“Perandoria” industriale e Europës i merr Japonisë vendin e 3-të si superfuqi ekonomike

Nga A2 CNN
15 Shkurt 2024, 09:04 | Bota

“Perandoria” industriale e Europës i merr Japonisë vendin

Japonia nuk është më ekonomia e tretë më e madhe në botë. Ishulli aziatik e humbi titullin simbolik si ndjekës të Kinës dhe SHBA-së, përballë Gjermanisë.

Sipas të dhënave paraprake të PBB-së japoneze të publikuara sot, “perandoria” industriale europiane ia ka dalë që në vitin 2023 të parakalojë Tokion, kryesisht për shkak të zhvlerësimit të Jenit japonez.

GDP nominale e Japonisë ishte rreth 4.2 trilionë dollarë, kundrejt rreth 4.5 trilionë të Gjermanisë. Rritja e kësaj të fundit i atribuohet kryesisht inflacionit, i cili ishte i lartë, vitin e kaluar, në ekonominë më të madhe të Europës.

Por në terma realë (të rregulluar për inflacionin dhe sezonalitetin), ekonomia e Japonisë u zgjerua me 1.9%, vitin e kaluar, ndërsa Gjermania u tkurr me 0.3%, sipas shifrave zyrtare të publikuara nga Berlini zyrtar në janar.

Një central elektrik eksportues, Gjermania është goditur nga rënia e kërkesës së huaj, kostoja e energjisë për sektorin e saj të madh industrial dhe rritja e normave të interesit nga Banka Qendrore Evropiane (BQE), për të kontrolluar inflacionin.

Përkeqësimi i situatës do të thotë se titulli i ri i Gjermanisë, ekonomia e tretë më e madhe në botë perceptohet si një iluzion. Përveç kësaj, India mund të kapërcejë Japoninë dhe Gjermaninë, brenda pak vitesh.

Në Japoni, megjithatë, mediat komentuan gjerësisht humbjen e pozitës së ekonomisë së tretë më të madhe në botë, duke kujtuar se përtej ndikimit të veçantë të rënies së kursit të Jenit, ka edhe faktorë të tjerë negativë themelorë, si rënia gazetareske në arkipelag dhe dobësia kronike në aspektin e produktivitetit.

“Pasi i dorëzoi Kinës vendin e dytë në vitin 2010, Japonia tani po e lë vendin e tretë. Japonia nuk ka bërë përparim në rritjen e potencialit të saj. Kjo situatë duhet të jetë një alarm zgjimi për të përshpejtuar reformat ekonomike që janë lënë pas dore”, shkroi me shqetësim gazeta kryesore ekonomike japoneze, Nikkei, në një editorial të publikuar të shtunën.

Ashtu si Gjermania, Japonia është një fuqi e madhe industriale dhe eksportuese, por ka humbur vrullin për disa kohë, ndërsa konsumi i brendshëm është minuar nga inflacioni dhe zhvlerësimi i jenit.

A2 CNN Livestream

Dita jonë