Sondazh: Sa prezent është aktiviteti fizik në përditshmërinë tuaj?
  • Çdo ditë 43%
  • Tre herë në javë 21%
  • Vetëm në fundjavë 7%
  • Asnjëherë 29%

Zonat në rrezik të Stambollit për shkak të tokës së butë, del raporti përfundimtar

Nga A2 CNN
7 Mars 2023, 08:36 | Bota

Pas tërmeteve të 6 shkurtit që tronditën Turqinë, sytë janë kthyer te rajonet që rrezikohen për shkak të tokës së butë. Një raport i rrezikut tokësor të përgatitur nga administrata e IMM-së për 4364 struktura në jug të anës evropiane dhe në jug të anës së Anadollit midis viteve 2007 dhe 2009, arriti në përfundimin se rreziku është më i lartë veriun e rajonit Avcılar, brigjet e Bririt të Artë afër Bosforit, rruga e Rrymës Ayamama, stacioni i trenit Halkalı, Haramidere, pjesët veriore të liqenit Küçükçekmece, Bakırköy, Güngören dhe Gürpınar.  

Sipas studimit një nga vendet me rrezikun më të lartë të lëngëzimit është brezi bregdetar që shtrihet nga Sarayburnu deri në Urën e Unkapanit:

Rezultatet e shpimit tregojnë se shumë rrëshqitje dheu kanë ndodhur në shpatet larg bregut. Rrëshqitje aktive vërehen në rrethin Menekşe, rrethin Balaban, shpatet lindore të liqenit Küçükçekmece (Firuzköy), rrethin Denizköşkler. Këto zona konsideroheshin si të papërshtatshme për vendbanim.

Në studim është bërë paralajmërim që të mos ndërtohen në këto zona me veçori të lëngëzimit të dheut dhe të kontrollohen strukturat ekzistuese. Në hulumtimin, i cili u realizua me 4364 punime shpimi mekanike në një sipërfaqe totale prej 700 kilometrash katrorë, në zonat më të rrezikshme për shkak të lëngëzimit, rrëshqitjeve dhe tokës së butë.

Në lidhje me anën e Anadollit të gjithë shtretërit e përrenjve që bashkojnë Bosforin dhe Detin Marmara, argjinaturat bregdetare, pjesët qendrore të rretheve Sancaktepe dhe Sultanbeyli, pjesa veriore e rrethit Tuzla (pjesa lindore e aeroportit Sabiha Gökçen) dhe pjesët veriore të rrethit Pendik janë identifikuar si  zona me rrezik të lëngëzimit.

A2 CNN Livestream

A2 Business