Pandemia godet eksportet, tkurren me 44.4% në prill, rënien më të madhe tekstile

Ekonomia po shkon drejt hapjes së plotë por pasojat që ka shkaktuar koronavirusi janë të mëdha. Eksportet kanë thelluar tendencën rënëse në Prill, kohë që përkon me muajin e parë të plotë që ekonomia ishte tërësisht në karantinë.
Sipas të dhënave zyrtare të INSTAT, në këtë periudhë, eksportet janë tkurrur me 44.4% kundrejt të njëjtës periudhë të një viti më parë.
Rënien më fortë ka pësuar grupi i tekstileve dhe këpucëve, të njohura ndryshe si fasonët me 20.1%. Anulimi i kontratave me shtetet fqinje i ka sjellë humbje të mëdha industrisë, e cila punëson mbi 80 mijë persona në të gjithë vendin.
Të dhënat e INSTAT tregojnë se tkurrje të ndjeshme kanë pësuar edhe grupi i materialeve të ndërtimit dhe metaleve me 10.5%, si dhe ai i “Minerale, lëndë djegëse, energji elektrike” me 8.4 % përgjatë Prillit
Ndërkaq, duket se pandemisë i ka rezistuar vetëm grupi “Ushqime, pije edhe duhan” pasi ka shënuar një rënie të lehtë prej 0.5%. Përveç eksporteve, goditje kanë pësuar edhe importet e muajt, me një rënie vjetore në Prill prej 36.7%.