Tanja Porja

Situata meteorologjike në vend është rënduar në orët e fundit, me shtimin e reshjeve të shiut. Era e fortë në det të hapur ka arritur shpejtësinë deri në 80 km/h, dhe do të vazhdojë e tillë të paktën deri në mbrëmje, ku pritet një dobësim i përkohshëm. Ndërkohë që në...

E shtuna paradite do të karakterizohet nga reshje të pakta dhe afatshkurtra në zonat qendrore të vendit, ndërsa në skajet veri-jug, reshje mesatare. Në mbrëmje do të ketë forcim të erës dhe reshje të dendura në pjesën më të madhe të vendit. Temperaturat e ajrit mbeten të larta, nga -1...

Gjysma e parë e janarit sjell mot të ftohtë me reshje bore në Europën Perëndimore, ndërsa mot më i butë i pasur me reshje në pjesën më të madhe të kontinentit. Po ashtu, rrethi Polar deri nga mesi i janarit paraqitet shumë më i ngrohtë, se normalja pasi temperaturat do...

Natyra ekziston prej miliona vitesh, ajo ka qenë këtu, shumë kohë më parë njerëzimit. Natyra e tokës na bëri pjesë të saj, na ofroi ajër, ushqim dhe shtëpi. Natyra zotëron botën e gjallë, zotëron oqeanet që ndajnë kontinentet, natyra mbart në vete barin, pemët, kafshët dhe njeriun. Natyra sjell shiun...

Toka është planeti më i mrekullueshëm deri më sot, por natyra shpesh e sfidon me fenomene të jashtëzakonshme që mbeten për shumë kohë në mendjen e njerëzimit, ndonjëherë edhe për gjithë jetën. Ky fenomen i natyrës që prej miliona vitesh i shkakton tokës fatkeqësinë më të madhe, në mënyrë krejt paradoksale,...

Shqipëria renditet ndër vendet e pasura me burime ujore, ku sipërfaqet ujore të saj vlerësohen sa dyfishi i sipërfaqes territoriale. Janë disa lumenj kryesorë që përshkojnë territorin e vendit dhe qindra burime malore dhe përrenj që furnizojnë me ujë popullatën, bujqësinë dhe industrinë shqiptare. Në kulmin e rritjes së kërkesës...

Tirana, kryeqyteti i të gjithë shqiptarëve, na dhuron çdo vit më shumë se 270 ditë me diell. Një qytet i hapur ndaj rrymave perëndimore të Mesdheut, por i mbrojtur në lindje nga Mali i Dajtit, me një lartësi mesatare prej 110 metra mbi nivelin e detit, Tirana na dhuron një dimër të shkurtër e të lagësht, por një verë të nxehtë, të gjatë dhe të thatë.

Tirana, kryeqyteti i të gjithë shqiptarëve, na dhuron çdo vit më shumë se 270 ditë me diell. Një qytet i hapur ndaj rrymave perëndimore të Mesdheut, por i mbrojtur në lindje nga Mali i Dajtit, me një lartësi mesatare prej 110 metra mbi nivelin e detit, Tirana na dhuron një...

Ashtu si në gjithë vendin, mbrëmë gjatë natës brigjet e Lezhës janë përballur me kushte të motit ekstrem. Një tjetër stuhi, me erë të fuqishme, reshje intensive dhe dallgë të larta ka rënduar akoma më tepër gjendjen e lagunës Kune-Vain. Stuhia detare ka përparuar drejt tokës duke thyer dhe shkulur...

Republika e Kosovës është krijuar prej vetëm 13 vitesh, por matjet klimatike datojnë shumë herët, që nga viti 1926 në stacionin meteorologjik të Prizrenit, ndërsa matjet e rregullta në Kosovë datojnë pas Luftës së Dytë Botërore, nën ombrellën e Drejtorisë Federale të Shërbimit Hidrometeorologjik të Jugosllavisë. Matjet dhe varësia ndaj...

Rritja e nivelit të detit është vrojtuar edhe në brigjet shqiptare, ku përparimi i ujit drejt tokës është mjaft i dukshëm në disa zona të vijës bregdetare. Kjo mësymje e detit drejt tokës është ndihmuar së fundmi nga shtimi i stuhive të natyrës tropikale të cilat kanë zgjeruar erozionin në mbi 30% të vijës bregdetare, proces i cili po shpejtohet nga dëmtimi i barrierave natyrale mbrojtëse dhe urbanizimi i shfrenuar përgjatë vijës bregdetare.

Rritja e nivelit të detit është vrojtuar edhe në brigjet shqiptare, ku përparimi i ujit drejt tokës është mjaft i dukshëm në disa zona të vijës bregdetare. Kjo mësymje e detit drejt tokës është ndihmuar së fundmi nga shtimi i stuhive të natyrës tropikale të cilat kanë zgjeruar erozionin në...

22:49 - 1.08.2020

Paradokset e klimës

Temperatura mesatare vjetore në territorin shqiptar është rritur, por kjo rritje nuk reflektohet në mënyrë homogjene. Ngrohja më e madhe vrojtohet në orët e mëngjesit dhe në zonat më të ftohta historikisht në vend. Paradoksi nuk mbaron këtu. Janë pakësuar ditët me reshje, por kjo nuk është reflektuar ende në...

Parku Kombëtar Divjakë-Karavasta është ndër zonat më të bukura të natyrës shqiptare për të cilën tregohen plot histori. Thuhet se pishën e butë e sollën Cezarët, ndërsa skelën e vjetër të Karavastasë e ndërtuan Sulltanët. Përtej legjendave, pylli dhe laguna janë pasuri e banorëve të Divjakës dhe një pasuri kombëtare...

Ndjeshmëria e aktivitetit bujqësor ndaj kushteve klimatike është madhe por akoma më e ndjeshme është bujqësia ndaj ndryshimeve sado të vogla të klimës. Në terma afatgjatë, bujqësia dhe blegtoria e një rajoni përcaktohet nga klima në këtë rajon dhe çdo ndryshim në elementët e klimës ndikon në mënyrë thelbësore, kulturat...

Pogradeci ka qenë gjithmonë një qytet i vizituar, kjo për shkak të banorëve miqësorë, të ushqimit të mirë, por mbi të gjitha prej ujërave të pastra të liqenit. Liqeni i Ohrit, është më i thelli në Ballkan dhe ndër më të vjetrit në botë. Ujërat e tij janë të ftohta pasi furnizimi i tij bëhet nga burime të shumta si ai i Shën Naumit dhe burimi i Tushemisht. Ky liqen është shtëpia e më shumë se 40 specieve ujore të rralla, të cilat e bëjnë atë shumë të rëndësishëm për pogradecarët.

Pogradeci ka qenë gjithmonë një qytet i vizituar, kjo për shkak të banorëve miqësorë, të ushqimit të mirë,  por mbi të gjitha prej ujërave të pastra të liqenit. Liqeni i Ohrit, është më i thelli në Ballkan dhe ndër më të vjetrit në botë. Ujërat e tij janë të ftohta...

Parashikimet klimatike afatgjata projektojnë për Shqipërinë një rritje të temperaturës mesatare vjetore me 5°C dhe pakësim të reshjeve me 15% deri në fund të këtij shekulli. Por ajo çfarë është më e rëndësishme, këto parashikime projektojnë më shumë ngjarje të motit ekstrem në të ardhmen që do të thotë përmbytje më të shpeshta, më shumë periudha thatësire dhe valë nxehtësie.

Parashikimet klimatike afatgjata projektojnë për Shqipërinë një rritje të temperaturës mesatare vjetore me 5°C dhe pakësim të reshjeve me 15% deri në fund të këtij shekulli. Por ajo çfarë është më e rëndësishme, këto parashikime projektojnë më shumë ngjarje të motit ekstrem në të ardhmen që do të thotë përmbytje...

Prej të paktën 3 dekadave ndryshimet klimatike janë prezente në Shqipëri dhe janë pikërisht vitet e fundit ato të cilët kanë qartësuar ndryshimet, në tiparet e klimës. Sa ka ndryshuar klima shqiptare? Dhe ku i shohim këto ndryshime të saj? Ndjekim faktet!

Prej të paktën 3 dekadave ndryshimet klimatike janë prezente në Shqipëri dhe janë pikërisht vitet e fundit ato të cilët kanë qartësuar ndryshimet, në tiparet e klimës. Sa ka ndryshuar klima shqiptare? Dhe ku i shohim këto ndryshime të saj? Ndjekim faktet! 1. Ndryshimet klimatike në Shqipëri janë vrojtuar nga...

Kryefjala e këtij shekulli është klima që po ndryshon, por diskutimi bëhet serioz kur bëhet fjalë për faturat financiare të motit ekstrem në buxhetin vjetor të çdo qeverie. Sa i vërtetë është moti ekstrem dhe sa të kripura janë faturat financiare? Jemi vetëm në gjysmën e parë të vitit dhe forcat e...

18:58 - 16.06.2020

SPECIALE A2/ Rruga e ujit

Uji nuk është privilegj, por një e drejtë bazike pë të jetuar. Aktualisht, bota ndodhet në një krizë shumë serioze për ujë të pijshëm dhe janë pikërisht vendet e varfra, për të cilat rruga për në burime të ujit të pijshëm është e gjatë, e vështirë dhe shpeshherë e pamundur....

Temperaturat e vrojtuara në sipërfaqen e oqeanit Paqësor gjatë periudhës janar-prill 2020 tregojnë për ndikim të theksuar të fenomenit El Niño në kushtet e motit global. Ndërsa një tjetër tablo më të butë, prezanton oqeani Indian ku fundi i vitit2019 dhe përgjithësisht këto muaj të 2020 tregojnë për një fazë...

Evropa duhet përgatitur për një tjetër verë të gjatë dhe shumë të nxehtë. Megjithëse vera e këtij viti nuk do të jetë më e nxehta në historikun e matjeve, për pjesën më të madhe të Evropës kjo do të jetë vera më e vështirë për shkak të vijimit të përhapjes...

Me afrimin e stinës së verës, oqeani Atlantik hyn në stinën e uraganeve, periudhë e cila zgjat deri në fund të nëntorit. Parashikimet afatgjata tregojnë një aktivitet të lartë, prej 15 stuhish tropikale në Atlantik ku të paktën 7 prej tyre, do të forcohen deri në nivel uragani.  Pritet që...

Nga Tanja Porja, meteorologe e A2

I nxehti afrikan, pas gati 10 ditësh mësyn sërish Europën Jugore. Nga temperaturat deri 37°C të shënuara në gadishullin Iberik në ditët e para të majit, datat 13-17 maj sjellin në skajin tjetër të Europës temperatura deri në 35-40°C. Ajri i nxehtë do të ngjiten nga Afrika drejt Mesdheut Qendror...

Si të mos mjaftonte rreziku i shtuar i pasigurisë ushqimore për shkak të pandemisë globale, rajonet lindore të Afrikës, që nga fundi i prillit, po përballen me reshje të jashtëzakonshme, duke shkaktuar përmbytje masive në disa shtete në lindje të kontinentit të varfër. Më shumë se 260 persona, kanë humbur...

Pandemia COVID-19, ndërmjet shumë degëve të ekonomisë globale, ka goditur edhe bujqësinë. Janë fermerët gjermanë të cilëve, bashkë me koronavirusin, në derë u ka trokitur edhe thatësira që nga muaji mars. Fermerët gjermanë, të mësuar me lagështirë gjatë pjesës më të madhe të vitit, prej pak vitesh po përballen me...

Pakësimi i ndotësve të ajrit për shkak të pandemisë nuk do të zgjidhë çështjen e klimës. Ky është apeli i zërave pro-klimës, ky është alarmi i Organizatës Botërore të Meteorologjisë (OBM). Masat për shkak të pandemisë globale kanë ulur shkarkimet mesatare vjetore të karbonit në ajër. Ashtu sikundër pandemia nuk...