75-vjetori i luftës më të përgjakshme në histori

Këtë javë në “Dëshmi” do të ndalemi në pamje, fjalime e pakte të rralla që i përkasin Luftës së Dytë Botërore, me rastin e 75-vjetorit të saj. Përqark Europës, Afrikës së Veriut dhe Paqësorit, thuajse 45 milionë vetë humbën jetën, edhe pse besohet se numri i viktimave mund të jetë edhe më i lartë, në thuajse 60 milionë, për 6 vjet që zgjati lufta, 6 vite brutalitet njerëzor, ndoshta më të përgjakshmet në histori. Konflikti nisi më herët se 19 shkurti, kur është dita e parë e Luftës së Dytë Botërore. Gjithçka nisi të premten e 1 shtatorit të vitit 1939, kur nazistët gjermanë sulmuan Poloninë.