Nga CIA te KGB dhe Mossad, kush fshihet pas shërbimeve sekrete?

Nga A2 CNN
18 Tetor 2023, 14:52 | Bota
Nga CIA te KGB dhe Mossad, kush fshihet pas shërbimeve sekrete?

Sapo flasim për një alarm terrorizmi, shfaqen siglat e ndryshme të shërbimeve sekrete, si Mossad, CIA, Mi6.

Nga CIA në KGB, duke kaluar nëpër Mossad-in izraelit dhe shërbimet e inteligjencës kineze, franceze dhe italiane, po ju sjellim origjinën dhe karakteristikat e agjencive më efikase në botë. Një udhëzues i vogël për të zbuluar se kë përfaqësojnë dhe çfarë funksionesh kanë?

Shërbimet sekrete izraelite: Mossad-Izrael

Shërbimi Sekret Izraelit për Operacionet e Jashtme u krijua në vitin 1949, një vit pas shpalljes së Shtetit të Izraelit dhe luftës së parë arabo-izraelite. Ai mbështetet nga shërbimet sekrete ushtarake (Aman) dhe nga kundërspiunazhi dhe siguria e brendshme (Shin Beth), shumë i kritikuar se nuk mundi të parashikonte sulmin e Hamasit më 7 tetor 2023. Protagonist në vitet 1950 dhe 1960 të shekullit të kaluar për ndjekjen e kriminelëve nazistë, Mossad kreu shumë aksione kundër terroristëve palestinezë, si Operacioni “Zemërimi i Zotit”, gjuetia e anëtarëve të Shtatorit të Zi përgjegjës për masakrën e atletëve izraelitë në Lojërat Olimpike të Mynihut në 1972.

Shërbimet sekrete amerikane: CIA-SHBA

E themeluar në vitin 1947 si pasardhëse e OSS (Zyra e Shërbimeve Strategjike) e cila menaxhonte inteligjencën gjatë Luftës së Dytë Botërore, Agjencia Qendrore e Inteligjencës (CIA) është më e madhja nga 17 agjencitë e “komunitetit të inteligjencës” së SHBA. Një familje që përfshin FBI, DIA, NSA dhe spiunazh satelitor. CIA është përgjegjëse për operacionet jashtë vendit dhe gjatë Luftës së Ftohtë mbështeti regjimet antikomuniste në mbarë botën. Ajo nuk mund të veprojë në territorin kombëtar, por ka përfunduar në qendër të skandaleve të shumta, nga Ëatergate  në vitin 1972 tek Iran-Contras në vitet 1980.

Shërbimet sekrete ruse: KGB-BRSS

Komiteti për Sigurimin e Shtetit (ky është kuptimi i akronimit rus KGB) u krijua në 1954, duke trashëguar përgjegjësitë e NKVD (Komisariati për Sigurinë e Brendshme). KGB-ja, e cila kishte një strukturë të madhe, akuzohej në Evropë se kishte mbështetur grupet terroriste komuniste dhe se kishte planifikuar sulmin ndaj Papa Vojtilës në vitin 1981 me inteligjencën bullgare. Me përfundimin e Bashkimit të Republikave Socialiste Sovjetike, BRSS, vendin e saj e zuri në 1991 Federal Shërbimi i Sigurisë (FSB), Korpusi i Rojës Kufitare, Inteligjenca e Jashtme (SVR), të cilit i shtohet GRU (ushtarake).

Shërbimet sekrete kineze: Guojia anquan bu-Kinë

Guoanbu ka lindur në vitin 1983, duke trashëguar aftësitë e organeve të mëparshme dhe menaxhon spiunazhin e jashtëm dhe kundër-spiunazhin e brendshëm. E modeluar sipas KGB-së, ajo ishte ndër protagonistët e represionit në Tibet dhe Sinkiang, ku janë të pranishme shumë njësi policore politike dhe u dallua në infiltrimin e spiunëve në Tajvan dhe agjentëve të fshehtë (studentë dhe biznesmenë në Japoni dhe Perëndim) me qëllim të vjedhjes së teknologjive nga vendet perëndimore. Njësia 61398 është pjesë e shërbimeve ushtarake dhe ndoshta 2 mijë burra dhe gra të përkushtuar ndaj luftës kibernetike.

Shërbimi Sekret britanik: MI5/MI6-Mbretëri e Bashkuar

Shërbimet sekrete britanike të sigurisë së brendshme dhe kundër-spiunazhit (MI5) dhe të sigurisë dhe spiunazhit të jashtëm (MI6 ose Shërbimi Informativ Sekret) janë ato “të James Bond “. Por ato janë vetëm dy nga degët e Komitetit të Përbashkët të Inteligjencës (Jic), një organ qeveritar që koordinon gjithashtu inteligjencën ushtarake dhe shërbimin e përgjimit të komunikimeve. Shërbimi sekret britanik e ka origjinën në Byronë e Shërbimit Sekret të krijuar në vitin 1909 dhe ishte, edhe më shumë se CIA, një protagonist i Luftës së Ftohtë, pavarësisht se kishte të infiltruar shumë spiunë sovjetikë.

Shërbimet sekrete gjermane: BND-Gjermani

Pas Luftës së Dytë Botërore, shërbimet sekrete gjermane u rindërtuan nga e para. Në vitin 1956 lindi Shërbimi Federal i Informacionit (shkurt Bnd), i cili merret me spiunazhin e jashtëm dhe i përgjigjet Kancelarit. BND përbëhet nga 8 divizione që përfshijnë spiunët dhe informatorët, inteligjencën elektronike dhe luftën kundër terrorizmit dhe krimit të organizuar. Shërbimi ka pasur gjithmonë një prani të fortë në Evropën Lindore, Lindjen e Mesme dhe Azinë Qendrore. Rreth 10% e 6000 personelit të saj përbëhet nga ushtarë dhe në disa operacione agjentët e BND kanë mbështetur forcat speciale.

Shërbimet sekrete: Aisi/Aise-Itali

Shërbimet aktuale të inteligjencës italiane të rithemeluara në 2007, janë rezultat i ristrukturimeve periodike të përcaktuara pjesërisht nga skandalet e “devijimit”. Më parë, agjencitë italiane (SISMI, inteligjenca ushtarake dhe SISDE, inteligjenca civile) ishin ndër organizatat më efektive në luftën kundër terrorizmit, pasi kishin fituar përvojë të gjerë në këtë sektor në vitet 1970 dhe 1980. Fatkeqësisht, pikërisht në ato dekada u zhvilluan struktura paralele, të cilat komisionet hetimore i cilësuan si “devijante”, sepse nuk i shërbenin interesit kombëtar.

Shërbimet sekrete franceze: DGSE-Francë

Në vendin ku Joseph Fouché (1759-1820) themeloi policinë e parë moderne sekrete politike, sot punojnë agjentët e “Direction générale de la sécurité extérieure”. Është themeluar në vitin 1982, duke trashëguar aftësitë e shërbimit të mëparshëm (Sdece) dhe merret me inteligjencën jashtë vendit. DGSE është shumë aktive në Lindjen e Mesme dhe Afrikë, por edhe në spiunazhin industrial dhe ekonomik. DGSI, e krijuar në 2014 për të zëvendësuar DCRI, është agjencia kundër spiunazhit dhe e sigurisë së brendshme, e cila përfundoi në valën e sulmeve për dështimin në parandalimin e sulmeve në Paris.

Do të informohesh i pari?
Shkarko aplikacionin tonë:
Android ~ iOS

A2 CNN Livestream

Ditari nga Loneta Progni