Sondazh: Dita ndërkombëtare kundër SIDA-s, sa i përdorni masat mbrojtëse?
  • Gjithmonë 14%
  • Shpesh 14%
  • Asnjëherë 71%

Zbulohet në nekropol 'fëmija vampir' i shekullit të 17-të: Ishte i mbyllur me dry (VIDEO)

Nga A2 CNN
13 Gusht 2023, 16:51 | Bota
Zbulohet në nekropol 'fëmija vampir' i shekullit të

Arkeologët kanë bërë një zbulim të jashtëzakonshëm në një varrezë polake, duke zbuluar mbetjet e një fëmije "vampir" të shekullit të 17-të. Vogëlushi, i cili antropologët vlerësojnë se ishte midis 5 dhe 7 vjeç, u gjet brenda një varri të pashënuar në fshatin Pień, pranë Ostromecko, Poloni.

Varrimi i fëmijës është një kujtesë rrëqethëse e praktikave paraprake të kohës, pasi eshtrat u gjetën me fytyrë poshtë dhe të fiksuara në tokë me dry. Ky varrim i pazakontë besohet të ketë qenë një përpjekje për të zbutur frikën e fshatarëve për kthimin e mundshëm të fëmijës nga të vdekurit.

Kreu i gërmimit, profesor Dariusz Poliński nga Universiteti Nicolaus Copernicus analizoi në detaje afërsinë e dy varreve, të cilat janë vetëm dy metra larg njëri-tjetrit brenda varrezave. Analiza e ekipit sugjeron se kjo shërbeu si një varrezë e improvizuar për "të dëbuarit" shoqërorë, të cilët nuk kishin të drejtë për një varrim të krishterë për arsye të ndryshme.

Studiuesit deri më tani kanë zbuluar rreth 100 varre, duke nxjerrë në pah një numër praktikash varrimi jo të zakonshmeKëto teknika përfshijnë vendosjen e dryneve trekëndore në këmbët e të vdekurve për t'i lidhur në tokë, apo varrosje me fytyrë nga toka.

Këto gjetje arkeologjike ofrojnë një pasqyrë të vlefshme për frikën, besimet dhe normat shoqërore të një epoke të shkuar, duke hedhur dritë mbi qëndrimet komplekse rreth vdekjes dhe të mbinatyrshmes.

https://youtu.be/N1Phgd6Cc4c

Ditari A2 CNN