Si ndryshoi bota pas sulmeve të 11 shtatorit?

Publikuar më: 11/9/2023, ora 15:10

Si ndryshoi bota pas sulmeve të 11 shtatorit?

Publikuar më: 11/9/2023, ora 15:10

11 shtatori, nuk ndryshoi vetëm jetën e amerikanëve të thjeshtë, mes dhimbjes, humbjes dhe frikës për të ardhmen por ndryshoi vetë Amerikën, përfaqësuesit e të zgjedhurit e saj, ata që Amerikën, nga ajo mesditë e 11 shtatorit, 2001, e panë krejt ndryshe. Politika amerikane ndryshoi nga ajo ditë, me SHBA që nisën të mendojnë për limite, për një qasje ndryshe edhe në raport me partnerët dhe ata që nga ajo ditë quheshin “Armiq” e deri tek liderët e politikës, politikëbërësit apo edhe analizat që në fokus kishin diplomacinë, ekonomikë dhe angazhimin ideologjik e politik. U morën mësimet? Iu kushtua më shumë rëndësi luftë apo diplomacisë? U reformua politika e jashtme amerikane apo ende sot e ndoshta për shumë vite, frika e konflikteve të tjera, me kosto njerëzore, do të ekzistojë? Ndajmë një bisedë me Akri Çipën, konsulent dhe ekspert i politikës së Jashtme.

Si ndryshoi bota pas sulmeve të 11 shtatorit?

Publikuar më: 11/9/2023, ora 15:10

11 shtatori, nuk ndryshoi vetëm jetën e amerikanëve të thjeshtë, mes dhimbjes, humbjes dhe frikës për të ardhmen por ndryshoi vetë Amerikën, përfaqësuesit e të zgjedhurit e saj, ata që Amerikën, nga ajo mesditë e 11 shtatorit, 2001, e panë krejt ndryshe. Politika amerikane ndryshoi nga ajo ditë, me SHBA që nisën të mendojnë për limite, për një qasje ndryshe edhe në raport me partnerët dhe ata që nga ajo ditë quheshin “Armiq” e deri tek liderët e politikës, politikëbërësit apo edhe analizat që në fokus kishin diplomacinë, ekonomikë dhe angazhimin ideologjik e politik. U morën mësimet? Iu kushtua më shumë rëndësi luftë apo diplomacisë? U reformua politika e jashtme amerikane apo ende sot e ndoshta për shumë vite, frika e konflikteve të tjera, me kosto njerëzore, do të ekzistojë? Ndajmë një bisedë me Akri Çipën, konsulent dhe ekspert i politikës së Jashtme.