Sondazh: A duhet prindërit të publikojnë fotot e fëmijëve në rrjetet sociale?
  • Po 8%
  • Jo 92%

Jep dorëheqjen shefi i urgjencës në Maui, pas kritikave për sistemin e alarmit

Nga A2 CNN
18 Gusht 2023, 07:42 | Bota
Jep dorëheqjen shefi i urgjencës në Maui, pas kritikave për

Shefi i menaxhimit të urgjencës në Maui ka dhënë dorëheqjen një ditë pasi mbrojti dështimin e agjencisë së tij për të aktivizuar sistemin e alarmit në zjarrin fatal të javës së kaluar. Herman Andaya, i cili nuk kishte përvojë paraprake në menaxhimin e urgjencës, përmendi "arsye shëndetësore" për dorëheqjen.

Andaya tha në një konferencë shtypi të mërkurën se nuk i vinte keq që nuk dëgjoi sirenat paralajmëruese të ishullit, ndërsa zjarri iu afrua Lahaina, ku banonin 12,000 njerëz.

Ai tha se kishte frikë se sirenat - më së shpeshti u tingëlluan për cunami - do të kishin dërguar disa në Lahaina duke vrapuar në tokë më të lartë, potencialisht në rrugën e flakëve që lëvizin me shpejtësi.

Ky vendim, së bashku me gabimet e tjera të perceptuara para, gjatë dhe pas katastrofës që mori të paktën 111 jetë, zemëruan të mbijetuarit, të cilit u shprehën të sigurt se sirenat mund të ndihmonin në shpëtimin e më shumë jetëve.

Sistemi i sofistikuar i Maui-t, i cili përfshin 80 sirena rreth ishullit, testohet në ditën e parë të çdo muaji, toni i tij prej 60 sekondash është një pjesë normale e jetës në Lahaina. Por ditën e zjarrit, ata heshtën.

Ditari A2 CNN