Librat e burgut, fuqia e letërsisë në kampet e përqëndrimit dhe burgjet e diktaturës

Më 21 shtator 2014 ai dëshmoi para Papa Franceskut, vuajtjet e tij dhe të Kishës shqiptare përgjatë komunizmit. Dom Ernest Troshani ishte I dyti që shpallej kardinal nga Papati. I pari ishte Ernest Koliqi. Por, ndërsa në këtë muaj të kujtesës vetëm një prej tyre kemi fizikisht, fjala e tij në emër të lirisë së besimit nuk mund të mungonte në një takim për letërsinë e burgut.