Sondazh: Preferoni që emri i fëmijës tuaj të jetë:
  • Tradicional 42%
  • Modern 8%
  • I trashëguar 8%
  • Unik 42%

Festivali i deveve, konkursi synon të ruajë traditën e rritjes së tyre

Nga Anxhela Celibashi
9 Shkurt 2024, 09:32 | Lifestyle

Rritësi i këtyre kafshëve,  Rashid Ali Al Mansouri shikon tre nga devetë e tij, Fazzaa, Musk dhe Al Azayem, duke konkurruar dhe duke fituar.

"Të gjithë janë fitues. Deveja  është  një simbol dhe një ndjenjë që nuk mund të shprehet me fjalë... është një ndjenjë”, tha Rashid Ali Al Mansouri  rritësi i deveve.

Al Mansouri  ka marrë pjesë në garë që në vitin 2005 duke përzgjedhur devetë më të mira, një prej të cilave e ka marrë në Katar, përzgjedhje që e shpalli fitues për atë vit.

Festivali synon të mbështesë nismat për ruajtjen e trashëgimisë si dhe të kujdesit e rritjes së deveve. 

“Qëllimi i festivalit është ruajtja e trashëgimisë  dhe krijimi i një tregu mes pronarëve të deveve, ruajtja e tyre, e racave të pastra dhe mësimi i brezit të ri se si ishin baballarët e tyre në të kaluarën.” tha Presidenti i festivalit, Mohammed Abdullah Al Muhairi,

Devetë kanë respektin maksimal në Emirate kjo si një vlerë e  trashëgimisë kulturore të këtij vendi. Ajo konsiderohet  thelbësore për beduinët, të cilët e kanë përdorur për shekuj me radhë për ushqim dhe transport.

Al-Mansuri madje e konsideron devenë si pasurinë e tyre më të madhe.

"Kjo është ekonomia jonë para naftës. Nafta ka ikur dhe nuk preket, por kjo është  edhe si mjet transporti edhe si produkt ushqimore, për mish dhe qumësht. Është ekonomia jonë”, shtoi Rashid Ali Al Mansouri.

Edicioni i shtatëmbëdhjetë i Festivalit Al Dhafra vjen në kuadër të sezonit të ankandit të deveve në Abu Dhabi dhe ka nisur në tetor të 2023 për të mbaruar në shkurt të  2024.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Denisa Pasholli