Lufta kundër terrorit, si ndryshoi bota pas sulmeve të 11 Shtatorit

Publikuar më: 11/9/2023, ora 14:24

Lufta kundër terrorit, si ndryshoi bota pas sulmeve të 11 Shtatorit

Publikuar më: 11/9/2023, ora 14:24

Çfarë ndryshoi për më shumë se 2 dekada në Amerikën e post 11 shtatorit? Amerikanët panë terrorin me sy 11 shtatorin e 2001, një ngjarje që shkaktoi gati 3 mijë viktima në Nju Jork, Uashington e Pensilvani. Për vitet që pasuan, amerikanët do të shihnin për thuajse 2 dekada, një luftë në dukje pa mbarim, me misionin ushtarak kombëtar në Afganistan, që nisi në më pak se 1 muaj nga sulmet e 11 shtatorit, e që shumë shpejt u shndërrua në një luftë të përgjakshme dhe kaotike. Cfarë ndryshoi dhe si ndryshoi Amerika, pas 11 shtatorit? Sa e forcuan këto ngjarjen, ndjenjën patrotike të amerikanëve, cfarë mendojnë sot amerikanët për luftën në Irak dhe Afganistan? Mijëra jetë të humbura ushtarësh të rënë në luftë e triliona dollarë të shpenzuar për ushtrinë, a ja vlejtën? Pyesim Ermal Jaurin, ekspert i sigurisë, ish Oficer I Forcave te Armatosura, pjesë e Operacionit “Liria e Irakut” në 2008.

Lufta kundër terrorit, si ndryshoi bota pas sulmeve të 11 Shtatorit

Publikuar më: 11/9/2023, ora 14:24

Çfarë ndryshoi për më shumë se 2 dekada në Amerikën e post 11 shtatorit? Amerikanët panë terrorin me sy 11 shtatorin e 2001, një ngjarje që shkaktoi gati 3 mijë viktima në Nju Jork, Uashington e Pensilvani. Për vitet që pasuan, amerikanët do të shihnin për thuajse 2 dekada, një luftë në dukje pa mbarim, me misionin ushtarak kombëtar në Afganistan, që nisi në më pak se 1 muaj nga sulmet e 11 shtatorit, e që shumë shpejt u shndërrua në një luftë të përgjakshme dhe kaotike. Cfarë ndryshoi dhe si ndryshoi Amerika, pas 11 shtatorit? Sa e forcuan këto ngjarjen, ndjenjën patrotike të amerikanëve, cfarë mendojnë sot amerikanët për luftën në Irak dhe Afganistan? Mijëra jetë të humbura ushtarësh të rënë në luftë e triliona dollarë të shpenzuar për ushtrinë, a ja vlejtën? Pyesim Ermal Jaurin, ekspert i sigurisë, ish Oficer I Forcave te Armatosura, pjesë e Operacionit “Liria e Irakut” në 2008.