DËSHMI | Diktatori i vrarë për Krishtlindje

Rumania përjetoi një nga regjimet më të rrepta në të gjithë Europën Lindore. Më shumë se 2 milionë persona besohet të jenë vrarë, burgosur, deportuar apo zhvendosur mes viteve 1945-1989. Historianët mendojnë se thuajse 100 mijë vetë, mes tyre priftërinj, mësues, mjekë dhe politikanë, humbën jetën në burgje. Shkaktari kishte një emër, ai që ende sot njihet si një nga njerëzit më të urryer në botë, jo vetëm nga rumunët. Nicolae Ceaușescu.

Nicolae dhe Elena u larguan nga Bukureshti me helikopter, për t’ju shmangur turmës. Ditën kur kryeqyteti ish mbuluar me emocione të përziera, urrejtje ndaj çiftit Ceaușescu, thuajse 2 milionë qytetarë, turma të mëdha njerëzish, u mblodhën jashtë sheshit qendror të Bukureshtit, përpara pallatit të vjetër presidencial, për të festuar atë që ata e quajtën dita e arratisjes dhe shembjes së diktatorit. Kishte konfuzion dhe raportimet për fatin e Nocolae dhe Elena Ceaușescut ishin kontradiktore. Disa burime thoshin se çifti ishte arrestuar, disa të tjera thoshin se ata ja kishin dalë të arratiseshin jashtë Rumanisë. Por cili ishte fati i tyre?