Taksat e reja të qeverisë dhe kritikat e FMN, ministrja e Financave dhe Ekonomisë përballet me ekspertët

Në arenën politike ka nisur tashmë gara që i paraprin një viti zgjedhor, fokusi është ekonomia. Qeveria dhe opozita gati çdo ditë po zbulojnë elementë nga sistemi i taksimit, që premtojnë të zbatojnë. Kjo ndodh në një kohë, kur ekonomia ndodhet në recesionin më të thellë të viteve të fundit, për shkak të pandemisë COVID-19.

Dy ditë më parë, Fondi Monetar Ndërkombëtar mbylli misionin virtual dy javor në Shqipëri, duke paralajmëruar një tkurrje të fortë me -7,5%. FMN la rekomandime të shumta për qeverinë mes tyre, edhe atë të një plani rezervë për pandeminë, në kushtet kur nuk dihet sa do të zgjasë.

Kryeministri Rama reagoi për ekonominë dhe me shumë optimizëm, pohoi se rënia do të jetë shumë më pak nga sa paralajmëron FMN dhe ngritja shumë më e shpejtë.

Për të diskutuar jo vetëm për misionin e FMN dhe marrëdhënien e Fondit me qeverinë, por edhe për disa premtime të kryeministrit që kanë ngjallur jo pak debat dhe kërshëri, siç ishte deklarata për rishikimin e taksës progresive, rritja e pagës minimale apo edhe heqja e tatim fitimit dhe TVSH për biznesin e vogël, ishin të ftuar në A2 Business Week ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Anila Denaj; Zana Guxholli, eksperte për ekonominë, zv.rektore e universitetit “Marin Barleti”; si dhe Selami Xhepa, ekspert për ekonominë, president i universitetit “Europian të Tiranës”.