Vdes gjashtë javë pas procedurës eksperimentale 58-vjeçari që transplantoi zemrën e derrit

Nga A2 CNN
1 Nëntor 2023, 12:09 | Bota
Vdes gjashtë javë pas procedurës eksperimentale 58-vjeçari
Lawrence Faucette dhe gruaja e tij Ann Faucette

Lawrence Faucette, personi i dytë i gjallë që transplantoi një zemër derri të modifikuar gjenetikisht, ka vdekur gjashtë javë pas procedurës eksperimentale. Qendra Mjekësore e Universitetit të Maryland, ku ishte kryer procedura eksperimentale, tha se zemra filloi të shfaqte shenja refuzimi ditët e fundit.

“Dëshira e fundit e zotit Faucette ishte që ne të përfitonim sa më shumë nga ajo që kemi mësuar nga përvoja jonë, kështu që të tjerëve mund t’u garantohet një shans për një zemër të re kur një organ njerëzor nuk është i disponueshëm. Më pas ai i tha ekipit të mjekëve dhe infermierëve që u mblodhën rreth tij se ai na donte. Do të na mungojë jashtëzakonisht shumë,” tha në një deklaratë Dr. Bartley Griffith, drejtor klinik i Programit të Xenotransplantimit Kardiak në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Maryland, i cili gjithashtu ka kryer operacionin eksperimental.

Faucette u pranua për herë të parë në spital më 14 shtator pasi përjetoi simptoma të atakut kardian dhe iu nënshtrua transplantit eksperimental gjashtë ditë më vonë. Sëmundja e tij e zemrës dhe kushtet para-ekzistuese e bënë atë të papërshtatshëm për një transplant tradicional të zemrës njerëzore.

“Shpresa ime e vetme e vërtetë që ka mbetur është të marrë zemrën e derrit, ksenotransplantin”, tha Faucette në spital në një intervistë të brendshme disa ditë para operacionit.

“Ne nuk kemi asnjë pritje tjetër përveçse të shpresojmë për më shumë kohë së bashku”, tha gruaja e tij, Ann Faucette, në atë kohë.

Në javët që pasuan menjëherë transplantin, mjekët e tij raportuan se ai po bënte përparim të dukshëm, duke përfshirë pjesëmarrjen në terapi fizike dhe kalimin e kohës me familjen. Një muaj pas operacionit të tij, mjekët thanë se besonin se funksioni i zemrës ishte i shkëlqyer dhe kishin tërhequr çdo ilaç për të mbështetur funksionimin.

Sipas qeverisë federale, ka më shumë se 113.000 njerëz në listën e transplantit të organeve, duke përfshirë më shumë se 3300 njerëz që kanë nevojë për një zemër. Grupi Donate Life America thotë se 17 njerëz vdesin çdo ditë duke pritur për një organ donator.

Në janar 2022, Universiteti i Maryland kreu gjithashtu operacionin e parë të tillë eksperimental mbi 57-vjeçarin David Bennett, i cili vdiq dy muaj pas operacionit.

Ndërsa nuk kishte shenja refuzimi në javët e para pas transplantimit, një autopsi arriti në përfundimin se Bennett përfundimisht vdiq nga dështimi i zemrës nga “një grup kompleks faktorësh”, duke përfshirë gjendjen e Bennett para operacionit. Një studim rasti i publikuar në “Lancet” gjithashtu vuri në dukje se kishte prova të virusit të derrit që nuk ishte identifikuar më parë.

A2 CNN Livestream

Ditari nga Erion Dushi