Rreziku i infarktit mund të parashikohet vite më parë, falë një vizite okulistike

Nga A2 CNN
14 Qershor 2022, 17:33 | Teknologji
Rreziku i infarktit mund të parashikohet vite më parë, falë

Thonë që e ardhmja e një personi mund të shihet nga sytë e tij. Kjo thënie mund të marrë së shpejti konture reale dhe jo thjesht simbolike, pas një studimi të kryer nga kërkues të universitetit të Edinburgut, që u prezantua në Konferencën e gjenetikes njerëzore në Vjenë.

Sipas studimit, rezultatet e se cilës ende duhet t’i nënshtrohen një kontrolli të dytë, një vizitë okulistike mund të ndihmojë në përcaktimin  e tendencës që një person ka për të shfaqur rrezikshmëri për infarkt.

Sipas tyre, analiza e enëve të gjakut që ndodhen në retinë, e kombinuar me informacionet e tjera tradicionale mbi pacientin, ndihmojnë në një përcaktim më të saktë të kësaj rrezikshmërie.

Mosha mesatare e një personi që goditet nga infarkt është rreth 60-vjeçare, ndërkohë që me metodologjinë e re prirja e një goditje infarkti mund të parashikohet deri në 5 vite më parë. Një kohë që mund të shfrytëzohet duke kaluar në një stil jetese më të shëndetshme, që të mundësojë minimizimin e rrezikut.

Autorët e studimit mendojnë se studimi i syrit mund të ndihmojë edhe në parashikimin e prirjes për sëmundje të tjera.  

Komuniteti shkencor ka mirëpritur studimin por ka shtuar edhe këshillën për studime të mëtejshme në këtë prizëm.

Do të informohesh i pari?
Shkarko aplikacionin tonë:
Android ~ iOS

A2 CNN Livestream

Ditari nga Erion Dushi