Sondazh: A duhet prindërit të publikojnë fotot e fëmijëve në rrjetet sociale?
  • Po 8%
  • Jo 92%

KE rekomandon nisjen e negociatave të anëtarësimit me Ukrainën dhe Moldavinë

Nga A2 CNN
8 Nëntor 2023, 12:45 | Bota

KE rekomandon nisjen e negociatave të anëtarësimit me

Komisioni Evropian rekomandoi nisjen e negociatave të anëtarësimit me Ukrainën dhe Moldavinë, si dhe dhënien e statusit të vendit kandidat për Gjeorgjinë. KE-ja rekomandoi edhe hapjen e negociatave të anëtarësimit të Bosnjë-Hercegovinës me BE-në, kur të arrihet shkalla e nevojshme e pajtueshmërisë me kriteret për anëtarësim. Komisioni do t’i raportojë Këshillit deri në mars 2024 për çdo progres.

Kjo është deklaruar nga presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, gjatë prezantimit të progres-raportit dhe paketës së zgjerimit të Ballkanit Perëndimor. Sipas Von der Leyen, Ukraina ka përmbushur katër nga shtatë parakushtet për hapjen e negociatave, ndërkohë që ka ende punë për t'u bërë në luftën kundër korrupsionit, deoligarkizimit dhe të drejtave të pakicave.

Po kështu, edhe Moldavia duhet të finalizojë reformat gjyqësore dhe të prezantojë masa të mëtejshme kundër korrupsionit.

Udhëheqësit e BE-së mund të mbështesin hapjen e bisedimeve të pranimit gjatë samitit të ardhshëm të Këshillit Evropian më 12 dhjetor, një vendim që kërkon bekimin unanim të 27 vendeve anëtare.

Komisioni Europian rekomandoi gjithashtu përmirësimin e Gjeorgjisë në statusin e vendit zyrtar kandidat për në BE.

Edhe Bosnjë-Hercegovina, sipas presidentes së KE-së ka bërë përpjekje pozitive në rrugën drejt anëtarësimit në BE, sa i takon impenjimeve politike të partive dhe luftës kundër korrupsionit, por shqetësuese sipas saj janë ligjet kushtetuese referuar Republikës Srpska.

Gjatë fjalës së saj, presidentja e KE-së tha se “zgjerimi është një politikë jetike për Bashkimin Evropian".

"Zgjerimet e kaluara kanë treguar përfitime të mëdha si për vendet e anëtarësimit, ashtu edhe për BE-në. Ne të gjithë fitojmë", shtoi ajo.

Me rekomandimin e Komisionit, liderët e BE-së mund të mbështesin hapjen e bisedimeve të pranimit gjatë samitit të ardhshëm të Këshillit Evropian më 12 dhjetor, një vendim që kërkon miratimin unanim të të 27 vendeve anëtare.

Ditari A2 CNN