Sondazh: Dita ndërkombëtare kundër SIDA-s, sa i përdorni masat mbrojtëse?
  • Gjithmonë 14%
  • Shpesh 14%
  • Asnjëherë 71%

Sa duhet të ekspozohen fëmijët me ekranet? Ekspertët flasin për vështirësitë në komunikim të vogëlushëve

Nga A2 CNN
21 Tetor 2023, 16:47 | Lifestyle
Sa duhet të ekspozohen fëmijët me ekranet? Ekspertët flasin

Këtë të shtunë në “Diagnozë” me Freskida Milotin flasim për shenjat e para të çrregullimit të sjelljes me fëmijët.

Me të ftuarat në studio do të mësojmë më shumë rreth mënyrave sesi mund të ndërgjegjësohen prindërit për të qenë më vigjilentë ndaj sjelljeve të të vegjëlve të tyre.

Vështirësitë në të folur dhe vonesa të zhvillimit gjuhësor mund të jenë disa nga shenjat që tregojnë se fëmija juaj mund të ketë vështirësi në komunikim. 

Në këtë puntatë të “Diagnozë” me Freskida Milotin, Logopede Alekta Buba shpjegon se vështirësitë në komunikim mund t’i vëmë re tek fëmijët me çrregullim të spektrit të autizmit, tek belbëzimi.

Vlen të përmendim që diagnozat më të shpeshta që ne hasim janë vështirësitë në të folur dhe vonesa të zhvillimit gjuhësor, ku fëmijët nuk nxjerrin fjalë të para dhe nuk kanë një numër të caktuar fjalësh, pra, në përputhje me moshën e tyre kronologjike. Gjithashtu, mund të përmendim dhe çrregullimet e përdorimit pragmatik të gjuhës që vihet re kryesisht tek fëmijët me çrregullim të spektrit të autizmit, por gjithashtu janë shumë të pranishme dhe çrregullime në rrjedhshmërinë e të folurit që hasim kryesisht tek belbëzimi.

Por cili është ndikimi i ekraneve në zhvillimin e fëmijëve dhe sa duhet të ekspozohen ata ndaj teknologjisë? Logopede Buba shpjegon se deri në moshën 2-3 vjeçare nuk rekomandohet, por nëse është e pashmangshme prindi duhet të jetë pranë tyre t’u shpjegojë se çfarë po shohin.

Bashkëveprimi prindër- fëmijë është jashtëzakonisht shumë i rëndësishëm për të zhvilluar gjuhën dhe procesin e komunikimit për shkak se sot jetesa po bëhet shumë e ngarkuar dhe prindërit zakonisht janë shumë të ngarkuar me punë dhe nuk e kanë më mundësinë për t’u përkushtuar e për të krijuar një komunikim efikas me fëmijët e tyre.

Dhe shpesh, sipas ekspertëve, ky bëhet një faktor ndihmues që këta fëmijë paraqesin çrregullime dhe vonesa gjuhësore.

Si ndikon një logopede në komunikimin e fëmijës?

“Ne përpiqemi në radhë të parë ta bëjmë fëmijën të ndjehet komfort, i qetë dhe i pranuar në vështirësinë që ai ka. në këtë moment fëmija fillon të ndjehet dhe i kuptuar nga logopedi që ka përballë dhe fillon të kuptojë që ky person këtu është për të më ndihmuar. Dhe pastaj nëpërmjet ndërhyrjes logopedike ai fillon të shfaqë dhe tingujt e parë, fjalët e para dhe të fillojë të kuptojë që fjala e parë, arma më e fortë që ne kemi, ai mund ta zotërojë dhe ta përdorë për nevojat e dëshirat e tij,”shpjegon Alekta Buba.

Ditari A2 CNN