Shifrat alarmante: Në 2023, 25% e fëmijëve jetojnë nën kufirin e varfërisë

Nga A2 CNN
20 Nëntor 2023, 22:48 | Bota

Shifrat alarmante: Në 2023, 25% e fëmijëve jetojnë nën

Me siguri keni thënë, në një moment të jetës suaj, se do të dëshironit të ishit sërish fëmijë, jo në kuptimin romantik, por sepse të gjitha problemet tuaja do të zgjidheshin. Ju do të ishit atje për të luajtur, dikush tjetër do të gatuante, dikush tjetër do të përgatiste rrobat tuaja, ju nuk do të kishit përgjegjësi për asgjë dhe stresi juaj i vetëm do të ishin notat e shkollës.

Në vitin 2023, realiteti i fëmijëve nuk është ai që mendoni. Sipas Indeksit të të Drejtave të Fëmijëve, e tashmja dhe e ardhmja e tyre janë në krizë. Shkaktarë janë luftërat, varfëria, ndryshimet klimatike etj. Shifrat janë alarmante.

Një në katër fëmijë jeton nën kufirin e varfërisë, për shkak të ndryshimeve klimatike, luftërave, rritjes së çmimeve dhe pandemisë. Si rezultat, normat e punës së fëmijëve po rriten, ato janë trefishuar në vende të tilla si Bjellorusia, Kolumbia dhe Venezuela.

Në Ukrainë, 7.5 milionë fëmijë janë prekur në mënyrë disproporcionale nga lufta, me shumë të detyruar të largohen nga vendi i tyre.

Fatkeqësitë mjedisore, të tilla si përmbytjet në Pakistan në 2022, të cilat shkatërruan 27,000 shkolla dhe tërmetet e këtij viti në Turqi dhe Siri, i privojnë fëmijët nga të drejtat themelore.

Sa i përket shëndetit të tyre, për shkak të pandemisë, vaksinimet u kthyen një dekadë më parë, me 67 milionë fëmijë të paaftë për të bërë vaksina rutinë.

Lufta Rusi-Ukrainë ka qenë shkatërruese për këtë të fundit, me 7.5 milionë fëmijë që paguajnë çmimin më të lartë dhe UNICEF-i parashikon se të paktën 1.6 milionë prej tyre do të detyrohen të largohen nga vendi. Gjithashtu vlerësohet se të paktën 1.5 milionë fëmijë nga Ukraina do të kenë nevojë për mbështetje psikologjike për të kapërcyer traumën e luftës.

Lufta në Sudan , e cila shpërtheu këtë prill, ka lënë 8.5 milionë fëmijë në mëshirën e ndihmës humanitare. Vlerësohet se 1 në 4 djem dhe 1 në 3 vajza nuk kanë akses në arsim, ndërkohë që të gjithë kanë më shumë gjasa të bëhen viktima të abuzimit dhe rekrutimit nga grupet e armatosura.

Tashmë, që nga viti 2022, regjimi i talebanëve u ka hequr vajzave të drejtën për arsimim. Përveç mungesës së njohurive dhe ndërgjegjësimit që kjo sjell, tashmë në vend janë rritur martesat e fëmijëve dhe puna e tyre.

Nga ana tjetër, fëmijët e 11 vendeve (Bangladesh, Kina, Indonezia, Egjipti, India, Meksika, Pakistani, Filipinet, Republika e Koresë, Tajlanda dhe Vietnami) duhet të përshtaten me kushtet më të këqija të jetesës për shkak të krizës klimatike.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Bruna Çifligu