“Qyteti që po vdes”

I pozicionuar në majë të një kodre e në mes të një lëndine, thuajse 100 km në veri të Romës, gjendet qyteti mahnitës Civita di Bagnoregio. Deri më sot, ka arritur të mbijetojë prej 3 mijë vitesh por tani qyteti i vogël dhe banorët e tij, luftojnë për të mos u zhdukur.
Pamja e tij ngjason vërtet si një kartolinë, me vendndodhjen perfekte në qendër të Italisë, por mbijetesa e saj tashmë varet vetëm nga një mrekulli.
Civita di Bagnoregio ka qenë nën kërcënim të vazhdueshëm nga rrëshqitjet e tokës dhe erozioni që nga ndërtimi i tij nga etruskët, për motive ushtarake, mes viteve 600-280 para Krishtit. Ndër shekuj ka patur debat, për datën apo vitin ekzakt të ndërtimit të qytetit. Disa thonë se ajo është ngritur mbi një kodër të rrumbullakosur më herët.
Por debati më i madh është ai i ndërtimit të paqëndrueshëm të miksimit të baltës me tufo, një lloj guri vullkanik. Fatkeqësisht, me kalimin e viteve, Civita di Bagnoregio, po njihet me titullin “La città che muore”, qyteti që po vdes, por banorët thonë se me vendosmëri, nuk janë lejuar dekadat e fundit që qyteti i tyre vërtet të marrë fund.