Sondazh: A keni pasur raste të abuzimit me të dhënat tuaja personale?
  • Asnjëherë 10%
  • Shpesh 60%
  • Nuk jam në dijeni 30%

Përse na rrudhen gishtat pasi qëndrojmë gjatë në ujë?

Nga A2 CNN
5 Gusht 2023, 08:16 | Lifestyle
Përse na rrudhen gishtat pasi qëndrojmë gjatë në

Qëndrimi i tepërt në ujë shkakton rrudhje të çuditshme të gishtave. Por çfarë e shkakton dhe përse ndodh kjo rrudhje e lëkurës. Trupi ka mekanizmin e vet të mbrojtjes, arsye e cila shpjegon se përse na rrudhen gishtat në ujë.

Pra, me siguri e keni vërejtur se gjatë verës kur jeni në pishinë apo në deti dhe notoni për një kohë të gjatë, gishtat fillojnë t’ju rrudhen. Epo, këto rrudha kanë një qëllim specifik.

Përthithja e ujit shkakton ënjtje të shtresat e sipërme të lëkurës. Nervat çlirojnë ngarkesë elektrike dhe enët e gjakut ngushtohen ndjeshëm duke i tërhequr kapilarët e gjakut dhe duke krijuar rrudhje të lëkurës.

Trupi të ballafaqohet me një sasi të madhe të lagështisë, ai e kupton se ambienti i jashtëm është ende i rrëshqitshëm dhe kësisoj na shkaktohen rrudhat. Këto rrudha na mundësojnë që t’i kapim më mirë sipërfaqet e buta.

E mahnitshme, apo jo? Por, nëse gishtat tuaj rrudhen pa pasur kontakt me ujin duhet të shkoni te mjeku pasi janë shenja të mundshme të diabetit ose tiroides.

https://a2news.com/2023/03/07/pse-gishtat-tane-kane-madhesi-te-ndryshme/
https://a2news.com/2022/05/31/gishti-i-gjashte-behet-realitet/

Debat - nga Alba Alishani