Paralajmërimi i ekspertëve, “Bota e papërgatitur për ndryshimet klimatike”

Bota është mjerisht e papërgatitur të përballet me pasojat shkatërrimtare të ndryshimeve klimatike, në malet më të larta të rajonit, thonë ekspertët e Organizatës Botërore Meteorologjike. Zyrtarët, shkencëtarët dhe ekspertët janë mbledhur në Gjenevë këtë javë, për samitin e Organizatës Botërore të Meteorologjisë, për të mbledhur bashkë të dhënat shkencore dhe për të kërkuar zgjidhje për malet, që sigurojnë më shumë se gjysmën e furnizimit të botës me ujë.
Me temperaturat gjithnjë në rritje, akullnajat po shkrihen, duke shkaktuar ndryshime në modelin e reshjeve dhe nivelit të lumenjve që prekin vendet në mënyrë të pabarabartë ,e duke e shndërruar furnizimin e botës me ujë gjithnjë e më shumë të paparashikueshëm.
Edhe rreziqet natyrore po rriten gjithashtu, përmbytjet dhe ortekët po ashtu. Zvicra është një nga vendet më të prekura, duke regjistruar rritje të temperaturave me 2 gradë mbi mesataren, që ka çuar në zhdukjen e 500 akullnajave përqark vendit që prej vitit 1850. Infrastruktura e ndërtuar në shekullin e 19 dhe 20, ka ndryshuar që nga ajo kohë, thekson John Pomeroy, kreu i burimeve ujore dhe ndryshimeve klimatike që drejton këtë samit.
“Mjerisht, jemi të papërgatitur. Infrastruktura jonë është ndërtuar në shekullin e 19 dhe 20 në male por sot ne nuk kemi të njëjtën klimë si në atë kohë. Ndaj, mund të kemi reshje intensive në mes të stinës së dimrit, sikurse mund të kemi edhe thatësira të jashtëzakonshme. Mund të kemi edhe përmbytje, herë të përsëritura e herë të padëgjuara ndonjëherë. Kjo ndikon në shëndetin e njerëzve dhe aftësive të komuniteteve këtu që të jenë të pavarur”, thotë John Pomeroy, kreu i Burimeve Ujore dhe Ndryshimeve Klimatike.