Sa ndikon gjumi në parandalimin e demencës?

Nga A2 CNN
3 Nëntor 2023, 17:28 | Lifestyle

Sa ndikon gjumi në parandalimin e demencës?

Një ulje prej vetëm 1% e sasisë së gjumit të thellë në pleqëri lidhet me një rritje prej 27% të rrezikut të zhvillimit të demencës. Një studim i ri konfirmon ekzistencën e një lidhjeje midis gjumit dhe shëndetit të trurit , dhe hap mundësi të reja për parandalimin e rënies njohëse përmes një përmirësimi të stilit të jetesës. Puna e publikuar në “JAMA Neurology” fokusohet në një lloj gjumi në veçanti, gjumin e thellë ose të ngadaltë, i cili fiziologjikisht zvogëlohet me moshën.

Studimet shkencore kanë treguar se gjumi i thellë është thelbësor për konsolidimin e kujtimeve dhe për nxitjen e rrjedhjes së CSF (lëngu që rrethon sistemin nervor qendror) në tru. Ky qarkullim lejon heqjen e mbetjeve, akumulimi i të cilave mund të jetë i dëmshëm për trurin, siç është proteina beta amiloid.

Në punën e re, shkencëtarët nga Shkolla e Shkencave Psikologjike Monash dhe Instituti Turner për trurin dhe shëndetin mendor në Melburn, Australi, ndoqën 346 pjesëmarrës mbi 60 vjeç, të cilët morën pjesë në një studim të quajtur Studimi i Zemrës në Framingham. Gjumi i tyre u monitorua në dy raste, midis viteve 1995 dhe 1998 dhe midis 2001 dhe 2003, mesatarisht 5 vjet diferencë.

Pjesëmarrësit u ndoqën deri në vitin 2018. Midis monitorimit të parë dhe të dytë të gjumit, ndërsa vullnetarët plaken, niveli i përgjithshëm i gjumit të thellë u ul. Për më tepër, 52 persona u diagnostikuan me forma të demencës. Edhe pas marrjes parasysh të faktorëve të tjerë të mundshëm të rrezikut si mosha, seksi, gjenetika, zakonet e pirjes së duhanit ose përdorimi i ilaçeve, çdo pikë përqindje më pak gjumë i thellë në vit u shoqërua me një rritje prej 27% të incidencës së demencës.

Marrëdhënia midis gjumit dhe demencës nuk vazhdon në një drejtim. Në pjesëmarrësit që kishin faktorë rreziku gjenetikë për sëmundjen e Alzheimerit, rënia e gjumit të thellë u përshpejtua. Studimet e mëparshme kishin treguar vërtet se gjumi i shqetësuar duket të jetë një nga simptomat e hershme të sëmundjes Alzheimer, sepse proceset neurodegjenerative mund të komprometojnë rregullimin e ritmeve klasike të pushimit.

Në çdo rast, studimi hedh dritë mbi një faktor parandalues ​​të demencës që është të paktën pjesërisht i modifikueshëm.

 

A2 CNN Livestream

Ditari nga Bruna Çifligu