Paralajmërimi i OKB, Guterres: COVID-19 po shkakton një “tsunami” ksenofobie

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres tha se pandemia koronavirus vazhdon të shkaktojë “një tsunami urrejtjeje dhe ksenofobie, sharjesh dhe frikësimi”.
Shefi i organizatës thotë se “ndjenjat kundër të huajve janë shtuar në internet dhe në rrugë, ndërsa janë shpërndarë me shpejtës teoritë konspirative antisemite, dhe kanë ndodhur sulme kundër myslimanëve lidhur me COVID-19”.
Guterres shton se emigrantët dhe refugjatët “janë shigjetuar si burim i virusit dhe për pasojë u është mohuar qasja në trajtimet mjekësore”.
“Me të moshuarit mes personave më të cenuar, janë shfaqur foto-montazhe përçmuese duke sugjeruar se ata janë gjithashtu të parëndësishëm. Gazetarët, dëshmitarët, profesionistët e shëndetësisë, punonjësit humanitarë dhe mbrojtësit e të drejtave të njeriut po shënjestrohen vetëm sepse bëjnë punën e tyre”, bëri apel Sekretari i Përgjithshëm.
Guterres apeloi për një përpjekje gjithëpërfshirëse për t’i dhënë fund gjuhës së urrejtjes në nivel global. Sekretari i Përgjithshëm kërkoi nga liderët politikë që të tregojnë solidaritet me të gjithë njerëzit, ndërsa u bëri thirrje mediave, veçanërisht rrjeteve sociale, që të eliminojnë përmbajtjet raciste, përçmuese dhe të dëmshme.
“U kërkoj të gjithëve, kudo, të ngrihen kundër urrejtjes dhe të trajtojnë njëri-tjetrin me dinjitet dhe të shfrytëzojnë çdo mundësi për të shpërndarë mirësi”, përfundoi video-mesazhin kreu i OKB-së.