vitit. Ajo ka shpjeguar se energjia që do të jepet tani, do të merret gjatë periudhës së verës. Sasia e energjisë që do t’i jepet...

Bizneset janë kundër daljes në treg të lirë për të blerë energji. Në një deklaratë të përbashkët, mbi 7000 biznese thanë se vendi nuk i ka as kushtet dhe as rregullat që do të garantonin një treg të lirë energjie, madje nuk ka as bursë energjie.

Marrëdhënia e qytetarëve me pronën tashmë do të jetë më e lehtë përmes inovacionit. Vitin e ardhshëm do të nisë zbatimin projekti për digjitalizimin e arkivës të pasurive të paluajtshme. Ai do të zbatohet në dy faza për periudhën 2022-2023. Sipas të dhënave zyrtare, aktualisht nga 4 milionë pasuri të...