Sondazh: Ku do e kaloni natën e ndërrimit të viteve?
  • Famije 78%
  • Restorant/bare 7%
  • Jashtë vendit 15%

Popullsia e plakur “vjel” buxhetin, vitin e ardhshëm 36.8 mld lekë do të shkojnë për pensionet

Nga Marjo Brakaj
6 Nëntor 2023, 16:56 | Ekonomi

Më shumë se 18 mijë të moshuar të tjerë dolën në pension vetëm gjysmën e parë të vitit. Të dhënat nga Instituti i Sigurimeve Shoqërore tregojnë se numri i përfituesve të pensionit të pleqërisë në fund të qershorit në vend arriti në mbi 580 mijë nga më pak se 562 mijë në fundit të vitit të shkuar.

Popullsia e plakur “vjel” buxhetin, vitin e ardhshëm 36.8 mld

“Kjo do të thotë se po tkurret grup-mosha 25-45 vjeç. Nga ana tjetër ka një rritje të jetëgjatësisë. Kjo bën që numri i pensionistëve të shtohet.”

Ersi Dhamo - Sociologe

Zgjerimi i përfituesve me ritme më të shpejta se numri i kontribuuesve po detyron qeverinë të vërë më tepër në para për skemën e pensioneve. Nga 31.2 miliardë lekë këtë vit, mbështetja buxhetore për Institutin e Sigurimeve Shoqërore në 2024-n do të rritet në 36.8 miliardë lekë.

Popullsia e plakur “vjel” buxhetin, vitin e ardhshëm 36.8 mld

“Çfarë ka ndodhur? Nga 1.4 milionë në vitin 1990, numri i kontribuuesve ka rënë në rreth 700 mijë. Numri i kontribuuesve ka rënë me rreth 47 për qind, ndërsa numri i pensionistëve është rritur ndjeshëm.”

Klodian Muço - Ekspert për ekonominë

Ministri e Financave dhe Ekonomisë përllogarit në shpenzimet totale të Sigurimeve Shoqërore për vitin e ardhshëm do të jenë në nivelin e 169.8 miliardë lekëve nga 159.9 miliardë këtë vit.

Popullsia e plakur “vjel” buxhetin, vitin e ardhshëm 36.8 mld

Po çfarë do të thotë për pjesën tjetër të shoqërisë zgjerimi me gati 10 miliardë lekë i shpenzimeve për pensionet?

“Kjo bën që nevojat për këtë kategori të rriten. Dhe këto janë nevoja emergjente pasi lidhen direkt me jetën e tyre.”

Ersi Dhamo - Sociologe

“Do të thotë më pak investime dhe përqendrim të shpenzimeve për të përmbushur nevojat e të moshuarve.”

Klodian Muço - Ekspert për ekonominë

Bazuar në relacion e projektbuxhetit, vitin e ardhshëm pritet të ketë 1.4 kontribuues për çdo 1 përfitues. Ky raport mbetet i njëjtë me atë të dy viteve të fundit.

Ditari A2 CNN