Dosjet në pritje, Shella: Në Gjykatën e Lartë, efikasiteti nga viti 2015 ka rënë me 99%

Gerti Shella, drejtori i INFOCIP, solli për A2 rezultatet e një studimi që ka marrë parasysh kohën që i duhet një çështje gjyqësore për të marrë shqyrtim të plotë gjyqësor si dhe koha që një vendim merr për të nxjerrë arsyetimin e tij. Dy tregues, këto, që së bashku përfaqësojnë kohëzgjatjen e gjyqësorit.
Sipas tij, trupa është një nga kushtet kryesore për të pasur një gjykim të shpejtë. Reduktimi i saj ka ndikuar në mënyrë dramatike në shifrat e viteve të fundit.
Më në detaj, të dhënat e INFOCIP tregojnë që Gjykata e Lartë, kur ka patur trupe të plotë në vitin 2015, arrinte të jepte vendime 1462 rekurseve në vit.
Në 2016, kur filluan lëkundjet e para, kemi 1140, në 2018 kur fillojë e plotë reforma vetëm 219 rekurse , ndërkohë që në vitin 2019 janë marrë vetëm 12 vendime, pra me një ulje marramendëse prej 99%.
“Me këto ritme, do të duheshin 20 shekuj për të mbaruar rekurset e sotshme”, thotë Shella.

  • LAJMI I FUNDIT | Ish-ministri i Brendshëm, Saimir Tahiri, dënohet me 5 vite burg
  • LAJMI I FUNDIT | Ish ministri Saimir Tahiri u shpall fajtor për shpërdorim detyre
  • LAJMI I FUNDIT | Gjykata: Tahiri, i pafajshëm për akuzën e trafikut ndërkombëtar të drogës
  • LAJMI I FUNDIT | Nga gjykimi i shkurtuar, dënimi për ish ministrin Tahiri ulet në 3 vjet e 4 muaj
  • LAJMI I FUNDIT | Prokuroria kishte kërkuar 12 vite burg për ish-ministrin e Brendshëm
  • LAJMI I FUNDIT | Tahiri u shpall i pafajshëm dhe për akuzën e grupit të strukturuar kriminal
  • LAJMI I FUNDIT | Dënimi 3.4 vite për Tahirin, konvertohet në 3 vjet shërbim prove
  • LAJMI I FUNDIT | Ish ministri Saimir Tahiri: Kjo që ndodhi ishte një estradë
  • LAJMI I FUNDIT | Saimir Tahiri: Gjykata tha nuk jam kriminel dhe as trafikant
  • LAJMI I FUNDIT | Saimir Tahiri: Të presim, jam kureshtar të lexoj atë që dëgjova