Testohet te minjtë antibiotiku që vret bakteret, por kursen mikroorganizmat e zorrëve

Nga A2 CNN
7 Qershor 2024, 10:25 | Lifestyle

Testohet te minjtë antibiotiku që vret bakteret, por kursen

Një antibiotik i gjeneratës së re që eliminon bakteret përgjegjëse për pneumoninë është testuar te minjtë, por kursen bakteret "e mira" të zorrëve. Ilaçi, i quajtur lolamycin mban gjithashtu në heshtje rrezikun e infeksioneve dytësore të shkaktuara nga një bakter spitalor, Clostridioides difficile. Përdorimi i antibiotikëve për të luftuar një infeksion fillestar është faktori kryesor i rrezikut për këtë lloj infeksioni dytësor, sepse ndryshon funksionin e florës së zorrëve që favorizon shumëzimin e patogjenit. Rezultatet e testit të antibiotikut të ri u publikuan në Nature.

“Antibiotikët që marrim për të luftuar infeksionet dhe, në disa raste, për të shpëtuar jetën tonë, mund të kenë efekte të dëmshme për ne, sepse ata zhdukin gjithashtu bakteret e dobishme. Ne donim të mendonim për gjeneratën e re të antibiotikëve, të zhvilluar për të vrarë bakteret patogjene dhe jo ato të dobishme”, shpjegon Paul Hergenrother, kimist në Universitetin e Illinois në Urbana-Champaign në Shtetet e Bashkuara. Çrregullimet e zorrëve të shkaktuara nga përdorimi i antibiotikëve i bëjnë njerëzit vulnerabël ndaj infeksioneve të reja dhe shoqërohen me komplikime të ndryshme për sistemin tretës, veshkat dhe mëlçinë.

Në bazë të përbërjes së mureve të tyre qelizore, bakteret ndahen në Gram-pozitive dhe Gram-negative. Këto të fundit kanë një mur qelizor më kompleks dhe janë më rezistent ndaj substancave antibiotike. Kështu, disa antibiotikë të disponueshëm për të luftuar infeksionet e shkaktuara nga bakteret gram-negative vrasin, së bashku me patogjenët, edhe mikroorganizma të tjerë potencialisht të dobishëm. Njëra prej tyre është kolistina, përdorimi i së cilës lidhet me infeksionet e C. difficile dhe çrregullime të tjera që prekin zorrët, veshkat dhe mëlçinë, prandaj ky konsiderohet si një antibiotik i fundit.

Në eksperimentet e hershme laboratorike, një nga komponimet e reja, lolamicina, synonte në mënyrë selektive disa shtame të patogjenëve Gram-negativë si Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae dhe Enterobacter cloacae, pa efekte mbi bakteret e tjera Gram-pozitive të pranishme në të njëjtën kulturë qelizore.

Në doza më të larta, lolamicina neutralizoi deri në 90% të superbaktereve rezistente ndaj klasave të shumta të antibiotikëve midis specieve të përmendura. Kur u administrua te minjtë, antibiotiku shpëtoi 100% të kafshëve nga septicemia dhe shëroi 70% të brejtësve nga pneumonia, pa bërë ndryshime drastike në përbërjen e mikrobiomës së tyre të zorrëve.

Do të informohesh i pari?
Shkarko aplikacionin tonë:
Android ~ iOS

A2 CNN Livestream

Ditari nga Bruna Çifligu