11 Shtatori i Fatos Tarifës: Ishte periudha e afrimit të madh Shqipëri-SHBA

Kishte 3-4 muaj që kishte mbërritur në Uashington, si ambasador i Shqipërisë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe vetëm 2 muaj që i dorëzuar kredencialet presidentit Bush.

“Ishte një ditë e zakonshme pune, atje mësova çfarë ndodhi. Lajmin e mësova nga Europa. Ksenofon Krisafi, ambasador i Shqipërisë në Zvicër, më merr në telefon dhe më thotë që ka ndodhur një sulm terrorist në Nju-Jork. Shembja e simbolit të fuqisë dhe ekonomisë amerikane na la pa gojë. Që nga “Pearl Harbour”, Amerika nuk ishte goditur ndonjëherë në atë mënyrë”, kujton Tarifa, në një intervistë për A2 CNN.

Sipas diplomatit, Shqipëria duhet të mbajë me prioritet marrëdhëniet me Shtetet e Bashkuara. “Gjithmonë kam thënë që Bashkimi Europian mund të jetë e ardhmja e vendit tonë, gjithmonë nëse BE do të vazhdojë së ekzistuari. Por Shqipëria asnjëherë nuk do të jetë më e sigurt sesa në një aleancë të fortë me NATO-n dhe SHBA. Pra SHBA për ne duhet të përbëjë përparësi. Shumë njerëz e akuzojnë Amerikën si sherif i botës, por besoj se ka bërë shumë punë të mira”.